» BCR a lansat ieri cea mai mare emisiune de obligatiuni in lei de pe piata bursiera romaneasca.
» Dobanda de 7,25% pe an va deveni atractiva, sustine vicepresedintele bancii, Danut Bunea.
» Au fost atrase 242,8 milioane de lei pentru majorarea volumului total al creditelor acordate de banca.
Cea mai mare emisiune de obligatiuni in lei de pe piata romaneasca de capital a fost lansata ieri, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), de Banca Comerciala Romana. Este vorba de o valoare totala de 242 milioane de lei, iar obligatiunile se vor tranzactiona in sectorul Titluri de credit, la categoria a doua, a obligatiunilor corporative, a BVB, cu simbolul BCR09.
Maturitate de trei ani
Obligatiunile au o maturitate de trei ani si o rata fixa a dobanzii de 7,25%. "Aceasta dobanda parea mica la inceput. In conditiile in care toate bancile vor scadea dobanda pasiva, ea devine insa atractiva", a declarat Danut Bunea, vicepresedinte executiv al BCR. La randul lui, vicepresedintele BVB Sergiu Pop a declarat ca se asteapta ca "valoarea totala a emisiunilor de obligatiuni listate la Bursa sa atinga in urmatoarea perioada pragul de un miliard de lei". Prezent la festivitatea de incepere a listarii obligatiunilor presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, nu s-a putut abtine si, erijandu-se in jurnalist (asa cum a declarat), l-a intrebat pe Bunea cand se va realiza si cotarea la Bursa a actiunilor BCR. Intrebarea a ramas insa retorica, conducerea BCR schimband subiectul discutiei.
BCR a emis in noiembrie 2006 un numar de 2.428.278 de obligatiuni cu o valoare nominala de 100 lei. Principalul va fi rambursat la maturitate, in noiembrie 2009, iar dobanda bondurilor va fi platita semestrial. Emisiunea de obligatiuni a fost cotata cu "A minus" de Fitch Ratings si cu "BBB minus" de Standard&Poor’s.
Banca a atras, in total, 242,8 milioane lei (69,181 milioane euro), bani pe care intentioneaza sa-i utilizeze pentru majorarea sumelor oferite sub forma de credite atat populatiei, cat si companiilor.
Proiecte de viitor
Danut Bunea a aratat ca banca pe care o reprezinta are un program pe trei ani de dezvoltare a instrumentelor de finantare, inclusiv obligatiuni. "La viitoarea emisiune ma astept ca fondurile de investitii sa fie mai vizibile si sa creasca ponderea lor, in paralel cu scaderea celei a bancilor", a mai spus vicepresedintele BCR.
Banca a mai lansat, in urma cu doi ani de zile, o emisiune de euroobligatiuni, care a fost suprasubscrisa, prin care a atras 500 milioane euro la o rata anuala de dobanda (cupon) de 3,75%. La acea vreme, emisiunea BCR a fost intermediata de ABN Amro si BNP Paribas si a beneficiat de calificative foarte bune la lansare din partea agentiilor internationale de rating, respectiv BB- de la Standard&Poor’s si BB de la Fitch, cu perspectiva "pozitiva".
Euroobligatiunile BCR au o maturitate de trei ani si un randament la emitere de 4% anual. Tot in 2005, BCR a mai lansat doua imprumuturi sindicalizate succesive pe piata internationala, in valoare totala de peste 620 milioane dolari.
Pana in prezent, BCR a mai lansat la BVB 26 de emisiuni de obligatiuni municipale si cinci emisiuni de obligatiuni corporative.
Suprasubscriere
Emisiunea a fost suprasubscrisa (121,4%), iar din cele 2,428 milioane de obligatiuni, 98,63% au fost subscrise de catre investitori persoane juridice. Mai mult de jumatate (56,9%) a fost realizat de banci din Romania si din strainatate.