15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialInspectorii, acuzati ca favorizeaza patronii

Inspectorii, acuzati ca favorizeaza patronii

Un salariat al unei firme de taximetrie din Constanta a facut un mare tapaj, ieri, pe holurile Inspectoratului Teritorial de Munca, pe motiv ca inspectorii „inchid ochii” fata de neregulile patronului. Barbatul reclama ca lucreaza de doi ani si jumatate la respectiva firma de taximetrie, iar angajatorul nu i-a operat aceasta perioada in cartea de munca.

Apel catre salariatii fara acte

S-a formulat deja o sesizare catre Inspectoratul Teritorial de Munca, inspectorii efectuand un control, la sfarsitul saptamanii trecute, la societatea de taximetrie, unde s-au luat declaratii si s-au verificat statele de plata. Eugen Bola, seful ITM Constanta, a declarat ca se va verifica daca angajatii au contracte individuale de munca si daca personalului i se platesc orele suplimentare: „Nu am cum sa fac verificari, daca ei primesc sau nu bani negri! Nici declaratii de la martori nu putem lua, sa vedem daca angajatul nemultumit a prestat intr-adevar ore suplimentare, dupa cum sustine. Eu ma intreb de ce a trebuit sa astepte doi ani de zile ca sa ajunga la noi”.

Situatii cvasiilegale

Bola sustine ca reclamantul ar formula mai bine o plangere in instanta decat sa se razboiasca cu ITM. El a motivat acest lucru prin faptul ca inspectorii nu pot interveni dupa ce timp de doi ani angajatul respectiv s-a complacut intr-o situatie. „Fac apel catre toti acei taximetristi care lucreaza la negru, dupa cum a sustinut reclamantul, sa vina sa faca sesizari la noi. Oamenii se complac, din pacate, in aceste situatii cvasiilegale si se trezesc ca isi aduc aminte cand trebuie sa iasa la pensie de anumite situatii”, a declarat inspectorul-sef al ITM Constanta, Eugen Bola.

Angajati… uituci

Inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta, Eugen Bola, a declarat ca anumiti agenti economici uita sa aduca la institutie copii dupa actele de identitate ale angajatilor. Fara aceste acte, angajatii ITM nu pot completa carnetele de munca ale salariatilor. Seful ITM a adresat un apel patronilor acestor societati comerciale sa aduca aceste copii, in caz contrar existand riscul sistarii activitatii de completare a carnetelor. Potrivit legii, pe prima fila a documentului trebuie atasata copia xerox a cartii de identitate. „Cei care nu vor trimite aceste copii ale cartilor de identitate ale propriilor angajati vor fi „calcati” de inspectorii ITM”, a subliniat Bola. In acelasi timp, conducerea inspectoratului a anuntat ca, de la 1 septembrie 2006, Inspectoratul Teritorial de Munca va incepe campania de recuperare a debitelor. Astfel, cei care nu isi vor achita datoriile catre inspectorat vor face obiectul unui control. ITM a angajat un inspector care va avea ca sarcina somarea si recuperarea banilor de la firmele datornice. Amintim ca institutia are de recuperat doua miliarde si jumatate lei vechi.

Probleme mari in danele portuare

Dupa mai multe campanii initiate de inspectorii ITM, dupa ce echipe ale institutiei de la Bucuresti au venit sa ia la picior portul pentru a starpi munca la negru, acestia au ajuns la concluzia ca… nu mai exista munca la negru. Nici pe departe adevarat, chiar inspectorul-sef Eugen Bola afirmand ca „nu este adevarat ca nu exista munca la negru”. Intr-adevar, a subliniat Bola, in prezent fenomenul este tinut sub control, dar acest lucru nu inseamna ca munca la negru a disparut complet din Portul Constanta. Inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca a mai adaugat ca a avut o buna colaborare in depistarea muncii la negru, in aceasta zona, cu sindicatele: „Activitatea in Portul Constanta este in declin, operatiunile de incarcare/descarcare inregistrand o scadere”.

Cele mai citite

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă