7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUE ne scapa si de evazionisti

UE ne scapa si de evazionisti

Inventivitatea multora dintre patronii romani este fara limite cand vine vorba de a ocoli fiscul. De la utilizarea celebrelor facturi fiscale false pana la apelarea la societatile off-shore pentru mascarea profiturilor a fost un drum lung, „umblat” cu repeziciune de invartitii economiei de piata.
Specializarea acestora in ale evaziunii fiscale este recunoscuta si de reprezentantii fiscului, care de multe ori s-au vazut neputinciosi in fata evazionistilor. Este drept ca de multe ori pe acestia din urma i-au ajutat si erorile sau omisiunile legislatiei.

Consultanta fictiva, lozul castigator

Pana la inceputul acestui an, o „afacere” de succes s-a dovedit a fi activitatea de consultanta, fie ea in marketing sau management. Nu va ganditi ca este vorba despre o activitate reala, ci despre una fictiva, la care au apelat multe firme, in general mari. Mecanismul care statea la baza escrocheriei era extrem de simplu si specula exact prevederi legale. „Actionarii unei firme infiintau o alta firma, cu statut de microintreprindere, iar intre cele doua societati se incheia un contract de consultanta. Contractul era parafat pe sume, in general, foarte consistente, iar in acest fel firma mare scapa de plata impozitului de 16% sau de 25%, cum era impozitul pe profit inainte de introducerea cotei unice de impozitare, platind in schimb doar 3% reprezentand impozitul pe venit cu care era taxata microintreprinderea”, afirma Cristian Nicolae Stoina, directorul executiv al Directiei Finantelor Publice Bucuresti. Aceasta portita prin care erau diminuate chiar legal impozitele catre stat a fost inchisa din acest an cand, potrivit ultimelor modificari ale Codului Fiscal, activitatea de consultanta este impozitata cu 16%. Altii, si mai inventivi, au apleat la firme off-shore pentru incheierea unor astfel de contracte de consultanta sau de prestari servicii, iar in acest caz banii pleaca spre paradisuri fiscale fara ca statul sa mai incaseze ceva. De exemplu, la un contract de consultanta in valoare de 100.000 de euro incheiat cu un off-shore, statul pierdea anul trecut 16.000 de euro. Deocamdata, afacerile cu firme care au sediu intr-o casuta postala si sunt inregistrate prin insulite pierdute prin oceanele lumii merge ca unsa.

Acte lipsa si declaratii false

Actele de insotire a transporturilor si declararea in facturi a unor cantitati mult mai mici decat cele livrate in realitate sunt un alt procedeu de ocolire partiala a fiscului. O metoda care isi dovedeste „eficienta” de ani de zile, in ciuda controalelor facute de reprezentantii fiscului si cei ai politiei. In general, la aceasta smecherie apeleaza producatorii sau cei care livreaza alcool, produse petroliere, tigarete, adica produse accizate. Pe langa diminuarea in acte a cantitatilor comercializate, in cazul produselor petroliere, nu putine sunt situatiile cand se intocmesc acte pe derivate petroliere, desi se comercializeaza motorina sau benzina, evitandu-se plata acizelor la adevarata lor valoare.

Contractele intracomunitare, verificate online

Integrarea Romaniei in UE va avea darul de a taia apetitul unora dintre patronii romani de a se sustrage de la plata taxelor si impozitelor in urma derularii unor contracte cu parteneri comunitari. Daca pana acum corectitudinea facturilor emise in cazul acestor afaceri era destul de greu de verificat, daca nu chiar imposibila, cei tentati sa continue aceasta practica trebuie sa stie ca lucrurile s-au schimbat de la 1 ianuarie 2007. „Acum este mai dificil de ocolit plata impozitelor. Fiscul are acum la dispozitie sistemul comunitar de informatii Vies si prin intermediul lui putem verifica orice tranzactie comerciala. Unele dintre informatiile care ne intereseaza sunt disponibile online in acest sistem, iar pentru altele ni se poate raspunde in functie de solicitarile pe care le formulam”, a precizat seful fiscului bucurestean.

Cele mai citite

Dan Petrescu rămâne pe banca CFR Cluj și primește o veste excelentă. Karlo Muhar revine în Gruia

Dan Petrescu a fost confirmat în funcția de antrenor al CFR Cluj, iar conducerea clubului i-a promis întăriri în perioada de mercato, inclusiv revenirea...

FIFA modifică regulile transferurilor după cazul Lassana Diarra. Noi reglementări provizorii anunțate

FIFA a adoptat un set de reguli temporare pentru transferurile jucătorilor, în urma unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene legate de...

Ajutoare AFIR pentru energie regenerabilă: 150 milioane euro, disponibile din Ajunul Crăciunului

Programul vizează achiziția de panouri solare, generatoare eoliene și baterii de stocare pentru consum propriu în ferme și întreprinderi În Ajunul Crăciunului 2024, Agenția pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă