6.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodCum oprim incalzirea globala

Cum oprim incalzirea globala

» Zilnic, activitatile umane afecteaza clima prin utilizarea combustibililor fosili (petrol, carbuni si gaze) pentru producerea energiei si transport, fiind responsabile pentru furtuni puternice, inundatii, seceta si valuri de caldura.

» Din cauza gazelor de sera emise deja in atmosfera, suntem predispusi la o incalzire cu 1,2 1,3 ºC a temperaturii in urmatoarele decenii.

» Pentru a evita deteriorarea ireversibila a planetei, temperatura de la suprafata pamantului nu trebuie sa creasca cu mai mult de 2°C fata de nivelul din perioada preindustriala.

» Comisia Europeana a declansat o campanie prin care invata consumatorii ce sa faca pentru a opri incalzirea globala.

UE pledeaza pentru un acord global privind schimbarile climatice dupa 2012. Acesta este motivul pentru care Uniunea lanseaza un apel la adresa tarilor dezvoltate pentru a reduce, pana in 2020, emisiile generate cu 30% fata de nivelurile inregistrate in 1990. Responsabilii europeni pledeaza pentru tehnologii curate de ardere a carbunelui, cresterea eficientei energetice si promovarea utilizarii surselor de energie care protejeaza mediul.

Reducerea emisiilor de CO2

Exista solutii la problema schimbarilor climatice: energiile regenerabile, eficienta energetica si reducerea utilizarii combustibililor fosili (petrol si gaz). Natura ne pune la dispozitie o varietate de alternative pentru producerea energiei. Singura problema este cum sa transformam lumina solara, vantul, biomasa, energia geotermala sau puterea apei in electricitate sau caldura intr-un mod ecologic si cu costuri cat mai mici, astfel reducand emisiile de CO2 si efectul de sera si ajutand la protejarea climei si mediului inconjurator.

Campanie europeana

In cadrul campaniei europene "Voi controlati schimbarile climatice!", prezentatorii meteo de televiziune din toata Europa vor oferi sfaturi astfel incat fiecare cetatean sa poata contribui la schimbare – instalarea de lampi electrice cu consum redus de energie si reciclarea deseurilor sunt doar cateva exemple. Folositi mai putina caldura – reducerea cu doar 1˚C a temperaturii inseamna evitarea emiterii in atmosfera a 300 kg de CO2 pe an. Nu lasati caldura sa iasa din casa pentru o perioada lunga de timp – cand aerisiti casa, lasati geamurile deschise doar cateva minute! Daca lasati un geam mic deschis toata ziua, energia necesara pentru a incalzi locuinta timp de sase luni racoroase (cu o temperatura exterioara de pana la 10˚C) inseamna emiterea unei tone de CO2. Izolatia buna a casei este unul dintre cele mai eficiente moduri de a reduce emisia de CO2 si de a economisi bani. Aveti grija unde asezati frigiderul si congelatorul – daca le puneti langa aragaz sau cuptor, consuma mult mai multa energie. De exemplu, daca le amplasati intr-o incapere cu o temperaturi de 30-35˚C, energia folosita este aproape dubla si se emit 160 kg de CO2 pe an in cazul unui frigider – si de 320 kg CO2 pe an in cazul unul congelator.
Dezghetati frigiderele si congelatoarele vechi cu regularitate sau, si mai bine, inlocuiti-le cu modele mai noi, prevazute cu programe automate de dezghetare si care sunt de doua ori mai eficiente energetic decat celelalte!
Cand cumparati electrocasnice, alegeti-le pe cele din clasa energetica A plus. Stingeti luminile atunci cand nu aveti nevoie de ele. Oprind cinci becuri in holuri si camere, economisiti in jur de 60 de euro pe an si reduceti emisia a 400 kg de CO2 intr-un an. Folositi becuri economice – unul singur poate reduce factura cu 60 euro si reduce emisia de CO2 cu 400 kg pe an. Scoateti incarcatorul mobilului din priza atunci cand nu–l folositi (se estimeaza ca 95% din energie se iroseste)! Inchideti robinetul atunci cand va periati dintii, puteti economisi cativa litri de apa. De asemenea, un robinet care picura poate irosi destula apa cat sa umpli cada timp de o luna, asa ca asigurati-va ca acesta este inchis foarte bine.

10 lucruri de facut

Organizatiile neguvernamentale europene, printre care si Greenpeace, s-au implicat in campania mondiala de educare a consumatorilor pentru evitarea supraincalzirii. In continuare va prezentam zece lucruri pe care le puteti face pentru a evita incalzirea globala. Inlocuind un bec obisnuit cu un bec fluorescent compact, se evita producerea a 68 de kilograme de dioxid de carbon pe an. Mergeti pe jos, mergeti cu bicicleta, mergeti mai multi intr-o masina sau mergeti mai des cu mijloacele de transport in comun, veti evita eliminarea in atmosfera a 450 de grame de dioxid de carbon la fiecare 1,6 kilometri pe care nu ii parcurgeti cu masina.
Puteti evita producerea a 1.089 kilograme de dioxid de carbon pe an prin reciclarea a doar jumatate din deseurile menajere din propria locuinta. Pastrand cauciucurile masinii umflate corespunzator, se poate imbunatati consumul de benzina cu mai mult de 3%. Fiecare patru litri de benzina economisiti evita eliminarea in atmosfera a 9 kilograme de dioxid de carbon. Este nevoie de foarte multa energie pentru a incalzi apa. Folositi mai putina apa fierbinte prin instalarea unui cap de dus cu debit scazut de apa (se evita producerea a 150 kilograme de dioxid de carbon pe an) si prin spalarea rufelor in apa rece sau calduta (se evita producerea a 227 kilograme de dioxid de carbon pe an). Puteti evita eliminarea a 544 kilograme de dioxid de carbon in atmosfera daca va reduceti cantitatea de gunoi cu 10%. Daca setati termostatul mai putin cu 2ºC iarna si mai mult cu 2ºC pe timpul verii, se evita producerea a 907 kilograme de dioxid de carbon pe an. Plantati copaci, unul singur absoarbe o tona de dioxid de carbon pe intreaga sa durata de viata. Stingeti dispozitivele electrice – numai prin oprirea televizorului, a DVD-playerului, a casetofonului si a calculatorului atunci cand nu le folositi, se va evita producerea a sute de kilograme de dioxid de carbon pe an.
Evitati orice functioneaza pe baza de baterii (sau folositi baterii reincarcabile ori pe baza de reincarcare solara).
Puteti afla mai multe si va puteti implica activ pe www.climatecrisis.net.

 

Amenintare

» Efectele cresterii temperaturii medii
– ameninta multe milioane de oameni cu aparitia foametei, malariei, inundatiilor, furtunilor puternice si lipsa apei potabile.
– ar duce la producerea unor valuri de caldura extrema; cele mai afectate sunt tarile sarace si cele in curs de dezvoltare, mai ales cele din America de Sud, Africa sud-sahariana si Asia. Zonele afectate de seceta s-au dublat in ultimii 35 de ani.
– provoaca topirea ghetarilor si a calotei glaciare, ceea ce ar duce la cresterea pericolului inundatiilor in unele zone sau la lipsa apei in alte zone. Aproximativ 30% din ghetarii Europei au disparut deja. In Oceanul Pacific, Oceanul Indian si Marea Caraibelor multe insule ar putea disparea, iar in Europa sezonul de iarna ar deveni mai scurt si mai scump pentru practicantii de sporturi de iarna.
– ar duce la cresterea nivelului apelor marilor, amenintand numeroase populatii de pe intreaga planeta si mai ales din zonele joase ale tarilor in curs de dezvoltare, cum ar fi Bangladesh, sudul Chinei, "tarile de jos" (Belgia, Olanda, NV Germaniei) si SE Angliei.
– ameninta marile ecosisteme, de la cele polare si antarctice, pana la cele tropicale.
– ar duce la disparitia unor paduri si specii, ceea ce va afecta viata intregii planete (1 milion de specii ar putea disparea din cauza schimbarilor climatice), costurile economice resimtindu-se mai acut in tarile sarace sau in curs de dezvoltare.

Nivelul gazelor cu efect de sera

Efectul de sera este procesul prin care atmosfera capteaza o parte din energia solara, incalzind Pamantul si moderand clima. Expertii in domeniul climatic sunt de parere ca o crestere a nivelului "gazelor cu efect de sera", crestere provocata de activitatile umane, accentueaza in mod artificial efectul de sera, ducand la cresterea temperaturilor globale si deregland clima in mod dezastruos. Gazele de sera includ dioxidul de carbon, rezultat din arderea combustibilului fosil si defrisari, metanul, eliberat de pe plantatiile de orez si locurile de depozitare a gunoaielor, precum si produse rezultate din arderi si diferiti compusi chimici industriali (acid azotos, carbon fluorhidric, carbon perftoric, sulf hexaflorid). Dupa vaporii de apa, dioxidul de carbon (CO2) este principalul gaz de sera. Carbonul este stocat sub pamant, departe de biosfera, in combustibili fosili, insa ciclul organic al carbonului descrie transferul carbonului intre mari, ecosistemul terestru si atmosfera. Fara influenta umana, transferul intre aceste rezervoare de carbon este mentinut in mare in echilibru – de exemplu, plantele absorb carbonul in timp ce se dezvolta, dar il elimina atunci cand mor. Insa, cand oamenii taie arbori sau ard combustibili fosili, ei elimina in atmosfera cantitati suplimentare de carbon, accentuand astfel efectul de sera. Aceasta constituie o problema mai ales atunci cand se extrag si se ard combustibili fosili, deoarece astfel se adauga carbon la ciclul "organic" al carbonului, care altfel ar ramane depozitat adanc sub pamant. O parte din acest carbon ajunge in atmosfera, alta in arbori, plante si sol, pe pamant si o alta parte in mari si oceane. O parte mai mare ajunge in atmosfera deoarece se taie paduri si se construiesc orase, drumuri si uzine, reducandu-se astfel capacitatea biosferei de a absorbi carbonul.

Valentina Grigore
Valentina Grigore
Valentina Grigore, sef departament Social
Cele mai citite

Vin întăriri pentru Șumudică! Transferul lui Denis Ciobotariu aproape de a fi realizat

Rapid caută soluții pentru a întări echipa în vederea calificării în play-off-ul Superligii, iar Denis Ciobotariu este una dintre țintele principale ale lui Marius...

Programul băncilor în perioada sărbătorilor de iarnă: ce trebuie să știți pentru 24 decembrie – 7 ianuarie

În perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea băncilor își adaptează programul de lucru, iar multe dintre sucursale vor fi închise în zilele de 25 decembrie,...

Criza apei în SUA: Schimbările climatice și lipsa de personal specializat agravează situația

Statele Unite se confruntă cu o amenințare iminentă asupra aprovizionării cu apă potabilă, cauzată de efectele schimbărilor climatice și de infrastructura învechită. Pe lângă acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă