Un raport realizat de Agentia de Monitorizare a Presei "Academia Catavencu" si de Asociatia Pro Democratia privind finantarile europene indica faptul ca institutiile statului nu reusesc sa-si indeplineasca atributiile.
Pe baza interviurilor realizate cu beneficiarii fondurilor europene si cu functionarii din cadrul organismelor cu responsabilitati in domeniu, s-a ajuns la concluzia ca institutiile implicate in gestionarea fondurilor UE duc lipsa de personal calificat. Acest lucru are ca principale cauze fluctuatia angajatilor din sistem, ce este influentata in principal de nivelul mic de salarizare. Supraincarcarea functionarilor este o alta cauza a blocajului institutiilor ce acorda finantari prin programele UE.
O alta problema majora identificata in raportul amintit o constituie practicile de coruptie si conflictele de interese. Aproape jumatate din cei care au accesat fonduri europene reclama lipsa de confidentialitate, manifestata de cele mai multe ori prin furnizarea de informatii secrete de natura a-i avantaja pe unii ofertanti. Nemultumiri sunt si in ceea ce priveste informarea deficitara si tariful foarte mare al unora dintre firmele de consultanta.
Cercetarile Agentiei de Monitorizare si ale Asociatiei Pro Democratia mai releva faptul ca exista situatii in care anumite firme, numite "clienti permanenti", monopolizeaza finantarile prin participarea la proiecte prin intermediul unor companii sau organizatii-"umbrela". Influenta politicului in acordarea de finantari si castigarea de proiecte este vazuta in mod diferit de principalii "actori" ai studiului. 64% dintre reprezentantii autoritatilor spun ca nu exista sau exista doar intr-o mica masura aceste influente. De partea cealalta, beneficiarii sustin in proportie de 45% ca politicul are o influenta mare in acordarea preferentiala de finantari.
Ca solutii, cele doua ONG-uri propun modificarea legislatiei prin limitarea controlului exercitat de consiliile judetene asupra agentiilor de dezvoltare regionale, transparentizarea licitatiilor de proiecte si realizarea unor liste negre cu firmele de consultanta care au dovedit practici corupte sau nelegitime.