Joi seara, la Catedrala Sfantul Iosif din Bucuresti, a avut loc in prezenta a peste 450 de persoane, multi in picioare, concertul extraordinar al corului de camera "Madrigal”, condus de prof. dr. doc. Marin Constantin.
Dirijor a fost doctorandul Emanuel Pecingina, dar ultimele doua piese au fost insufletite de subtilul stil dirijoral al lui Marin Constantin. Recitalul a inceput cu o expunere in limbile franceza si romana despre istoricul corului, evolutia lui de-a lungul timpului si despre cele mai importante succese. Prima piesa, „Ave Maria”, de Th. L. da Vittoria, a facut trecerea de la atmosfera liturghiei care tocmai se terminase in Catedrala, la emulatia aproape religioasa in care s-a desfasurat concertul. Repertoriul de 14 piese a cuprins, cu preponderenta, creatii ale unor compozitori francezi, dar s-au cantat si compozitii romanesti sau italiene. Superbele rochii medievale ale coristelor au nuantat atmosfera atemporala din Catedrala. Publicul, jumatate format din tineri, sau chiar copii, a trait la unison magia lirica, diversitatea de caractere si individualitati dizolvate intr-un chip unic, purtand expresia unei pioase religiozitati. In vreme ce de afara razbateau claxoanele si strigatele unei lumi grabite si tensionate, inauntru, in Catedrala, sub magia vocilor care depasisera omenescul, parand niste instrumente de pe alta lume, muzica Madrigalului impaca pe toti acei oameni fara varsta cu eternitatea. Spre sfarsitul recitalului, in mijlocul atmosferei de o veritabila sacralitate, o corista si-a pierdut cunostinta si a fost purtata pe brate, afara, de doi colegi, dar a revenit la piesa urmatoare, incidentul ramanand insesizabil in atmosfera generala.
La sfarsitul concertului, Marin Constantin ne-a declarat: „Cum vedeti, evolutia corului depinde de Cel de Sus, nu de cei de jos, noi nu am vrut si nu dorim altceva decat sa-L slavim pe Dumnezeu intre oameni”. Emanuel Pecingina, tenor si, din 1999, dirijor: "Nota unica a acestui cor este unitatea specifica, sunetul acelui "non-vibrato" al sopranelor.” Anna Szabo, corista: „Cant in Madrigal din 2003. Am avut concerte in Japonia si in Romania. A fost o intamplare faptul ca am ajuns sa cant in Madrigal. Fiind unguroaica, am fost chemata sa traduc anumite melodii maghiare si apoi am inceput sa cant.” Alexandru Morosan, violoncelist si solist al formatiei muzicale a radioului: „Acesti magicieni reusesc sa cante parca instrumental. Au atins apogeul si se indreapta catre absolut”. „Daca in arta exista perfectiune, atunci arta este Madrigalul”, asa scria intr-un mare cotidian, in 1978, dupa primul turneu Madrigal in America.
Corul Madrigal, infiintat de Marin Constantin, la 11 aprilie 1963, a debutat la Brasov, pe scena Festivalului de muzica de camera, din acelasi an, avand peste 3500 de concerte, in tara si in strainatate. Din „Madrigalul” acelor ani, au mai ramas azi patru membre fondatoare. Compus din 40 de membri, Corul Madrigal a fost declarat "Bun al patrimoniului universal UNESCO”, la Paris, iar in 1982, maestrului Marin Constantin i s-a acordat titlul de "Ambassadeur de bonne volonte de l'UNESCO”.