Desi Guvernul a alocat, saptamana trecuta, suma de 24 miliarde lei vechi pentru reechilibrarea bugetului local al municipiului Buzau, primarul Constantin Boscodeala a reamintit ca bugetul local este inca intr-o delicata situatie de subfinantare. Potrivit edilului, odata ce banii alocati de Executiv vor intra in contul municipalitatii, datoriile la subventiile pentru incalzire se vor micsora de la 104 miliarde lei vechi, la cat se ridica in prezent, la 80 de miliarde.
Constantin Boscodeala sustine insa ca pana la sfarsitul anului se vor mai acumula alte 40 miliarde lei in contul subventiilor, astfel incat necesarul financiar va ajunge la 160 miliarde, suma pe care, astfel, intentioneaza sa o solicite Guvernului. Pe de alta parte, bugetul local este subrezit si de eforturile financiare pe care Primaria le-a depus in vederea recompensarii donatorilor de sange benevoli, urmand ca, in acest sens, sa solicite un sprijin de 3 miliarde de la centru. Datorii mari a acumulat municipalitatea si in sectorul spatiilor verzi si al gospodaririi comunale, pentru care cere alte 25 miliarde lei vechi.
„Am ajuns practic
de rasul tuturor”
Culmea este ca, acum, cand Primaria se confrunta cu atatea probleme financiare, Electrica ameninta, la randul ei, sa nu mai pasuiasca Regia Autonoma Municipala in ceea ce priveste achitarea restantelor acumulate. „Cei de la Electrica sustin ca au din nou o suma deconectabila de la Regia Autonoma Municipala si ca ar vrea sa dea curs sistarii livrarii energiei electrice”, a declarat primarul Constantin Boscodeala. Edilul critica, in acest sens, somatia Electrica SA, care, in opinia sa, se face vinovata de problemele aparute… la robinete, rugina din apa fiind consecinta opririlor si caderilor de energie electrica. In plus, primarul a reamintit ca datorii catre Electrica au existat dintotdeauna si ar trebui ca reprezentantii acesteia sa tina cont de fap-tul ca au fost, de asemenea, chiar daca cu intarziere, intotdeauna achitate. Constantin Boscodeala nu a putut preciza insa suma pretinsa de furnizorul de electricitate: „Trebuie platite nu stiu cate miliarde la Electrica”. „Am ajuns practic de rasul tuturor ca serviciile Electrica si Distrigaz sa-si bata joc de municipalitate”, a adaugat Constantin Boscodeala.
Triunghiul… problemelor
In acelasi context al problemelor care „subrezesc” bugetul local, primarul Constantin Boscodeala si-a reafirmat intentia ca, in cadrul sedintei ordinare a Consiliului de saptamana viitoare sa supuna dezbaterii aprobarea unui pret local de referinta al gigacaloriei de 185 lei. La ultima intrunire extraordinara a Consiliului Local, un grup de initiativa, alcatuit din 11 consilieri, a propus un proiect de hotarare in care se prevede ca pretul local pentru energia termica sa fie de 134 RON/gigacalorie: „In cadrul sedintei de joia viitoare voi propune, din nou, ca pretul de facturare sa fie pretul local de referinta, stabilit la 185 RON. Astept, in acest sens, si propunerea Ministerului Administratiei si Internelor. Pretul de 185 RON este, oricum, perimat, in conditiile in care pretul gazelor a crescut cu peste 8%”, a declarat Constantin Boscodeala. Pe axa problemelor cu care se confrunta municipalitatea se inscriu astfel, alaturi de pretul de facturare la energia termica, datoriile sus-mentionate si, in plus, lipsa unei surse de finantare in ceea ce priveste acoperirea celor zece procente reprezentand partea de subventionare la incalzire, cu fonduri din bugetul local.