» Omul de afaceri Iulian Dascalu vrea sa ipotecheze un teren al Consiliului Judetean Cluj
» El doreste sa foloseasca suprafata pentru a obtine un credit pentru proiectul Iulius Mall
» Terenul i-a fost concesionat pentru 49 de ani
» Iulius Mall vrea sa garanteze finantarea mall-ului din Parcul Est cu terenul primit in concesiune de la Consiliul Judetean Cluj
Proiectul mall-ului Iulius din Cluj ii invrajbeste pe consilierii judeteni. Constructorul centrului comercial, omul de afaceri Iulian Dascalu, a cerut consilierilor clujeni sa accepte inscrierea dreptului de superficie asupra terenului concesionat de Consiliul Judetean in favoarea firmei pe care o conduce. Practic, acest lucru inseamna ca Iulian Dascalu doreste sa inscrie in cartea funciara faptul ca, la finalul perioadei de 49 de ani, cand expira contractul de concesiune, compania sa va avea dreptul sa foloseasca gratuit terenul Consiliului Judetean pe durata existentei cladirilor. Aceasta "inginerie" juridica i-ar da dreptul omului de afaceri sa ipotecheze terenul cu pricina in favoarea unei banci care i-ar oferi bani pentru finantarea constructiei centrului comercial. Potrivit proiectului initial, Iulian Dascalu ar fi trebuit sa gaseasca singur finantare, fara a se folosi de terenul oferit de autoritatile judetene.
Omul de afaceri iesean Iulian Dascalu a cerut Consiliului Judetean (CJ) Cluj sa adauge un act aditional la contractul de asociere incheiat acum mai bine de un an, prin care sa reglementeze dreptul de superficie al SC Iulius Mall asupra terenului primit de firma in concesiune pentru construirea centrului comercial. Potrivit unui proiect de hotarare care a fost retras ieri de pe ordinea de zi a CJ Cluj, Iulius Mall a cerut, prin avocatii sai, ca terenul din Parcul Est, concesionat de CJ firmei pe 49 de ani, sa poata fi reinscris in Cartea Funciara ca proprietate in superficie a Iulius Mall.
"Este vorba de noile prevederi ale legislatiei europene. Adica, banca de la care vrem sa obtinem finantare trebuie sa aiba siguranta ca, daca noi nu reusim sa incheiem acest proiect sau sa returnam banii, poate sa incredinteze proiectul unui tert", a explicat Dascalu.
Mai multi consilieri judeteni au declarat, la finalul sedintei, ca cererile lui Dascalu ar fi exagerate si ca unele formulari ale actului aditional redactat de personalul CJ Cluj ar fi exagerate. Potrivit acestora, presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara, ar fi retras proiectul tocmai din cauza ca ar fi stiut ca acesta va genera scandal in plenul sedintei.
"L-am retras pentru ca are neclaritati care mai trebuie studiate. Va fi refacut inainte sa-l mai punem pe ordinea de zi", a afirmat Nicoara.
Iulius Mall se angaja, in contractul initial cu CJ Cluj, sa gaseasca singur finantator pentru investitie.
MODIFICARI
In proiectul de hotarare care a fost retras ieri de pe ordinea de zi a CJ Cluj, modificarile la contractul initial stabileau si dreptul de preemptiune a Iulius Mall asupra terenului de peste 6 hectare din Parcul Est. Mai mult, actul aditional ar fi dat firmei lui Dascalu dreptul de a folosi cum doreste terenul din Parcul Est, pentru "a exploata acest teren cat mai eficient". Mai mult, proprietatea prin superficie ar fi durat pe tot parcursul existentei cladirii pe care Dascalu o construieste, in conditiile in care acesta are dreptul acum sa foloseasca terenul doar 49 de ani, atat cat dureaza concesiunea. Actul aditional retras ieri de pe ordinea de zi aducea numeroase modificari contractului initial incheiat intre CJ Cluj, Univers T si firma Iulius Mall.