Sedinta bursiera de joi a fost destul de buna pentru investitorii in actiuni SIF, dar nu acelasi lucru s-ar putea spune in legatura cu plasamentele in toate celelalte actiuni blue-chip. Pe ansamblul pietei am avut o evolutie neutra pe indicii generali BET, BET-C si ROTX, in timp ce indicele sectorial BET-FI a crescut cu aproximativ 1,6%.
Lichiditatea a fost destul de redusa, abia ridicandu-se la 18,4 milioane de euro. Cele mai tranzactionate au fost SIF-urile si Banca Transilvania. Practic, toate cele cinci companii din acest top au consemnat aprecieri de peste un punct procentual. Putem asadar sa consideram ca presiunea a fost mai mult pe cumparare si ca in piata au intrat bani noi, dar au fost directionati cu precadere catre sectorul financiar (banci, companii de brokeraj si SIF-uri).
Este de remarcat faptul ca SIF3 Transilvania a reusit si ieri sa se mentina peste nivelul matematic de 2,15 lei pe actiune ce constituie referinta de dupa trecerea datei de inregistrare pentru participarea la majorarea de capital social. Evolutia SIF3 a fost pozitiva ieri, pretul urcand din nou catre maximul de 2,29 lei pe actiune din ziua anterioara, dar nereusind sa-l mai atinga. Maximul zilei a fost de doar 2,25 lei, iar pe final cotatia a coborat pana la un minim de 2,19 lei (peste minimul precedent de 2,17 lei).
De asemenea, trebuie sa mentionam ca ieri a fost prima zi in care cumparatorii de actiuni Compa Sibiu nu mai beneficiaza de efectele majorarii de capital social, asa ca pretul a scazut cu circa 31%. Este de remarcat faptul ca titlurile companiilor petroliere nu au mai scazut si joi. Daca in ziua anterioara atat cotatiile SNP, cat si cele ale RRC consemnau deprecieri notabile, se pare ca joi acest trend descendent s-a stopat (cel putin deocamdata). Astfel, pretul SNP a inchis ziua la acelasi nivel de referinta ca si in ziua anterioara, in vreme ce actiunile RRC au afisat o apreciere de 1,60%.