1.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Clasa politica din Constanta a impietrit"

„Clasa politica din Constanta a impietrit”

– Sa ne imaginam ca Actiunea Populara, partidul al carui vicepresedinte la nivel national sunteti, ar fi fost in Parlament. Cum ati fi votat noua lege a referendumului, care permite demiterea presedintelui tarii cu jumatate plus unu din voturile celor prezenti la urne?
– Exact cum au procedat PSD, PNL, PRM si PC. Iar motivatia este simpla. Noi suntem o tara semiprezidentiala, in care seful statului are, conform Constitutiei, atributii limitate. Or, in conditiile in care Traian Basescu si-a depasit prerogativele nu puteam decat sa procedam in acest sens. Ceea ce se intampla acum in Romania este un inceput care trebuia mai demult declansat si care este unul al democratizarii vietii politice, unde puterea si opozitia sa lucreze pentru bunul mers al societatii.
– Sa intelegem din ce spuneti ca sunteti de acord cu inlaturarea presedintelui?
– Nu numai a lui Traian Basescu, ci a oricarei persoane care ocupa functii importante in stat si care nu respecta legile votate de legislativ. Noi avem acum nevoie de un presedinte european, un bun intelectual, un adevarat mediator in viata politica, sociala a tarii, un sprijinitor efectiv al guvernului si care sa fie acceptat de liderii politici ai Europei.
– si gasim un asemenea om in Romania, in conditiile in care viata noastra politica este macinata de scandaluri, de lupte aprinse intre diverse formatiuni politice, dar si in interiorul acestora, de fapte de coruptie fara precedent?
– Clasa noastra politica nu se reduce la Emil Boc, Teodor Stolojan, Gigi Becali, C.V. Tudor, Mircea Geoana si altii. Chiar daca in ultimii 6 ani, din cauza modului de comportare a multora dintre alesii nostri, care s-au preocupat mai mult sa-si apere sau sa-si mareasca propriile averi, sa-si promoveze rudele si prietenii, sa-i marginalizeze pe toti cei care aveau alte opinii decit ale lor, destui oameni de certa valoare s-au retras din viata publica. Au ramas insa destui care ar putea contribui la revigorarea societatii noastre, cu conditia ca ei sa fie incurajati sa se implice.
– Vreti sa fiti ceva mai explicit?
– Am sa va exemplific cu organizatia PNL Constanta, care s-a transformat intr-o casta de nepatruns. Nu conteaza daca cineva este bine intentionat, daca s-a remarcat intr-un domeniu sau altul si daca doreste sa se inhame la o treaba serioasa. Daca el nu face parte din vechea grupare este greu sa fie bagat in seama, si cu atat mai putin sa fie promovat. Iar prin extensie ne-am putea referi si la alte formatiuni politice. De altfel, toata clasa politica din Constanta a impietrit, in principalele functii intalnind cam aceiasi oameni care se rotesc dintr-un post in altul, multi dintre ei nedovedind un minimum de profesionalism.
– si-atunci ce credeti ca este de facut?
– Daca ne referim la Constanta, si acest lucru este valabil si pentru alte localitati, eu consider ca cel mai bine ar fi ca viitorul primar sa fie ales din randul independentilor, pentru ca el sa reprezinte interesele tuturor cetatenilor si nu al membrilor unui partid. Apoi consider ca prefectul nu este bine sa fie un functionar public care sa imbatrineasca in scaun, ci reprezentantul partidului aflat la putere, pentru a-i transpune in practica politica. De asemenea, eu propun atragerea la actul decizional si a partidelor mai mici care pot avea un cuvant de spus. Pentru simplificarea  si eficientizarea activitatii politice eu vad realizarea posibile alternative: una de dreapta, din care sa faca parte PNL, AP, PNTCD, si care sa fie sustinuta de societatea civila si una de stanga, care sa cuprinda una altfel de PSD, schimbat radical, la care sa se alature si alte grupari de aceeasi sorginte. Sunt convins ca foarte curand lumea se va dezmetici, nu se va mai lasa manipulata, va intelege ca, in ciuda unor declaratii sforaitoare, o doctrina nu se poate schimba peste noapte, ca minciuna nu poate sa mearga la infinit, ca pentru romani nu se potrivesc modelele badaranului, betivului sau extremistului si ca avem nevoie de o viata politica serioasa care sa fie racordata cerintelor oamenilor si nu ale politicienilor. Uniunea Europeana ne-a cerut, ne-a vrut iar noi avem obligatia sa nu-i inselam asteptarile si sa ne alegem conducatori compatibili cu ceilalti din lumea democratica si civilizata.

Cele mai citite

Șantaj pe piața de energie: Furnizorii de energie electrică majorează tarifele și amenință consumatorii cu deconectarea, pe motiv că statul nu a plătit subvențiile...

În ultimele zile, pe adresa redacției „România Liberă” au venit plângeri din partea consumatorilor, care acuză furnizorii de energie electrică de practici abuzive, dar...

Biden a scos Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul

Președintele american în exercițiu Joe Biden a decis să retragă Cuba de pe lista neagră a statelor care susțin terorismul pentru a 'încuraja' discuțiile...

Joao Fonseca rescrie istoria la Australian Open! Performanță extraordinară la debutul în Grand Slam

Joao Fonseca, tânărul brazilian de 18 ani, a reușit o victorie spectaculoasă la Australian Open, eliminându-l pe favoritul numărul 9, Andrey Rublev, în minimum...
Ultima oră
Pe aceeași temă