BET si BET-C au pierdut peste trei procente, iar BET-FI a coborat sub nivelul psihologic de 60.000 puncte
Contextul international negativ manifestat pe toate pietele internationale a cuprins si Bursa de Valori Bucuresti in sedinta de tranzactionare de miercuri. Pe fondul celei mai bune lichiditati din acest an (valoarea tranzactiilor apropiindu-se de 100 de milioane de lei), scaderea a cuprins intreaga piata. Contextul regional a fost cu siguranta la baza acestei corectii, dar pe piata noastra presiunea la vanzare a venit de la investitorii romani. Avand in vedere caderile burselor din China, Japonia, Statele Unite si alte tari din Europa, clientii locali au considerat ca nerezidentii vor incepe sa-si reduca pozitiile si la Bucuresti, de aceea au apreciat ca este oportun sa intre la vanzare din timp.
Dintre cei 60 de emitenti tranzactionati ieri doar sase au inchis pe crestere, in vreme ce 49 au consemnat scaderi, iar cinci s-au mentinut la nivelul cotatiei de inchidere din ziua anterioara.
Asa se face ca, dupa ce ieri BET si BET-C au reusit noi maxime istorice, astazi toti indicii au incheiat pe minus, BET si BET-C pierzand peste trei procente, iar BET-FI coborand cu 2,77% si incheind sub nivelul psihologic de 60.000 puncte.
BRD-Groupe Société Générale a fost cel mai afectat emitent din domeniul bancar. Si in cazul sau, ca si la TLV, ultima tranzactie s-a realizat la nivelul minim al zilei. Pentru BRD acest minim a fost de 22,2 lei, cu 5,53% mai putin decat nivelul de inchidere din ziua de marti.
Aceasta corectie severa face ca BRD sa ajunga direct la nivelul pragului suport care se observa de mai multa vreme pe graficul sau de evolutie in zona 22,2 lei pe actiune. Ca atare, sedinta bursiera de astazi va avea o importanta deosebita pentru titlurile BRD, ca de altfel pentru multe dintre celelalte companii tranzactionate la bursa, printre care si SIF-urile.
Exista o diferenta importanta intre evolutiile din ultimele doua luni ale acestor doua segmente importante ale bursei: cel al SIF-urilor si cel compus din restul companiilor tranzactionate la BVB. In vreme ce indicii BET si BET-C au marcat in aceasta perioada de mai multe ori maxime istorice (ultimele fiind consemnate chiar in sedinta precedenta), BET-FI a avut o tendinta descendenta destul de vizibila.
Ca atare, in cazul BET-FI scaderea de astazi nu este o simpla corectie aparuta dupa o perioada ascendenta prelungita, ci o continuare a corectiei deja incepute in prima saptamana de tranzactionare din 2007.
Si sectorul petrolier a urmat linia descendenta a pietei, astfel ca am avut parte de scaderi ample de pret pentru cei doi emitenti importanti din acest sector: Petrom si Rompetrol Rafinare Constanta.
Rompetrol Rafinare Constanta a fost cel mai afectat, cotatia RRC pierzand 4,72%, pana la un nivel de 0,1010 lei, dupa ce la un moment dat coborase pana la cel mai scazut nivel al ultimei luni, de 0,0998 lei.
Inteparea liniei de trend care a avut loc ieri constituie un semnal negativ, insa credem ca amploarea deprecierii a fost data in principal de contextul general.