4.2 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialComisarii Garzii Nationale de Mediu, ingroziti de muntii de gunoaie

Comisarii Garzii Nationale de Mediu, ingroziti de muntii de gunoaie

Garda Nationala de Mediu trage semnalul de alarma asupra modului de gestionare a deseurilor. La nivelul tarii situatia este dramatica. De la inceputul anului si pana in prezent s-au efectuat 3.865 de controale, iar pentru neconformitatile constatate au fost aplicate 839 amenzi, in valoare de 1.197.000 RON (11.970.000.000 ROL).
Principalele aspecte pentru care au fost aplicate sanctiuni se refera la depozitari necontrolate de deseuri, neasigurarea masurilor de salubrizare a localitatilor si a malurilor cursurilor de apa, colmatari cu aluviuni ale rigolelor (santurilor) de scurgere a apelor pluviale, depozitari necontrolate de deseuri pe spatii verzi, nesalubrizarea terenurilor ce nu sunt ocupate productiv, gestionarea deficienta, lipsa masurilor de asigurare a serviciului de salubrizare. Majoritatea gropilor de gunoi nu sunt autorizate din punctul de vedere al protectiei mediului.
Capacitatile de depozitare sunt epuizate (judetele Arges, Buzau, Calarasi, Cluj, Bistrita). Cele mai multe depozite amplasate pe malul apelor si in apropierea localitatilor au fost descoperite in judetele Arges, Calarasi, Ilfov, Bacau, Valcea. Comisarii Garzii de Mediu au constatat la majoritatea depozitelor verificate: lipsa gardurilor sau a perdelelor de protectie vegetala, drumurile de acces sunt impracticabile, (motiv serios pentru cei care abandoneaza deseurile inainte de a ajunge la rampa), nesupravegherea zonelor expuse depozitarii ilegale de deseuri, depozite necontrolate de-a lungul soselelor, cailor ferate, insuficienta dotare cu recipienti de colectare a deseurilor pe sosele indeosebi in parcari.

Consiliile locale, in vizor

Garda Nationala de Mediu joaca un rol major in implementarea acquis-ului de mediu. Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor si Planul National de Gestionare a Deseurilor (H.G. 1470/ 2004) sunt verigi ce tin de Cap. 22 – Mediu. Autoritatile romane sunt obligate sa dea in exploatare depozite pentru deseuri periculoase, depozite pentru deseuri nepericuloase, depozite pentru deseuri inerte. Din cele 265 de depozite urbane, 251 nu indeplinesc normele europene.
Garda Nationala de Mediu ne asigura ca 139 (aproximativ 429 hectare) vor fi sistate pana la 16 iulie 2009, alte 101 gropi de gunoi (minimum 300 hectare) vor fi oprite pana la 16 iulie 2009. Pe agenda Garzii au fost inscrise verificari periodice pentru monitorizarea consiliilor locale obligate sa asigure servicii performante de salubrizare, controale referitoare la respectarea legislatiei asupra colectarii selective a deseurilor. Suna bine, chiar foarte bine, dar practica ne omoara. Nu stim cum se va rezolva problema gunoiului in orasele mici, de mediul rural nici nu indraznim sa pomenim. Nu exista fir de apa, loc viran in intravilan sau extravilan nepoluat cu gunoaie. Atata vreme cat nu sunt sanctiuni pentru cetatenii care nu incheie contracte cu serviciile de salubrizare, macar acolo unde asemenea servicii exista, gunoiul va fi aruncat peste tot. Primarii, fie ei din Capitala sau dintr-un sat izolat de munte, au probleme mult mai importante si mai avantajoase pentru ei decat protectia mediului.

Cele mai citite

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea...
Ultima oră
Pe aceeași temă