» Monitorizarea riscului a trecut exclusiv in sarcina bancilor, care pregatesc produse noi de creditare.
» Prudenta va fi cuvantul de ordine, iar noile produse se vor "croi" dupa tiparul fiecarui client.
Bancile au inceput sa lucreze la seturile de norme interne care vor impune regulile pe segmentul creditelor destinate persoanelor fizice. Banca Nationala a trecut exclusiv in sarcina bancilor monitorizarea riscurilor asumate prin contractele de credit acordate populatiei. Prin urmare, bancile au trecut la refacerea normelor interne si, pe masura ce acestea vor fi finalizate, vor fi transmise la BNR pentru aprobare. "Normele interne nu sunt gata inca. Asteptam sa le finalizam pana la sfarsitul lunii aprilie. Dar pot sa va asigur ca nu vor fi schimbari substantiale", ne-a declarat vicepresedintele Credit Europe Bank (CEB), Omer Tetik. Acesta este de parere ca bancile vor fi si mai prudente de acum inainte. "Pana acum Banca Nationala rezolva pentru banci un fel de management al riscului. Acum noi trebuie sa fim si mai prudenti, si mai atenti", a afirmat Tetik. Potrivit acestuia, Credit Europe Bank pregateste reguli diversificate in functie de client si de istoricul acestuia in relatia cu banca, de venituri, de maturitatea si de tipul creditului.
Ce asteapta clientii
Clientii bancilor sunt in asteptarea unor produse de creditare mai ieftine si mai usor accesibile. Oficialul Credit Europe Bank este de parere ca asteptarile privind un acces mai simplu la produsele bancilor este pe deplin justificata. Pe de alta parte insa, Tetik a declarat ca pentru a obtine aceleasi venituri din vanzarea creditelor, ca si in urma cu trei ani, Credit Europe Bank trebuie sa vanda de sase ori mai mult. In acelasi timp, costurile aferente creditelor au fost reduse pana la un nivel aproape minim. si asta in conditiile in care marjele dintre dobanzile active si cele pasive, care reprezentau o sursa importanta de venit pentru banci, s-au ingustat foarte mult, in timp ce costurile institutiilor au crescut, in special pe partea de dezvoltare a retelelor teritoriale si pe cea de salarii. Vicepresedintele Credit Europe Bank a afirmat ca salariile din sistemul bancar romanesc sunt in prezent la nivel european.
Tendinta dobanzilor
"In ultimii cinci ani dobanzile au scazut de la 80 la 8%. Este clar ca in viitor ritmul de scadere nu va avea aceeasi acceleratie", a spus Omer Tetik. Acesta se asteapta ca Banca Nationala sa mai opereze o reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,5% pana la sfarsitul primului semestru. "Dupa aceea insa scaderile vor merge mai incet si mai rar, pentru ca altfel s-ar pune in pericol tinta de inflatie. Cu alte cuvinte, la dobanzi mici ar putea aparea cresteri ale costurilor, care pot avea un efect negativ asupra inflatiei", este de parere oficialul Credit Europe Bank.