22.1 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăSpecialBiserica din Rapciuni, cap de lista la restaurari

Biserica din Rapciuni, cap de lista la restaurari

Trecand pe langa Muzeul Satului, se poate observa o constructie supla din lemn boltindu-se deasupra unei biserici. Este schela ridicata deasupra Bisericii din Rapciuni, jud. Neamt, care in curand va intra intr-un proces de restaurare. Restaurarile si amenajarile de la Muzeul Satului se desfasoara dupa un plan bine stabilit, fiecare dintre cele 364 de monumente originale, gazduite aici, avand in prezent o "fisa medicala", de fapt o fisa de evaluare, intocmita de specialisti. Iar in capul acestei liste, monumentul care are cea mai urgenta nevoie de consolidare si restaurare este Biserica din Rapciuni.
Datand din 1773, Biserica din Rapciuni este un monument de arhitectura populara de valoare inestimabila, un astfel de exemplar nemaiexistand nicaieri, pe teren. Adusa la Muzeul Satului cu prilejul amenajarii lacului de acumulare de la Bicaz, biserica este construita din barne cioplite pe patru fete, incheiate la colturi in coada de randunica. Acoperisul este din sindrila, are un pridvor, frumos, iar in interior sunt picturi realizate de mesteri locali, din familia Zugravescu. Restaurarea va include consolidarea fundatiei, afectata de lucrarile de subzidire, la care a fost supusa, dar si refacerea picturilor. Lucrarile de consolidare vor fi efectuate de echipa de mesteri "Taina lemnului", specializati in meserii traditionale. Fiecare barna care va necesita interventii va fi refacuta din acelasi material ca cea originala, va fi taiata cu barda si se va fixa cu piroane din lemn de tisa.
Alte obiective care vor fi restaurate la Muzeul Satului sunt bordeiele din judetul Dolj, Casa de la Campul lui Neag, ambele din sec. al XlX-lea, dar si mecanismele morilor si valtorilor de pe malul lacului.

Promenada de pe malul lacului

"Amenajarea malului lacului a constituit o prioritate pentru noi", spune dna Paula Popoiu, directoarea muzeului, care si-a inceput mandatul de manager in 2005. Toate casele situate in aceasta zona erau in pericol de alunecare, din cauza lipsei unor canale de drenaj a apelor de ploaie, care acum au fost construite. Mai mult, in prezent, pe malul lacului s-a construit chiar o alee de plimbare, spre care se poate cobori, prin locuri pietruite, ca pe niste mici stradute. "Asa ar trebui sa-si inceapa mandatul si primarii capitalei, prin reapararea drumurilor", sugereaza dna directoare Popoiu.

5000 de vizitatori intr-o zi

La Muzeul Satului s-au inregistrat si 5000 de vizitatori intr-o singura zi. Este drept ca era in timpul Targului de vara, dar, pe an, se inregistreza cam 300.000 de vizitatori, turistii straini fiind nelipsiti.
Lucrand metodic, dupa proiecte concrete, pe baza carora reuseste sa atraga finantari de la MCC, dna director Rodica Popoiu urmeaza sa faca, in zona noua a muzeului, o alee a minoritatilor, cu doua case sasesti, una ungureasca, una evreiasca si una ucraineana, pe care deja conteaza. Iar pentru sporirea atractivitatii, spera sa deschida si cateva obiective comerciale, traditionale, ca la muzeele in aer liber din strainatate. Un inceput a fost facut deja cu Hanul "La Bariera", care provine din Valenii de Munte (sec. XIX) si unde pot fi comercializate produse alimentare traditionale.

"Roata vietii", un pericol de incendiu

Desi in jurul Muzeului Satului exista o zona protejata (de 100 m de la ultima cladire din perimetrul muzeal), in parcul de distractii din Herastrau, primaria a dat aprobare de functionare unei "Roti a vietii", care reprezinta un real pericol de incendiu. "Nimeni nu poate garanta ca unul dintre cei care se suie in roata nu ar comite imprudenta de a arunca o tigare aprinsa, care ar ajunge, destul de usor pe un acoperis din paie sau stufaris. Aceste materiale sunt extrem de usor inflamabile", spune dna Paula Popoiu, care a facut o multime de demersuri pentru mutarea "Rotii" in alt loc, dar pana acum, fara nici o urmare.

Cele mai citite

Localitatea din România unde se vor relua alegerile. Când vor avea loc

Biroul Electoral Central a luat decizia organizării unui nou tur de scrutin pentru funcţia de primar în comuna Cheţani, judeţul Mureş, după ce cei...

Percepția asupra independenței sistemului judiciar s-a îmbunătățit, anunță Comisia Europeană

Percepția cetățenilor asupra independenței sistemului judiciar s-a îmbunătățit, indică tabloul de bord privind justiția în UE, realizat de Comisia Europeană. Comisia Europeană a publicat, în...

Soluții și produse profesionale pentru o bună igienă și curățenie a business-ului tău!

Oricare ar fi domeniul în care îți desfășori afacerea, este important să menții un mediu curat și igienic atât pentru angajați, cât și pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă