Peste 1,5 milioane de credinciosi musulmani din intreaga lume au sosit in Arabia Saudita, pentru pelerinajul anual la Mecca, locul cel mai sfant al islamului. Fiecare musulman trebuie sa faca acest pelerinaj cel putin o data in viata. Impreuna cu localnicii, numarul total al credinciosilor va ajunge anul acesta la doua milioane.
Fortele de ordine saudite au avertizat ca vor reactiona „cu fermitate” la orice incident care ar perturba pelerinajul ce incepe astazi, pe fondul intensificarii violentelor intre musulmanii siiti si sunniti din Irak si al unor relatii tensionate intre Arabia Saudita sunnita si aliata a Occidentului si Iranul siit si antiamerican. La aceste motive de posibile conflicte intre credinciosii veniti in pelerinaj se adauga si amenintarea terorista, 136 de membri ai retelei Al Qaeda fiind arestati in peninsula numai in aceasta luna.
Peste 9600 de cadre medicale vor acorda asistenta medicala pelerinilor, pentru care au fost amenajate si 21 de spitale de campanie in Mecca si Medina. De duminica pana ieri, 202 pelerini au murit dupa ce ajuns in Arabia Saudita, majoritatea persoane in varsta, suferind de inima sau alte afectiuni si dizabilitati grave, au anuntat autoritatile. Un incident s-a inregistrat la un hotel in care erau cazati pelerini din Yemen. Un scurtcircuit a provocat un incendiu, stins din fericire rapid. Cateva persoane au avut insa nevoie de ingrijiri medicale pentru ca au inhalat fum. Din pacate, in anii anteriori, busculadele din momentele cele mai importante ale celor cinci zile de pelerinaj nu au putut fi evitate si s-au soldat cu morti si raniti. Ritualul lapidarii unor coloane de piatra reprezentandu-l pe Satana din ultimele doua zile ale pelerinajului a provocat, de asemenea, victime in fiecare an.
Astazi, milioanele de pelerini se aduna in Valea Mina, o vale arida de langa Mecca. Vineri, la rasaritul soarelui, ei vor porni spre Muntele Arafat, pe varful caruia isi vor petrece intreaga zi rugandu-se pentru iertarea pacatelor, intr-o asteptare simbolica a Judecatii de Apoi. Sambata, in ziua Sarbatorii Sacrificiului, credinciosii se vor intoarce la Mina, pentru a sacrifica un animal (traditional, o oaie). Ultimele doua zile ale pelerinajului sunt consacrate ritualului lapidarii, care simbolizeaza vointa de a renunta la rau.