4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialCapitalism pe pipaite

Capitalism pe pipaite

Clujul se afla in fata unui moment de rascruce. Nu doar arhitectii sau investitorii straini au remarcat acest fapt. Este un moment de care edilii orasului si ai judetului vor trebui sa treaca. Cum? Cu profesionism si simtul datoriei, spera alegatorii lor. Simtul datoriei se cheama, in primul rand, simtul civic, cel de membru al cetatii.
La Cluj, oamenii au incetat sa mai simta ceva cu adevarat pentru cetatea lor, cel putin cei aflati la carma destinului vechiului burg medieval. De ce? Educatia se face in familie si pe parcursul unor generatii intregi. Cati oare mai sunt clujeni din tata-n fiu? Cati mai simt ceva pentru orasul care ii adaposteste, hraneste, le educa copiii la diverse scoli?
De fapt, noi, cei multi, care am ajuns in Cluj la un moment din viata noastra, legat de scoala sau facultate, ori de un nou serviciu, am reusit sa invatam lectia cetatii, regula dupa care se traieste intr-un oras vechi, cu traditie si cu o istorie remarcabila? Mai degraba am reusit sa ne impunem noi stilul de viata rural decat sa-l deprindem pe cel urban, si de aici a reiesit un amalgam de viata rustico-urbana.
Mai tineti minte acei navetisti care ziua lucrau in Cluj, iar seara ajungeau acasa, in satele dimprejurul orasului? Ei au facut naveta ani de zile, pana s-au plictisit si au ramas la oras, prin caminele de nefamilisti ori prin apartamentele primite pe lista speciala de la intreprindere, dupa ce directorii au fost “unsi” cu ce trebuie.
Si atunci te intrebi: “Oare noi ne-am deprins noi cu orasul sau Clujul s-a procopsit cu noi? Un cosmopolitism proletar care astazi da nastere unui mutant pseudo-urban.
Cum am putea vedea acest lucru? Simplu! Plimbati-va prin oras ca un turist deprins cu strazile Vienei sau ale Grazului, ori ale Parisului sau ale Munchenului, si veti vedea ca orasul de pe Somes arata dezolant, dupa vreo 40 de ani de comunism si vreo 17 de capitalism pe pipaite. Ce s-a demolat, ce s-a construit, ce este lasat sa se darame?
Orasul este gata sa sucombe. Centrul istoric este presat de investitori sa-si deschida aici sedii de banci, cafenele in subsoluri si birouri pentru copiat si tradus acte! Si asta, in timp ce librariile dispar…
Constructiile-bloc de un gust arhitectonic mai mult decat discutabil iau locul cladirilor de secol XVIII sau XIX, pentru a fi inchiriate unor firme care vor sa aiba birouri in centru. Traficul auto sugruma circulatia intr-un oras in care lumea era deprinsa si cu mersul pe jos…
Cladiri sau monumente istorice sunt lasate de izbeliste. Totusi ceea ce a mers “bine” in constructii au fost bisericile – o amestecatura de kitsch cu arta sacrului. Orasul sufera. Nu are un stadion, nu are un spital modern, iar clinicile universitare au ajuns veritabile exponate de muzeu al medicinei. Urbea nu are un muzeu cu care sa se laude, pentru ca pe cladirea celui de Arta plang istoria si ploaia. Iar lista ar putea continua.
Ceea ce este mai ingrijorator este ca primarul Emil Boc vrea sa faca pana la viitoarele alegeri ceea ce nimeni nu a facut in vreo 20 de ani. Cu ce impact pentru locuitorii Clujului insa, acest fapt este mai putin important. Orasul risca, astfel, sa fie mutilat in numele prosperitatii.

Cele mai citite

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...

Bursele europene au închis în creștere înainte de Crăciun: Acțiunile tehnologice și Novo Nordisk, în prim-plan

Piețele europene au încheiat ședința de marți în creștere, într-o zi de tranzacționare mai scurtă cu ocazia ajunului Crăciunului, relatează CNBC. Indicele paneuropean Stoxx...

Drone ucrainene ar fi distrus un depozit de muniție rusesc din regiunea Rostov

Drone ucrainene cu rază lungă de acţiune ar fi atacat recent un depozit de muniţie situat pe terenul de antrenament militar Kadamovsky din regiunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă