9.5 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăSpecialEuroregiunea Marii Negre, in stadiu de incubatie

Euroregiunea Marii Negre, in stadiu de incubatie

Vincent van Gogh: „Pescarii stiu ca marea este periculoasa si ca furtuna este teribila, dar nu au considerat niciodata ca aceste pericole sunt motive suficiente pentru a ramane pe tarm”. Aceasta a fost cheia discursului presedintelui Congresului autoritatilor locale si regionale, Giovanni Di Stasi, la prima conferinta internationala privind cooperarea interregionala in zona Marii Negre, care a avut loc ieri, in statiunea Mamaia.

La lucrari au participat diplomati din tarile riverane, reprezentanti ai autoritatilor europene si presedintele Romaniei, Traian Basescu. Discursurile au fost axate pe importanta crearii euroregiunii Marii Negre, conferinta de ieri constituind primul pilon in acest sens. In discursul sau, Giovanni Di Stasi a reliefat simbolistica regiunii, inca de pe vremea vechilor greci. „Marinarii Greciei antice cunoasteau, la inceput, Marea Neagra sub numele de Pontos Axenios, adica marea nelinistita. Cu toate acestea, de-a lungul secolelor, numele a fost schimbat in Pontos Euxeinos – marea ospitaliera”, a spus Di Stasi, adaugand ca acest fapt este dovada ospitalitatii romanilor si chiar a Marii Negre.
Incursiunea in istorie a continuat. Presedintele congresului a precizat ca numele Marii Negre trimite, in latina, la denumire de „punte”. „Astazi, cand ne pregatim sa lansam un proiect ambitios, de a crea o alta euroregiune pentru o noua generatie, aspiratiile noastre sunt de a construi punti intre oamenii care traiesc pe tarmul acestei mari, intre tari, regiuni si municipalitatile din bazinul Marii Negre, in domeniile politic, economic, social si cultural”, a precizat Di Stasi.

Dobrogea, model european

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a precizat ca Dobrogea este un model contemporan de multiculturalitate si unitate in diversitate, un simbol al cooperarii prin excelenta. „Vechea Scythia Minor s-a constituit in anul 271 e.n. ca frontiera a Imperiului Roman. Se pare ca istoria se repeta, caci granitele Uniunii Europene se extind spre est, teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra redevenind interfata dintre Orient si Occident”, a precizat Nicusor Constantinescu. Unul dintre proiectele pe care le are in vedere CJC Constanta pentru realizarea acestui scop, in calitate de autoritate locala riverana Marii Negre, este initierea unui concept privind crearea unei retele de invatamant pentru promovarea valorilor istorice si culturale din bazinul Marii Negre.

Presedintele recunoaste riscurile

Sosit direct din China, cu o scurta escala in Bucuresti, pe aeroportul Otopeni, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a precizat ca, pana in luna mai, Consiliul Europei se afla sub mandatul Romaniei, si crearea euroregiunii a fost una dintre prioritatile tarii noastre. „Romania, ca de altfel si alte state, in ultimele luni, considera zona Marii Negre ca o zona cu un set de riscuri asimetrice, o zona cu conflicte inghetate, dar o zona extrem de importanta din punct de vedere al aprovizionarii statelor UE cu energie”, a precizat Basescu.

Cooperarea, cheia de bolta

Seful statului a adaugat ca initierea euroregiunii Marii Negre este prima actiune care are un puternic miez constructiv: cooperarea intre administratiile din zona riverana Marii Negre, punand accentul pe marile directii de cooperare: mediu, infrastructura si cultura. „Sunt convins ca este nevoie de proiecte regionale de mediu, Marea Neagra este puternic afectata de poluare, sunt convins ca avem nevoie de proiecte regionale de infrastructura, pentru ca legatura dintre orasele din jurul Marii Negre sa se faca mai usor, cum de altfel sunt convins ca avem nevoie de schimburi culturale intre estul si vestul Marii Negre, intre nordul si sudul ei, pentru ca prin schimburi culturale ne vom intelege mai bine unii pe altii, ne vom respecta mai mult, si vom intelege poate mai repede ca aceasta zona, care a fost o zona a confruntarilor strategice pana nu demult, poate deveni o zona de prietenie si de cooperare”, a precizat Traian Basescu. Obiectivele finale urmarite sunt cresterea sigurantei cetatenilor si asigurarea pacii in regiune. Evenimentul din statiunea Mamaia s-a incheiat cu o declaratie comuna a participantilor.

Cele mai citite

Ministrul Mediului lansează ghidul de finanțare pentru „Rabla pentru tractoare,” un program de 500 milioane de lei

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a semnat ordinul care aprobă ghidul de finanțare pentru programul „Rabla pentru tractoare,” cu un buget total de 500 milioane...

BVB raportează scăderea veniturilor și profitului net în primele nouă luni ale anului

Bursa de Valori București (BVB) a anunțat rezultate financiare în scădere pentru primele nouă luni din 2024, raportând venituri operaționale de 30 milioane lei...

Între ecrane și rafturi, românii preferă experiența magazinelor fizice

Într-o epocă dominată de click-uri și coșuri virtuale, clasicele cumpărături din magazine rămân aproape de preferințele românilor În ultimii ani, comerțul online a cunoscut o...
Ultima oră
Pe aceeași temă