3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSocialGuvernul pregătește o nouă pomană pentru sinistrații care refuză să se asigure

Guvernul pregătește o nouă pomană pentru sinistrații care refuză să se asigure

A venit vara și odată cu ea a debutat sezonul anual de inundații. Ploile căzute din abundență în ultimele două săptămâni au făcut ravagii. Sute de gospodării au fost afectate, iar oamenii s-au văzut din nou în situația de a-și pierde agoniseala de-o viață. Televiziunile filmează, politicienii fac vizite în zonele sinistrate. E un film care se repetă an de an, cu singura deosebire că fețele politicienilor încălțați cu cizme de cauciuc se mai schimbă.

La zece ani de la apariția Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, completată în legislația primară prin Legea 191 din 2015, mai puțin de 20% din locuințele din România sunt asigurate. Mai precis, potrivit datelor PAID și Tempo online INS, remise la solicitarea „României libere,“ la data de 30 iunie a.c., la nivel național erau încheiate 1.698.292 de polițe obligatorii pentru locuințe, la un fond locativ național de 8.929.167 de unități.  Asta înseamnă că doar 19,02% din locuințe sunt asigurate. 

 

PAID: Doar 19,02% din locuințe sunt asigurate 

Ministrul de interne, Carmen Dan, a precizat că 285 de localități din 35 de județe au fost afectate de acest val de inundații, cele mai afectate județe fiind Bacău, Covasna, Botoșani, Neamț, Mureș, Suceava, Teleorman și Vrancea. Potrivit datelor PAID, situația în aceste județe este următoarea: în județul Bacău doar 16,12% din case sunt asigurate, în Covasna – 20,44%, în Botoșani – 8,78%, Neamț – 12,87%, Mureș – 19,16%, Suceava – 15,87%, Teleorman – 9,03% și Vrancea – 15,15%. Cu alte cuvinte, în zonele cele mai expuse la inundații sunt și cele mai puține asigurări obligatorii încheiate.

La polul opus, județele unde se înregistrează cele mai multe polițe PAID încheiate la 30 iunie a.c. sunt și cele în care riscurile de inundații sunt cele mai mici:  Ilfov  – 36,3%, Prahova – 22,29%, Sibiu – 23,72%, Timiș – 29,34%, Brașov – 35,04% și București – 38,79%.

Cauza acestei situații este cunoscută: legiuitorul a lăsat la mâna autorităților locale gestionarea acestei probleme, iar primarii nu mișcă un deget ca să-i determine pe oameni să se asigure. Evident că de amenzi nici nu poate fi vorba. Nici un primar nu și-ar amenda propriul electorat. Întreaga situație rămâne, astfel, la mila Domnului și a Guvernului.

Oamenii s-au obișnuit să primească ajutoare de la stat și refuză să-și asigure casele. Întrebați de reporterii ajunși la fața locului de ce nu încheie o asigurare, mulți pretind că nu au bani. Realitatea este, însă, că nimic și nimeni nu îi constrânge s-o facă, atâta timp cât statul le dă de pomană bani și materiale de construcție la fiecare val de inundații. Astfel, sume uriașe de bani care ar trebui folosite de Guvern pentru proiecte prioritare merg, la propriu, pe apa sâmbetei. La primele inundații, se va întâmpla la fel, astfel că acest cerc vicios nu se va închide, probabil, niciodată. 

 

Dăncilă: Pagubele sunt foarte mari 

După ce a vizitat, luni, câteva zone devastate de inundații din judeţele Buzău, Bacău, Covasna şi Braşov, premierul Viorica Dăncilă a convocat marți dimineață mai mulţi miniștri la o şedinţă operativă de evaluare a pagubelor produse de inundaţii şi a măsurilor rapide de intervenţie. Dăncilă a precizat că în toate localităţile afectate se fac evaluări ale pagubelor, astfel încât în şedinţa de Guvern de joi să poată fi alocate fonduri în sprijinul comunităţilor afectate. De asemenea, premierul a precizat că România va apela la Fondul Solidaritatea, pentru că pierderile sunt imense. “După ce finalizăm evaluările, am vorbit cu doamna comisar Corina Creţu, astfel încât să accesăm şi fondul de solidaritate, pentru că pagubele sunt foarte mari. Vom face o evaluare din punct de vedere al localităţilor, ne referim şi la locuinţe, la drumuri, căi de acces, agricultură, astfel încât ajutorul Guvernului să vină în toate aceste domenii. Avem fonduri, vom vedea cum facem să acoperim toate aceste pagube. O să apelăm şi la fondul de solidaritate, dar până când acest fond ajunge în România, trebuie să punem la bătaie fondurile care le avem, ca oamenii să aibă un ajutor imediat. Fondul de solidaritate durează mai mult”, a spus Viorica Dăncilă.

Premierul a mai spus că Executivul pregăteşte ajutoare pentru sinistraţii în urma inundaţiilor: „Facem o misiune de evaluare, vrem să vedem ce s-a întâmplat, vrem să vedem de ce au nevoie autorităţile locale, vrem să vedem situaţia existentă în teren, vrem să grăbim evaluarea, astfel încât oamenii care au fost loviţi de aceste fenomene să poată să aibă un ajutor imediat (…). Noi sperăm ca să avem până joi toate evaluările din toate judeţele, din toate localităţile care au fost afectate, iar în şedinţa de Guvern de joi să aprobăm deja ajutorul pe care oamenii îl aşteaptă de la noi“.  

Cele mai citite

Nicolae Ciucă: Am votat pentru acel candidat care poate să reprezinte valori ale democrației românești

Președintele PNL, Nicolae Ciucă  a votat în comuna Balotești, la alegerile prezidențiale Nicolae Ciucă a ajuns la ora 8 la o secție de votare din...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

Alegerile prezidențiale 2024: Categoriile de români care nu pot vota

Românii sunt așteptați la urne în data de 24 noiembrie 2024, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, și pe 8 decembrie, pentru turul al...
Ultima oră
Pe aceeași temă