"Grupul de la Cluj" si-a pus tricourile cu Che Guevarra in cui si, plictisit de "furnicile" lui Geoana, a cascat si s-a pus putin sa doarma. Intre timp, din "Reforma profunda a PSD", pornita din Transilvania si promovata cu relaxare de liderii asa-numitului "Grup" s-a ales o amintire frumoasa si un renume greoi si tot mai greu de intretinut.
Nici o voce a Grupului reformist de la Cluj nu mai are taria de odinioara. Daca in 2005, Ioan Rus si Vasile Dincu reuseau sa formuleze solutii reformatoare care creau dezbateri fructuoase in partid, in plin 2007, liderii reformatori abia daca mai trantesc cate un exasperat "Nu e bine". Ca o ironie, in acelasi timp, eternul Ion Iliescu vorbeste multimilor despre moralitate si corectitudine… Fie ca au obosit, fie ca nu mai au resurse, fie ca pur si simplu nu-i mai intereseaza reforma, membrii Grupului transmit prin buimaceala lor flasca un mesaj pe care multi l-au intuit inca din 2005: PSD-ul se reformeaza cand si cum vor exact acele personaje "cheie" pe care Grupul de la Cluj a incercat, nu fara un oarecare succes, sa le treaca intr-un plan secund. Daca in 2005 reformatorii de la Cluj afirmau ca in PSD nu exista o problema de lideri, ci una de management, recenta "reconditionare" a lui Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc arata ca, in afara de senzualitatea ideii de partid innoit, Grupul a intuit prost.
"Ne-am saturat sa functionam ca si o organizatie fara viata, birocratizata, imbatranita si greoaie", afirma la inceputul anului 2005, intr-un interviu, strategul Vasile Dincu, unul din promotorii revigorarii partidului. In acelasi interviu, senatorul punea accentul pe faptul ca Iliescu ar pune eticheta de "expirat" pe reforma PSD. La doi ani de atunci, Iliescu este, in viziunea presedintelui pus de reformisti, solutia de a convinge membrii si simpatizantii sa voteze demiterea lui Traian Basescu.
Dovada ca trecerea unor personaje "etichetate" ale PSD in liniile secunde ale partidului a functionat in masura in care intreg mediul politic din Romania a reusit mimarea unei democratii veritabile. Cum a primit cel mai mic semn ca poate prelua puterea prin artificii politice, PSD-ul si-a scos iute de la naftalina sforarul, Viorel Hrebenciuc, si alaturi de el emblema dezamagitoare a multumirilor pentru "dragii" de mineri: cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista, Ion…
Reactia "Grupului de la Cluj"? Cateva declaratii razlete cum ca nu e tocmai bine, ca ar dauna imaginii, ca ar scadea din electorat. Din vocile care dadeau tonul unei normalitati, fie ea si una de imagine, au ramas niste voci lipsite de orice determinare. Conditii in care "Grupul de la Cluj" are toate sansele ca din "Reformator" sa devina un simplu "Gica Contra" al PSD-ului. Iar de "Gica Contra" sunt pline toate partidele…