Cei aproximativ 44,5 milioane de francezi cu drept de vot au fost chemati ieri la urne, in cadrul celui de-al doilea tur de scrutin prezidential, pentru a decide, care dintre candidatul dreptei, Nicolas Sarkozy, si socialista Ségolénè Royal le va conduce tara.
Birourile de vot din Franta si-au deschis portile la ora locala 8.00 (9.00, ora Romaniei). Dar primii care au votat pentru succesorul lui Jacques Chirac au fost alegatorii din micul arhipelag francez din Oceanul Atlantic Saint-Pierre si Miquelon. Din cauza diferentei de fus orar si pentru a se putea contabiliza unitar si corect rezultatele voturilor exprimate, francezii din largul coastelor canadiene au fost chemati la urne inca de sambata, de la ora locala 8.00 (10.00 GMT). si tot sambata au votat si francezii din Uruguay, Argentina, Brazilia, Guadelupa, Martinica si Guyana.
Scrutinul s-a incheiat aseara, cand ceasurile din Franta au aratat ora 21.00. Potrivit legii franceze, publicarea sondajelor de opinie si a estimarilor este interzisa pana la terminarea procesului de vot.
Oricare va fi rezultatul, acest scrutin marcheaza venirea la putere a unei noi generatii in Franta.
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy (52 de ani) este de mai multi ani o personalitate proeminenta in tabara dreptei guvernamentale, o persoana creativa, care vrea o "detasare pasnica" de politica actuala a Frantei, pentru "schimbarea profunda" a tarii.
Intrat in politica in urma cu 30 de ani, fiul unui emigrant ungur, Sarkozy s-a folosit de intreaga sa energie pentru a atinge un singur obiectiv: sa devina presedintele Frantei. "Candidez la pesedintia Republicii nu pentru a incununa o cariera politica", a declarat el, ci "pentru a actiona" si pentru a "schimba profund" Franta. De asemenea, Sarkozy a mizat pe dorinta de a "spune adevarul" si de a aborda direct problemele concrete ale francezilor.
"Sarko", asa cum este numit de cei apropiati, a promis sa fie un artizan al "separarii", concept pe care l-a ameliorat, folosind determinantul "pasnica", din cauza ingrijorarilor manifestate de unii alegatori, pentru transformarea Frantei. Admirator al societatii americane, el a subliniat ca vrea sa "inventeze un nou model francez", bazat pe "valoarea muncii" si "reinventarea Republicii".
Incepand din 2004, Sarkozy a fost si este presedintele partidului de guvernamant Uniunea pentru o Miscare Populara. O data cu preluarea functiei de ministru de Interne, el si-a consolidat imaginea de "principal jandarm al Frantei", luptand pentru securitate si impotriva imigratiei clandestine.
Ségolène Royal
La 53 de ani, socialista Ségolène Royal doreste sa intruchipeze reinnoirea fortelor de stanga, printr-un dozaj inteligent de farmec, curaj si conservatorism, relateaza AFP.
Mama a patru copii, cu varste cuprinse intre 14 si 22 de ani (Flora, Julien, Clemence si Thomas), Ségolène Royal s-a impus drept candidata socialista la alegerile prezidentiale, depasindu-i pe "baronii" partidului sau, prin faptul ca a luat pozitie fata de o serie de probleme legate de societate, deseori neglijate de politicieni.
Dezideratul lui Royal este crearea unei "democratii participative", in care accentul sa fie pus in mod special pe educatie. In ceea ce priveste Europa, ea doreste "reconstruire prin probe", cu "proiecte care privesc viata cotidiana a francezilor". Dar unele dintre pozitiile adoptate de Ségolène Royal au atras critici chiar din partea unor membri ai propriei tabere, care au acuzat-o de deriva catre dreapta si populism.
Fosta consiliera a presedintelui FranIois Mitterrand si membra a Partidului Socialist din 1978, Ségolène Royal insista cu precadere asupra moralei si valorilor familiei, domenii rezervate in general fortelor de dreapta. Fiica a unui ofiter, Royal a explicat ca a primit "o educatie foarte stricta", care i-a alimentat un anumit gust pentru rebeliune.