21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialParticipare internationala la Expoagroutil

Participare internationala la Expoagroutil

» Producatorii agricoli constanteni sunt interesati de achizitia de utilaje moderne.

» Din pacate, de cele mai multe ori preturile sunt prohibitive.

La editia din acest a targului Expoagroutil, organizata de Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, in statiunea Mamaia, participa 98 de firme, care reprezinta de fapt peste 250 de companii. Mihai Daraban, presedintele CCINA, a declarat ca targul a crescut cu 25% fata de editia de anul trecut, atat din punctul de vedere al numarului de expozanti, cat si al spatiului de expunere.
Ca o noutate, se remarca accentul tot mai mare pus pe energiile neconventionale, in special pe producerea biodieselului, care, in opinia lui Mihai Daraban, "reprezinta viitorul pentru fermele foarte mari". O alta particularitate a editiei din acest an este participarea unor firme din intreaga lume, remarcandu-se cele din Italia, Thailanda si Turcia.

Preturile, prohibitive
Cel mai bine vandut tractor de import in Romania, Explorer 95, costa peste 30.000 de euro, in functie de dotari. Munteanu Catalin, reprezentantul unei firme romano-olandeze, spune ca pretul se modifica in functie de variantele de echipare.
In premiera a fost prezentat si un tractor care poate functiona numai cu biodiesel. Pretul celui mai scump tractor depaseste 100.000 de euro, in timp ce pentru o combina se platesc cateva sute de mii de euro. Nicolae Deoanca, un producator agricol din zona Independenta, spune insa ca preturile sunt mari. "Solutia ar fi accesarea la fondurile structurale, care sunt insa practic blocate", a marturisit acesta.

SPECIALISTUL
» Vin fondurile structurale!

"Daca pana anul trecut producatorii au beneficiat de sprijin financiar, atat prin bugetul national, cat si prin programele de preaderare, de la 1 ianuarie 2007 suntem membru al Uniunii Europene si trebuie sa respectam o serie de reguli stricte, printre care pe primul loc sta competitia. In agricultura, unde investitia este vulnerabila, fermierul roman e decapitalizat. Singurele surse de finantare raman fondurile structurale. Ministerul Agriculturii si-a facut temele. Suntem in grafic si nu avem nici un semnal de la Bruxelles ca ar fi probleme. Credem ca acestea vor sosi spre Romania la sfarsitul anului 2007, inceputul anului 2008. Este un calendar normal, care s-a aplicat si tarilor care au aderat in primul val la UE."

Gheorghe Albu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii

Cele mai citite

Mircea Geoană ia apărarea jurnaliștilor americani și celui român anchetați de Rusia

Libertatea de exprimare nu este doar un drept, ci şi o responsabilitate, afirmă Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale. El condamnă "cu toată fermitatea"...

Pilații din Pontus Euxinus

În politica noastră cea de toate zilele – ia-o, Doamne, și du-o de aici! -, prinde rădăcini tot mai solide un obicei care,...

Creșterile de taxe din Ucraina, esențiale pentru finanțarea apărării în fața invaziei ruse

Ministrul ucrainean de Finanțe, Sergii Marcenko, a declarat vineri că majorările fiscale discutate în Parlamentul de la Kiev sunt cruciale pentru sprijinirea eforturilor Ucrainei...
Ultima oră
Pe aceeași temă