20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCatolicii din Ulster fac pace cu politia

Catolicii din Ulster fac pace cu politia

Ard Fheis, congresul extraordinar al Sinn Fein (aripa politica a Armatei Republicane Irlandeze), a aprobat cu o ampla majoritate recunoasterea autoritatii politiei si justitiei din Irlanda de Nord, inlaturand ultimul obstacol politic major din calea restabilirii organelor autoguvernarii locale, suspendate din octombrie 2002.
Decizia este considerata o victorie pentru conducerea principalului partid catolic din Ulster, care a reusit sa-si convinga sustinatorii sa accepte autoritatea unor forte de ordine pe care le percepeau ca partinitoare in favoarea protestantilor unionisti.
Nu in ultimul rand, votul de duminica este si rezultatul unui program de reforme de aproape un deceniu, in urma caruia ponderea ofiterilor catolici din politia nord-irlandeza a crescut de la opt procente in 2001 la 20 de procente anul trecut. Votul "arata ca razboiul s-a sfarsit. Iar, daca razboiul s-a sfarsit, trebuie sa construim pacea", a declarat liderul Sinn Fein, Gerry Adams.
"Numarul doi" din ierarhia formatiunii catolice, Martin McGuiness (despre care se crede ca a fost comandantul IRA de la inceputul anilor '70 pana anul trecut), a facut insa declaratii mai radicale, aratand ca "trebuie sa conducem politia pentru ca noi suntem sefii" si ca fortele de ordine "trebuie sa ne castige increderea. Si le vom arata ca (politistii) vor fi in slujba poporului, nu invers".
Premierul britanic, Tony Blair, "saluta aceasta decizie istorica". Omologul sau irlandez, Bertie Ahern, a apreciat ca aceasta este o decizie "cruciala", in "interesul profund al tuturor" nord-irlandezilor.
Liderul principalului partid protestant unionist din Ulster, reverendul Ian Paisley, a subliniat insa ca aceasta decizie trebuie sa fie confirmata de fapte.
Astazi este programata o intalnire intre Tony Blair si Bertie Ahern, de la care se asteapta confirmarea calendarului pentru restabilirea guvernarii autonome locale in Ulster, care prevede organizarea la 7 martie a alegerilor legislative si constituirea Executivului local (cu reprezentare comuna, protestanta si catolica) pana la 26 martie.

"Cheeky Boy" da sfaturi

Decizia Sinn Fein de a sustine politia din Ulster a fost pentru parlamentarul britanic Lembit Opik un prilej de a face declaratii si pe alta tema decat relatia sa cu una dintre gemenele "Cheeky Girls", Gabriela Irimia. Detinator al portofoliului de ministru pentru Irlanda de Nord in "guvernul din umbra" al opozitiei conservatoare, Opik a declarat ca angajamentul Sinn Fein aduce o puternica obligatie morala pentru toate partidele, inclusiv DUP (partidul protestant al lui Ian Paisley) de a lucra impreuna in interesul cetatenilor Irlandei de Nord, "oricat de dificil ar fi acest lucru". "Aceasta este singura cale pentru a obtine o pace durabila", a declarat Opik.  

Cele mai citite

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...

Fonduri Elvețiene: Oxigen financiar pentru IMM-urile din România

Peste 55 de milioane de franci elvețieni sunt la dispoziția IMM-urilor pentru investiții în sectorul productiv Ministrul Marcel Boloș și ambasadorul Elveției în România, Massimo...

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...
Ultima oră
Pe aceeași temă