19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialETA isi reface forta de atac

ETA isi reface forta de atac

Un raport al oficiului de cooperare a politiilor europene, EUROPOL, arata ca organizatia separatista basca ETA si-a "reconstruit" capacitatile de comitere a atentatelor dupa armistitiul anuntat in martie 2006.
In raportul "privind situatia terorismului in UE" in 2006, EUROPOL precizeaza ca ETA "nu numai ca si-a mentinut dar si-a reconstruit capacitatile de a lovi prin atentate bine pregatite, organizate si coordonate contra unor tinte de inalt nivel". Dupa incetarea focului din martie anul trecut, ETA a utilizat Taldes Y (o organizatie a tineretului basc) pentru a comite un numar mare de atacuri de mica putere pentru a mentine presiunea asupra guvernului spaniol.
ETA a intredeschis duminica o portita evocand un "scenariu fara violenta", dar, in pofida acestui mic gest, si-a reafirmat intentia de a nu abandona lupta armata in "conditiile actuale". Mediile separatiste reproseaza guvernului ca nu si-a indeplinit angajamentele care cuprind intre altele legalizarea formatiunii Batasuna, bratul sau politic, interzis in Spania din 2003. Dar nimeni nu face referire la vasta operatiune anti-ETA efectuata in ultimele zile de Garda Civila, care a dezmembrat un comando aflat, dupa toate probabilitatile, la originea a 24 de atentate comise intre 2004 si 2006.
In paralel, Batasuna a depus statutul unui nou partid in speranta ca se va putea prezenta la alegerile locale din 27 mai, in timp ce Madridul ii cere ca in prealabil sa condamne explicit violenta. Premierul Zapatero a declarat la televiziune ca noul partid va prezenta "indicii de ilegalitati", iar ministrul de interne a precizat intr-un comunicat ca numele noului partid, Abertzale Sozialisten Batasuna (ASB, Unitate patriotica socialista in limba basca), pare "sa aiba similitudini cu Batasuna".
Jose Blanco, numarul doi in Partidul Socialist, aflat la putere, a raspuns amenintarilor voalate ale ETA care declara ca va tine cont de absenta stangii separatiste basce la alegerile din mai in tara Bascilor, subliniind ca Batasuna trebuie sa renunte la umbrela ETA si sa aleaga "intre bombe si voturi", daca doreste sa participe la alegeri.
Media si mediile politice din Spania au considerat declaratiile ETA drept "santaj", cotidianul El Pais subliniind un "delir" al ETA si lipsa credibilitatii acesteia cand vorbeste despre "absenta violentei" si ca "incetarea permanenta a focului" anuntata anul trecut nu a fost incalcata de atentatul sangeros din decembrie pe aeroportul din Madrid.  

» Strategii

Partidul radical basc Batasuna este considerat aripa politica istorica a ETA si reprezinta de un sfert de secol esentialul stangii separatiste basce. Figureaza pe listele gruparilor "teroriste", cea a Departamentului de stat american si cea a UE. Conducerea formatiunii are doua scenarii pentru a ocoli interdictia prezentarii la alegeri: crearea unui nou partid sau realizarea de "liste albe" de genul listelor civice.

Cele mai citite

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Amenajarea terasei: Cum să alegi mobilierul potrivit? 

Alegerea mobilierului potrivit poate transforma orice terasă într-un spațiu unic de relaxare sau divertisment. Află din acest articol care sunt factorii pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă