15.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialCertificatul de solvabilitate, obligatoriu pentru contractarea la ANL

Certificatul de solvabilitate, obligatoriu pentru contractarea la ANL

Pot beneficia de credite pentru construirea unei locuinte prin ANL persoanele fizice cu cetatenie romana, domiciliate in Romania, indiferent de varsta. Solicitantii trebuie sa fie inregistrati in baza de date a Agentiei Nationale pentru Locuinte si sa detina certificatul de solvabilitate. Deoarece cererea este mai mare decat oferta, in primul rand datorita pretului pe metrul patrat pe constructie mai mic decat cel al pietei, ANL intocmeste listele de prioritati dupa o serie de criterii dupa care persoanele care doresc sa achizitioneze un apartament sunt invitate pentru incheierea formalitatilor de contractare.

Inregistrarea in baza de date prin formular tip

Prin intermediul oficiilor postale din tara, ANL pune la dispozitia cetatenilor cererile tip pentru constructia de locuinte. Cererea tip cuprinde date de identificare ale solicitantului: numele si prenumele solicitantului; varsta solicitantului; starea civila a solicitantului; adresa, localitatea de resedinta a solicitantului; precizari in legatura cu solicitarea construirii unei locuinte prin ANL (tip imobil – casa sau apartament, numar de camere, localitate). Cererile tip completate de solicitanti se transmit catre ANL, prin posta, recomandat, cu confirmare de primire. ANL inregistreaza toate cererile primite, in ordinea sosirii lor.
În momentul pregatirii unui amplasament pentru ofertare, oferta este prezentata solicitantilor pentru construirea unei locuinte prin ANL. Solicitantii care accepta oferta agentiei primesc o adresa catre una din bancile finantatoare in vederea intocmirii dosarului de solvabilitate.

Contractarea si avansul

Solicitantii sunt invitati la contractare in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut. Primul contract semnat de catre beneficiar cu ANL este contractul de mandat. Împreuna cu contractul de mandat, solicitantul primeste si comunicarea catre banca in vederea obtinerii ofertei ferme de creditare. Oferta ferma de creditare trebuie transmisa agentiei pentru programarea solicitantului la semnarea contractului de construire. La primirea ofertei ferme de creditare, beneficiarul locuintei trebuie sa ateste existenta sumei necesare depunerii avansului. Contractul de credit ipotecar se semneaza de catre beneficiarul locuintei si banca finantatoare. O data cu semnarea contractului de credit ipotecar, se semneaza si contractul de ipoteca, prin care beneficiarul de credit ipotecheaza locuinta in favoarea bancii finantatoare pana la rambursarea integrala a creditului. Beneficiarul incheie in acest moment si o polita de asigurare a locuintei.
In Bucuresti, Agentia Nationala pentru Locuinte a inceput procedura de contractare a apartamentelor cu credit ipotecar din Cartierul Brancusi, Drumul Taberei, sector 6, Bucuresti. Pe acest amplasament se vor construi 360 de apartamente prin credit ipotecar.

Terenul si utilitatile, gratuite

Casele realizate cu credit ipotecar prin Agentia Nationala pentru Locuinte au in general un pret pe metrul patrat de constructie mai mic decat pretul pietei. Conform legii care reglementeaza functionarea ANL, terenurile sunt oferite gratuit de consiliile locale si beneficiarul obtine dreptul de folosinta gratuita a terenului pe toata durata de viata a constructiei. De asemenea, utilitatile si drumurile de acces sunt asigurate tot pe cheltuiala primariilor. In aceste conditii, pretul pe metrul patrat construit in cazul unei vile din Bucuresti nu depaseste 500 euro, iar pentru un apartament chiar sub 400 euro. La aceste preturi, dotarile oferite de ANL sunt standard. La final, pretul casei variaza in functie de suprafata, dotarile suplimentare solicitate de beneficiar, finisaje etc.
In cazul locuintelor ANL care se inchiriaza tinerilor, pretul chiriei este subventionat de primarii si difera de la o localitate la alta. In general, chiria este de cateva zeci de lei pentru un apartament de bloc.

Punctaj in baza declaratiei pe propria raspundere

Criteriile care stau la baza acordarii cu prioritate a unei locuinte sunt din cele mai diverse: varsta; daca solicitantul a mai detinut vreo locuinta proprietate personala; cuantumul avansului; daca are un loc stabil de munca etc. Pentru solicitantii care au certificate de solvabilitate si declaratia autentificata transmisa catre ANL, se intocmesc listele de prioritati in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut de catre fiecare solicitant.
O data cu adresa de intocmire a dosarului de solvabilitate, solicitantii mai primesc o declaratie care trebuie autentificata la notariat. Aceasta cuprinde datele personale ale solicitantului, in baza carora se acorda un punctaj necesar pentru repartizarea locuintei. Dupa intocmirea dosarelor de solvabilitate si analizarea acestora, bancile transmit catre ANL certificatele de solvabilitate ale solicitantilor de credit. Solicitantii de credit transmit agentiei declaratia completata si autentificata la notariat.

Cele mai citite

Proiect titanic: Autostrada Unirii intră în munți cu 38 de tuneluri și 183 de poduri

Pe traseul celor patru loturi din județele Mureș, Harghita și Neamț, Autostrada Unirii promite un spectacol de inginerie Cele patru loturi sunt :  Lotul 1...

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...
Ultima oră
Pe aceeași temă