24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialFostul rector vrea sa-si continue neregulile

Fostul rector vrea sa-si continue neregulile

Pe data de 19 octombrie, la Universitatea de stat „Dunarea de Jos” din Galati vor avea loc alegerile pentru desemnarea noului rector, dupa ce prof. ing. dr. Alexandru Epureanu a demisionat in luna mai. Unul dintre candidati este profesorul Emil Constantin, care in timpul celor doua mandate de pana acum a comis mai multe nereguli ce au adus universitatea intr-o situatie care nu e de invidiat.

Rector pe viata?

Actualul rector interimar al Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati, prof. dr. ing. Emil Constantin, se pare ca vrea sa ramana rector pe viata, pentru ca, dupa ce si-a consumat cele doua mandate permise de lege, in perioadele 1996/2000 si 2000/2004, din iunie s-a facut rector interimar si si-a depus candidatura pentru al treilea mandat, cel ilegal, 2006-2010!!! In sedinta senatului de la jumatatea lunii iunie, cand membrii senatului au luat nota de aprobarea demisiei prof. dr. ing. Alexandru Epureanu din functia de rector, se stabilise ca noul rector sa fie ales pe 30 iunie. Dupa ce in aceeasi sedinta a fost ales ca rector interimar Emil Constantin, nu au mai avut loc nici alegeri, nici sedinta de senat, care sa amane data alegerilor. Profesorul Emil Constantin nu mai are dreptul sa candideze pentru un nou mandat, pentru ca acest lucru ii este interzis de art. 72 si 73 din Legea 128, cat si de art. 23, alin. (1) din Carta Universitara.

Matrapazlacuri in aula universitara

Aceasta lipsa de democratie a fost dictata de interesele in impartirea discriminatorie in impartirea fondurilor. „E clar ca lucrul acesta s-a facut intentionat. Cred ca motivul pentru care s-a facut amanarea fara hotararea senatului e faptul ca cei de la conducerea Universitatii au avut interes sa distribuie cum vor fondurile care au sosit de la minister in vara aceasta”, acuza prof. dr. ing. Petru Alexe, decanul Facultatii de Stiinta si Industria Alimentelor. Abateri grave constatate de MEC. Alt capitol in lunga lista de nereguli constatate de Ministerul Educatiei la Universitatea „Dunarea de Jos” este cel al deficitului financiar. Un control efectuat de Auditul de la MEC in 2005 se incheia cu o concluzie dura: „abateri grave de la normele de gestiune academica”. Neregulile au fost continuate in perioada in care profesorul Emil Constantin a fost rector interimar. Desi senatul UDJG hotarase sa nu se aprobe promovari la facultatile aflate in deficit financiar, la trei dintre ele, Medicina, Mecanica si Metalurgie, decizia nu a fost respectata. Numai la Mecanica, prin cele 6 promovari propuse, deficitul este crescut cu 6 miliarde. In timp ce profesorii semneaza state de plata cu cifre de ordinul sutelor de milioane, greul activitatii didactice cade pe umerii preparatorilor si asistentilor, care au salarii de 5-6 milioane.

Cele mai citite

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...

Atac armat în SUA: cel puțin patru persoane și-au pierdut viața

Un atac armat tragic a avut loc sâmbătă seara în Birmingham, Alabama, unde mai mulți atacatori au deschis focul, ucigând patru persoane și rănind...

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...
Ultima oră
Pe aceeași temă