Premierul Calin Popescu Tariceanu a spus in direct la TVR ca nu este de acord cu suspendarea presedintelui Traian Basescu, dupa care acelasi Tariceanu a declarat ca el nu exclude posibilitatea sa se razgandeasca in functie de comportamentul sefului statului. Invitat intr-o emisiune televizata, Tariceanu l-a acuzat pe seful statului ca ar dori instaurarea unui regim autoritar prin intermediul serviciilor secrete, al justitiei. Premierul, energizat probabil de noii sai aliati pesedisti, a reclamat faptul ca serviciile secrete nu i-ar fi dat aceleasi informatii pe care i le-au furnizat presedintelui in ceea ce priveste convorbirile telefonice ale ministrilor.
Calin Popescu Tariceanu a trecut la atacuri directe la adresa sefului statului: "Se transforma institutia prezidentiala intr-un fel de carciuma, de «Golden Blitz», cam asta o sa se intample, se demonetizeaza prestigiul institutiei prezidentiale, la care presedintele nu pare sa tina foarte mult. Daca institutia prezidentiala se transforma intr-un fel de jucator de fotbal, care sta si ataca toti adversarii si pierde din vedere care este responsabilitatea institutiei, este grav". Intrebat despre posibilitatea unei reconcilieri cu seful statului, Tariceanu a replicat: "Daca presedintele va continua sa incerce sa transforme guvernul intr-o anexa a sa, serviciile secrete, sa domine cum vrea sa incerce justitia si s-o influenteze, atunci va pot spune ca nu voi asista impasibil". El l-a acuzat pe seful statului ca incearca sa atace, sa discrediteze si sa distruga PNL.
PNL isi negociaza votul la suspendare
Tariceanu a sustinut ca nu este de acord cu suspendarea presedintelui, dar nu a exclus posibilitatea sa se razgandeasca: "Eu am si declarat deja ca nu am sa recomand partidului sa sustina o asemenea initiativa, pentru ca nu vreau ca noi sa contribuim la plonjarea, la alunecarea Romaniei intr-o criza institutionala, dar, in acelasi timp, sigur ca atitudinea finala va depinde si de comportamentul presedintelui pana in final". Potrivit unor surse liberale, liberalii vor sa foloseasca din plin faptul ca au 72 de senatori si deputati care atarna greu in aritmetica parlamentara. In schimbul respingerii suspendarii, liberalii spera sa obtina de la PD acordul pentru liste comune la Parlamentul European si atenuarea criticilor la adresa lui Tariceanu. De altfel, Tariceanu a adus argumente pentru modificarea Legii referendumului, in varianta PSD: "Exista un principiu al simetriei care spune asa: cu majoritatea cu care te alegi, tot cu aia poti sa fii si inlaturat, pentru orice functie, inclusiv pentru functia prezidentiala, pentru ca aici, in momentul de fata, legea nu asigura aceasta simetrie, prevede o majoritate mult mai mica pentru alegere si o majoritate mult mai larga pentru destituire".
"Nu se substituie el premierului!"
Seful guvernului a sugerat faptul ca investitorii vor fi precauti fata de o tara "in care se prefigureaza o alunecare spre un regim de autoritate personala". Solicitat sa explice aceasta afirmatie, Tariceanu a replicat: "Atata vreme cat presedintele incearca sa intre in treburile Guvernului, sa conduca tara folosind cu precadere serviciile secrete, sa aiba interventii care sa influenteze justitia, se prefigureaza tendinta de alunecare catre un regim de autoritate personala”. Tariceanu si-a argumentat referirea la serviciile secrete prin scandalul legat de telefoanele ministrilor: "Eu vad un lucru, ca presedintele foloseste informatii de la serviciile secrete despre membrii guvernului, iar eu nu sunt informat despre acest lucru si acest lucru este foarte grav". In varianta lui Tariceanu: "Presedintele stie ca anumiti membri ai guvernului fac obiectul unor ascultari, iar eu nu sunt informat".
Boc: “Constitutia nu e hartie igienica!”
Presedintele PD, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a anuntat, ieri, ca cererea PSD de modificare a Legii referendumului este anticonstitutionala. Potrivit liderului democrat, care preda drept constitutional la Universitatea "Babes-Bolyai", articolul 81 al Constitutiei prevede ca presedintele este ales cu majoritate de voturi, regula care nu poate fi schimbata de o lege.
"Constitutia, si nu Geoana sau Orban, spune cum e ales presedintele. E firesc ca numai cu majoritatea voturilor sa fie schimbat, daca asa este ales. Constitutia Romaniei nu poate fi schimbata in functie de interese si jocuri de moment, ca o hartie igienica", a adaugat Boc.
"Orice atac din partea liberalilor indeparteaza sansa unei colaborari si a participarii pe liste comune la alegerile pentru europarlamentari si la cele generale", a spus Boc.