4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSănătate23.291 de vaccinări la Maratonul bucureștean. România, spre jumătatea targetului de imunizare

23.291 de vaccinări la Maratonul bucureștean. România, spre jumătatea targetului de imunizare

Maratonul Vaccinării Bucureşti, Ediţia a II-a şi-a deschis porţile vineri, 28 mai, la ora 16:00 şi s-a încheiat luni, 31 mai, la ora 8:00.
Potrivit datelor finale, în ambele centre de vaccinare s-au imunizat cu ser Pfizer – BioNTech 20.909 persoane. Dintre aceştia, cu prima doză au fost vaccinate 2.128 de persoane. De asemenea, au ales să se vaccineze cu ser Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză, un număr de 2.382 de persoane.
Astfel, la Sala Palatului, au fost vaccinate cu Pfizer BioNTech 12.784 persoane şi cu Johnson&Johnson alte 1.528, iar la Biblioteca Naţională a României au fost imunizate cu vaccinul Pfizer BioNTech 8.125 persoane şi cu Johnson&Johnson alte 854.
„Numărul mare de persoane vaccinate arată faptul că am realizat şi dus la bun sfârşit un proiect important. Nu ne-am propus să doborâm recorduri, ci să ne aducem contribuţia, în cât mai mare măsură posibil, la întoarcerea la normalitate. Consider că prin acest Maraton al Vaccinării, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti a arătat că nu este numai un for de educaţie, ci şi o instituţie care implicată în viaţa societăţii şi comunităţii. Aş vrea să le mulţumesc pe această cale numeroşilor voluntari care şi-au dedicat timpul şi priceperea pentru a ne ajuta pe noi toţi să mai facem un pas către victoria în lupta împotriva acestui inamic perfid – virusul SARS-CoV-2”, a declarat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
Acțiunile de vaccinare alternativă de genul maratoanelor sau centrelor drive – thru au făcut, potrivit estimărilor autorităților medicale, ca nivelul de imunitate de grup în ţara noastră să ajungă în prezent, cel mai probabil, la 50 la sută din targetul vizat pentru luna septembrie, fiind extrem de posibil ca cinci, până la nouă milioane de persoane să aibă un anumit grad de imunitate obţinut fie prin boală, fie prin vaccinare.
„Probabil că nivelul de imunitate de grup, în România, este undeva între 45-50 la sută. Sigur, variază de la un judeţ la altul, însă este singura explicaţie pentru care avem o situaţie atât de bună din punct de vedere epidemiologic (…). Plecăm de la un număr estimat de 5 milioane de persoane cu un anumit grad de imunitate, obţinut prin vaccinare sau prin boală şi care poate să crească până la 8-9 milioane. Credem că suntem cam pe aici şi ne gândim dacă într-adevăr imunitatea de grup colectivă, propusă iniţial de 60-70 la sută la nivel internaţional, dacă până la nivelul respectiv putem sau nu să controlăm evoluţia epidemiologică”, a declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă.
Evenimente precum maratonul vaccinării recent încheiat sunt programate în săptămânile următoare peste tot în țară, în majoritatea acestora imunizarea populației urmând să se realizeze cu vaccinuri Pfizer. România a primit luni cea mai mai mare tranşă de vaccin, de 1.091.610 doze, produs de Pfizer BioNTech, potrivit unui anunţ al CNCAV, dozele fiind distribuite la Centrul Naţional de Stocare Bucureşti – 713.700 doze, Centrul Regional de Depozitare Braşov – 58.500 doze; Centrul Regional de Depozitare Cluj – 105.300 doze; Centrul Regional de Depozitare Constanţa – 58.500 doze; Centrul Regional de Depozitare Iaşi – 87.750 doze; Centrul Regional de Depozitare Timişoara – 67.860 doze.
Până la acest moment, ţara noastră a recepţionat 7.913.159 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 6.184.534 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei.
În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Cele mai citite

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...

„Urbi et Orbi”. Papa Francisc a transmis tradiționalul său mesaj

Papa Francisc a transmis, pe 25 decembrie 2024, tradiționalul său mesaj "Urbi et Orbi" din Bazilica Sfântul Petru, adresându-se lumii cu apeluri pentru pace...

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă