Imaginati-va actuala generatie de parlamentari si alesi locali din Transilvania, nevoiti sa renunte la listele lor dragi si sa candideze individual pentru pozitiile actuale. Poate nu stiti, dar in general, pe listele de alesi, locurile eligibile sunt mai mereu ocupate de oamenii "fundamentali" ai partidului.
Aceia care finanteaza campaniile electorale cu tot profitul trecut in declaratia de avere pe un an intreg, aceia care sar primii la "indicatiile" sefilor, sforarii cei mai mari si in general yes-menii campaniilor de peste ani sunt favoritii votului la gramada, unde figura centrala a partidului aduce si numarul de voturi cel mai semnificativ.
Depersonalizati, transformati in "oameni ai partidului", majoritatea actualilor alesi locali si parlamentari ar trebui sa capete, in cazul unui vot uninominal, o personalitate a lor. Din "papusa" partidului, va trebui sa devina niste personaje puternice si capabile, care sa poata convinge electoratul de calitatile lor. Pe care, daca nu le au, le vor inventa.
si atunci sa vezi inflatie de consilieri si deputati "de pe strada ta" sau "cumsecade", gata sa spuna sau sa faca orice doar-doar mai castiga un vot. Modelul lui Emil Boc, care nu participa la nici o emisiune decat cu foaia si stiloul, si care isi noteaza constiincios toate problemele semnalate, va fi preluat cu aviditate de uninominalii transilvaneni. Care, in lipsa listei care le substiuie valorile, se vor trezi ca au CV-uri saracacioase si realizari demne de trecut cu vederea.
Cat despre capitolul "realizari", ne vom trezi cu calupuri intregi de recorduri lacrimogene si proiecte de lege care au ajutat calul sa treaca strada. Doar senatorul PRM Gheorghe Funar se poate lauda cu o colectie impresionanta de proiecte, care mai de care mai "utile", cum sunt plantarea pomilor fructiferi pe marginea drumurilor sau amplasarea de placute cu mesaje dubioase la intrarea si iesirea din orase.
Dezbracati de protectia listei comune si fara coroana vizibila a partidului, multi se vor trezi aratati cu degetul pentru goliciunea lor. Cum se vor legitima atunci oltenii, uiorenii sau calianii politicii din Transilvania?
Ce vor invoca in apararea uninominalitatii lor funarii si dincii care au tras mata de coada prin Senat ani la rand, iar in dreptul numelui lor, la capitolul "actvitate" apar legi proaste sau cateva declaratii, si acelea politice?
Obosit de latraturile politice si de lipsa unor realizari demne de luat in seama, electoratul se va replia si va da votul oamenilor care vor aduce proiecte viabile si vizionare, care au la anexe inclusiv sursele bugetare care sa permita realizarea acestora.
Cand se vor vedea in adevarata competitie, majoritatea actualilor alesi isi vor da seama ca au pierdut. Ba mai mult, ca cel mai bine s-au remarcat prin generozitate. In general, a dumneavoastra.