Autoritatile au retinut anul acesta peste 20 de infractori straini
In 2006, cei mai multi dintre strainii "penali" au fost afaceristi rezidenti in Constanta
33 de cetateni straini sunt judecati pentru diverse infractiuni
Majoritatea "veneticilor" sunt judecati in stare de libertate, iar instantele obisnuiesc sa dea pedepse cu suspendare
Multi dintre rezidenti fac parte din retele infractionale organizate, nedepistate inca de autoritati
in ultimii ani, constanta a devenit "casa" catorva mii de cetateni straini, de diverse nationalitati, care, fie studiaza la universitatile din municipiu, fie se ocupa cu diverse afaceri, administrand societati comerciale. Afluxul de "venetici" a condus automat la aparitia unui fenomen negativ, in sensul ca printre rezidentii vechiului Tomis s-au "strecurat" si indivizi fara scrupule interesati doar de obtinerea unor castiguri materiale ilegale. In 2006, in jur de 60 de rezidenti au fost cercetati pentru comiterea unor fapte penale. Anul acesta au fost cercetate sub diverse acuzatii mai bine de 20 de persoane, de alta cetatenie decat cea romana. Practica ultimilor ani a demonstrat ca mai bine de jumatate din acesti straini comit infractiuni legate de traficul, detinerea si consumul de substante narcotice. De asemenea, multi dintre ei au ajuns in boxa acuzatilor pentru fapte de inselaciune, evaziune fiscala, falsuri si infractiuni la Legea Contabilitatii. Cateva persoane au fost inculpate pentru fapte de violenta, un exemplu in acest sens fiind cel al studentului albanez Shyty Blenis, suspect in deja "celebrul" triplu asasinat de la Mangalia. Politistii ii retin pe rezidenti, "cazandu-i" 24 de ore in arestul IPJ (in baza unei ordonante), dupa care predau dosarul procurorilor. In majoritatea spetelor, acestia au facut propuneri de arestare preventiva, acceptate initial de instante. Am spus initial, intrucat, dupa demararea procesului penal, inculpatii (potenti financiar) reusesc sa obtina, datorita unor avocati abili, continuarea judecatii in stare de libertate. Procesele dureaza ani intregi si adesea, atunci cand se da o sentinta definitiva si irevocabila, multi dintre infractori au parasit deja Romania.
Drogurile, in top
In prezent, Tribunalul si Curtea de Apel Constanta au in lucru dosare penale in care sunt inculpati 33 de straini. Acestia sunt acuzati de comiterea a diverse infractiuni, de la evaziuni fiscale si pana la omor calificat si trafic si detinere de droguri. Faptele legate de "moartea alba" sunt extrem de numeroase. Doi portughezi, Costas Barancos si Claudia Fernandes au primit de curand pedepse de 2 ani inchisoare pentru trafic si detinere de droguri, dar nu se mai afla de luni bune in Romania. Theodorus Bernard Van der Korput, un olandez implicat in aducerea in Romania a unei cantitati uriase de hasis, este judecat in lipsa de mai bine de trei ani, el reusind sa plece din tara la putin timp dupa trimiterea in judecata. Multi straini scapa cu sanctiuni usoare, fiind condamnati cu suspendare, dupa ce aparatorii lor au obtinut schimbarea incadrarilor juridice de la trafic la simpla detinere. Comandantul Penitenciarului Poarta Alba, inspector Catalin Claudiu Bejan, ne-a declarat ca in momentul de fata, dupa gratii se afla doar patru straini. Trei dintre acestia (un iranian, un egiptean si un turc) executa condamnari definitive si irevocabile, iar unul dintre ei (albanezul Blenis) este arestat preventiv.
Risc maxim
Sistemul judecatoresc extrem de permisiv este de natura sa atraga numerosi infractori din strainatate. Tot mai multi membri ai bandelor infractionale din Moldova si Ucraina si-au facut aparitia pe litoral si desfasoara activitati ilegale, sub acoperirea unui banal SRL. De altfel, majoritatea celor prinsi in ultima perioada sunt "patroni" ai unor firme prin intermediul carora comit infractiuni, precum spalari de bani sau fraude bancare. La fel se intampla si cu filiera araba, membrii acestei retele fiind specializati insa in fapte penale de natura economica.
Doar patru dupa gratii
"In momentul de fata, la Poarta Alba sunt incarcerati patru cetateni straini, trei fiind condamnati definitiv, iar unul se afla in stare de arest preventiv. Potrivit noilor legi din domeniu, prin care s-a schimbat regimul sectiilor, ei sunt tinuti impreuna cu restul persoanelor incarcerate, impartind aceeasi celula cu acestia Unul dintre detinutii straini este egipteanul Abdul Hassan El Khanini, condamnat pentru trafic de droguri. Persoana aflata in arest preventiv este albanezul Shyti Blenis, judecat in prezent pentru omor deosebit de grav",
Catalin Bejan, comandantul Penitenciarului Poarta Alba