24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialDoua milioane de copii si 9.542 de mame ucise oficial

Doua milioane de copii si 9.542 de mame ucise oficial

Decretul 770/1966 a fost unul dintre instrumentele proiectului megalomanic al lui Nicolae Ceausescu de "edificare” a "omului nou”, in care cuplul Ceausescu miza pe aparitia rapida a unor noi generatii, educate in spiritul propagandei comuniste, care sa nu aiba memoria trecutului si care sa fie devotate viitorului comunist al tarii. Decretul a fost promulgat pe data de 30 septembrie 1966 si a fost publicat in Monitorul Oficial pe 1 octombrie.

Imediat au fost declansate si celelalte componente ale utopiei: campania stahanovista de construire a cartierelor de blocuri la marginea marilor orase, cu apartamente confort 3 si 4, in care sa locuiasca familiile care ar fi trebuit sa aiba cel putin patru copii. Au urmat construirea de gradinite si scoli pentru instruirea "decreteilor”, lansarea proiectului propagandistic "Soimii Patriei”, prin care spalarea creierelor era inceputa de la varsta de 4-5 ani, si lansarea celorlalte etape ale utopiei: "Normele eticii si echitatii socialiste”, "Daciada”, "Cantarea Romaniei” si "Santierul Canalului Dunare-Marea Neagra”, unde "modelul” cel mai mediatizat era voluntarul utecist.

Natalitatea a crescut de patru ori

In perioada iulie-decembrie 1967 a fost inregistrat un soc al cresterii natalitatii, de patru ori mai mare decat in perioada ianuarie-iunie, dubland rata anuala: daca in 1966 natalitatea a fost de 14,3 nasteri la mia de locuitori, in 1967 natalitatea a fost de 27,4 nasteri la mia de locuitori. Au urmat 23 de ani de campanie propagandistica in care numarul de locuitori era abordat ca un "indicator de productie”. In cinstea celui de-al 10-lea Congres al PCR a fost anuntata nasterea celui de-al 20.000.000-lea locuitor al Romaniei, Daniel Marius Stanciulescu. Ceausescu i-a invitat la palat pe parintii lui Daniel si i-a urat copilului "sa traiasca fericit in comunism”!

Represiunea impotriva femeilor

Dupa 1973, efectul sociologic al Decretului 770 a scazut. Viata de cuplu a romanilor se desfasura sub teroare, depinzand de "calendar” si de eficienta contraceptivelor, procurate cu greu din Ungaria sau Serbia sau aduse de marinari din Japonia. Atunci au aparut si o "piata a avorturilor”, dar si o puzderie de sarlatani, care nu aveau nici un fel de cunostinte medicale, dar faceau avorturi in conditii aseptice, castigand bani buni. Un avort costa 5.000 de lei. Pentru a mentine rata crescuta a natalitatii, Ceausescu a lansat o campanie de represiune impotriva femeilor. In intreprinderi, femeile erau obligate lunar de secretarii de partid sa mearga la cabinetul medical pentru a se controla daca sunt sau nu insarcinate. La fiecare sectie de nasteri era arondat cate un militian sau un securist, care anchetau cazurile femeilor internate in urma unor tentative de intrerupere de sarcina. Acestea erau santajate cu intreruperea tratamentului medical, batute si torturate, pentru a spune cine le-a facut intreruperea de sarcina. Conform statisticilor oficiale, in perioada 1967-1989 au murit 9.542 de femei. In realitate, numarul romancelor care au fost victimele acestei campanii de represiune a fost mult mai mare.

Taxa de celibat

In pofida acestei campanii de represiune, autoritatile au suportat si o mare infrangere. In 1983, rata natalitatii a scazut la nivelul inregistrat in 1966. Romancele reuseau sa pacaleasca vigilenta militienilor si securistilor cu alte metode de provocare a unei intreruperi de sarcina: baile fierbinti, baile foarte reci sau mutatul mobilei. Ulterior a fost introdusa si „taxa de celibat”, perceputa celor care nu erau casatoriti si nu aveau copii.

Cele mai citite

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...
Ultima oră
Pe aceeași temă