Sambata, 5 mai, a inceput in capitala austriaca SAMPLING BUCHAREST, si timp de trei saptamani Viena va cunoaste valorile culturale bucurestene.
De doua saptamani, cei care au trecut prin Viena au ramas surprinsi de numeroasele afise ce anuntau programul expozitiilor, concertelor si spectacolelor de teatru venite de la Bucuresti, in cadrul manifestarii SAMPLING BUCHAREST. "Sampling" este "o metoda de a pune produsul direct in mana consumatorului", in cazul de fata fiind o invitatie de a cunoaste Bucurestiul prin valorile sale culturale reprezentative. Programul, dibaci alcatuit, include pe langa evenimentele culturale si manifestarea "Bucuresti, metropola europeana" cu tematica economica. Astfel, oferta bucuresteana adresata vienezilor in calitate de "consumatori" de cultura implica si segmentul de afaceri, in ideea sporirii investitiilor straine in Capitala noastra.
Un preambul atractiv al lansarii Zilelor Bucurestiului la Viena a fost prezenta Teatrului Masca in Prater cu "Statui", a teatrului alternativ, prin Teatrul Luni cu "The Sunshine Play" la "Pygmalion" sau a concertelor "Muzica Cetatii" sustinute de Liceul de muzica "George Enescu".
Sambata, 5 mai, s-a lansat oficial cursa culturala la Viena cu o serie de manifestari, in prim-plan al atractiei fiind spectacolul Teatrului "Bulandra", premiat recent de UNITER, "Elizaveta Bam", in regia lui Alexandru Tocilescu. Vor avea loc doua reprezentatii, sambata si duminica la importanta sala "Halle E". Amintim ca Alexandru Tocilescu a ales piesa scriitorului rus Daniil Hams, condamnat de regimul stalinist, atras fiind de tema scrierii, efectul fricii asupra unei vieti traite intr-un regim dominat de teroare. Spectacolul este o opera bufa tratata intr-un limbaj teatral original, specific curentului avangardist, caruia i-a apartinut si dramaturgul. Distributia reuneste pe Crina Muresan, Vlad Ivanov, Virginia Mirea, Mihai Constantin, serban Cellea si Irina Petrescu, lor alaturandu-li-se pentru sustinerea spectacolului creatoarea muzicii Irina Anghel si scenograful Dragos Buhagiar. Vienezii vor avea apoi prilejul de a cunoaste si un alt spectacol de marca al Teatrului de Comedie, "Revizorul", pe 16 mai. Regizorul Horatiu Malaele le va propune a privi nu numai latura comica, dar si pe cea dramatica a satirei lui Gogol, la adresa caracatitei coruptiei ce macina societatea. Din distributie fac parte George Mihaita si stefan Banica Jr. Teatrul va domina programul manifestatiilor si prin "Creatorul de teatru" de la Teatrul Act, cu Marcel Iures intr-un rol de exceptie, prin "Ritmuri" de la Teatrul "Nottara", prin "Romanul unui om de afaceri" spectacolul Teatrului Evreiesc de Stat, carora li se vor alatura reprezentatiile Teatrului Masca, tandarica sau cele ale Operei Comice. Teatrele noastre au desfasurat si desfasoara tacit turnee peste hotare, cu spectacole mai modeste, dar in distributii valoroase, de asta data deplasarea la Viena a inclus insa, valori de varf ale creatiei teatrale.
In afara unor expozitii de arta contemporana, a spectacolelor de dans modern, un loc important in program revine concertelor, biletele pentru concertul lui Gheorghe Zamfir si invitatii sai fiind de cateva zile epuizate.
Oferta culturala bucuresteana s-a axat pe linia artei contemporane, a intentiilor de originalitate ale creatorilor romani. Cele 149 de evenimente culturale prilejuiesc o adevarata invazie a capitalei austriece de catre artistii nostri. Pana acum, nu s-a mai produs o astfel de actiune de anvergura cu un scop precis: reabilitarea imaginii Romaniei prin arta. Fireste ca acest proiect a presupus costuri mari, iar Primaria a avut drept sponsori oficiali BCR, Petrom SA si Raiffeisen Bank. Expunerea evenimentelor culturale se va petrece in locurile cat mai vizibile din oras, sali de spectacol, galerii, expozitii cunoscute vienezilor, dar si in pietele centrale ale orasului.