15.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSport"Clienti permanenti" si "umbrele" pentru fonduri europene

„Clienti permanenti” si „umbrele” pentru fonduri europene

Un raport realizat de Agentia de Monitorizare a Presei "Academia Catavencu" si de Asociatia Pro Democratia privind finantarile europene indica faptul ca institutiile statului nu reusesc sa-si indeplineasca atributiile.
Pe baza interviurilor realizate cu beneficiarii fondurilor europene si cu functionarii din cadrul organismelor cu responsabilitati in domeniu, s-a ajuns la concluzia ca institutiile implicate in gestionarea fondurilor UE duc lipsa de personal calificat. Acest lucru are ca principale cauze fluctuatia angajatilor din sistem, ce este influentata in principal de nivelul mic de salarizare. Supraincarcarea functionarilor este o alta cauza a blocajului institutiilor ce acorda finantari prin programele UE.
O alta problema majora identificata in raportul amintit o constituie practicile de coruptie si conflictele de interese. Aproape jumatate din cei care au accesat fonduri europene reclama lipsa de confidentialitate, manifestata de cele mai multe ori prin furnizarea de informatii secrete de natura a-i avantaja pe unii ofertanti. Nemultumiri sunt si in ceea ce priveste informarea deficitara si tariful foarte mare al unora dintre firmele de consultanta.
Cercetarile Agentiei de Monitorizare si ale Asociatiei Pro Democratia mai releva faptul ca exista situatii in care anumite firme, numite "clienti permanenti", monopolizeaza finantarile prin participarea la proiecte prin intermediul unor companii sau organizatii-"umbrela". Influenta politicului in acordarea de finantari si castigarea de proiecte este vazuta in mod diferit de principalii "actori" ai studiului. 64% dintre reprezentantii autoritatilor spun ca nu exista sau exista doar intr-o mica masura aceste influente. De partea cealalta, beneficiarii sustin in proportie de 45% ca politicul are o influenta mare in acordarea preferentiala de finantari.
Ca solutii, cele doua ONG-uri propun modificarea legislatiei prin limitarea controlului exercitat de consiliile judetene asupra agentiilor de dezvoltare regionale, transparentizarea licitatiilor de proiecte si realizarea unor liste negre cu firmele de consultanta care au dovedit practici corupte sau nelegitime.

Cele mai citite

Deciziile adoptate de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au fost anunțate astăzi în cadrul unei ședințe desfășurate la București. Acestea vizează măsuri privind...

Piața apei publice crește: Din ce în ce mai mulți români conectați la sistemele de alimentare

Valul urbanizării aduce apă potabilă prin rețele publice pentru 77% dintre gospodăriile din România Institutul Național de Statistică anunță că populaţia conectată la sistemul public...

Pod energetic peste Marea Neagră: Serbia, la un pas de a se conecta la cablul submarin strategic

Serbia interesată de megaproiectul care va lega rețele naționale de energie din Europa cu cele din Caucazul de Sud Proiectul construirii unui cablu energetic submarin...
Ultima oră
Pe aceeași temă