Seful serviciilor bulgare de informatii, Kircio Kirov, a criticat vehement un proiect de lege care vizeaza deconspirarea membrilor fostelor servicii secrete, calificandu-l drept un „demers letal”, din cauza caruia „un numar considerabil” de agenti din strainatate va trebui sa fie retras.
„Nu-mi pot imagina o tara care se respecta si care ar putea initia un demers atat de letal impotriva propriilor servicii secrete”, a mai declarat Kircio Kirov, incercand sa isi justifice opozitia fata de deconspirarea agentilor din perioada comunista.
„Marea problema este ca in 2006 inca exista persoane care au lucrat in cadrul Darjavna Sigurnost (fostele servicii secrete comuniste bulgare) si care sunt in continuare agenti ai serviciilor noastre secrete”, a explicat Nikolai Sviranov, presedintele comisiei parlamentare care a initiat proiectul de lege a deconspirarii.
Proiectul, care ar putea intra in dezbaterea Parlamentului de la Sofia in aceasta saptamana, prevede infiintarea unei structuri responsabile cu deschiderea arhivelor fostelor servicii secrete comuniste, in vederea efectuarii unor anchete care sa permita deconspirarea actualilor oficiali de rang inalt, responsabili din serviciile de informatii, politicieni, judecatori, procurori si jurnalisti care au fost agenti sau informatori in perioada comunista. Nu sunt prevazute pedepse impotriva acestora, dar initiatorii proiectului de lege spera ca, prin deconspirare, sa exercite o presiune asupra fostilor agenti pentru a-i determina sa demisioneze, inlaturandu-se astfel orice posibilitate de santaj si impiedicandu-se ramanerea lor in pozitii din care ar putea spiona aliatii Bulgariei din NATO sau UE.
Bulgaria a intreprins pana acum cele mai putine actiuni pentru asigurarea transparentei in privinta fostelor sale servicii secrete comuniste. Reteaua sa de spionaj din timpul razboiului rece a fost implicata intr-o serie de comploturi, cele mai celebre cazuri fiind tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al II-lea si uciderea disidentului bulgar Gheorghi Marko cu o umbrela otravita (arma din arsenalul serviciilor secrete ale fostului bloc sovietic care a fost supranumita, de altfel, „umbrela bulgareasca”), pe podul Waterloo din Londra.
Saptamana trecuta, seful Serviciului National de Informatii, Kircio Kirov, s-a aflat in centrul unui alt scandal, fiind acuzat de opozitie ca a incercat sa musamalizeze imprejurarile suspecte in care a murit responsabilul cu dosarele fostei politii politice comuniste, Bojidar Doicev, care a fost gasit mort in biroul sau. Decesul acestuia a fost anuntat oficial cu doua zile intarziere.
Cu doar o luna inaintea aderarii Bulgariei la UE, Bruxellesul ar dori ca legea deconspirarii fostilor agenti din perioada comunista sa fie adoptata.