-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSportGeoana si Nastase - controlati de Colegiul Dosarelor

Geoana si Nastase – controlati de Colegiul Dosarelor

Ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu a inaintat CNSAS o scrisoare prin care cere verificarea „tuturor informatiilor disponibile” in arhive legate de 143 de sefi de misiuni diplomatice, de 60 de sefi in MAE, de diplomatii detasati la alte institutii ale statului, si de cei care detin rang diplomatic, dar nu mai lucreaza in MAE. Razvan Ungureanu a explicat ca „scopul solicitarii este acela de a identifica daca aceste persoane au detinut calitatea de agent sau de colaborator al politiei politice sau daca a desfasurat activitate de politie politica”.

Insa, solicitarea speciala facuta de Razvan Ungureanu in legatura cu verificarea categoriei acelor persoane care detin rang diplomatic, dar nu lucreaza in centrala MAE loveste la varful PSD, la cabinetul premierului Tariceanu si la PNL, pentru ca se refera la fostii ministri de Externe Adrian Nastase, Mircea Geoana, Teodor Melescanu si la seful de cabinet al prim-ministrului, Mihnea Constantinescu. De asemenea, in aceeasi categorie se incadreaza si Cristian Diaconescu, actualul purtator de cuvant al PSD. Teoretic, toti acestia ar intra oricum in atentia CNSAS, care trebuie sa ii verifice in calitatea lor de demnitari, insa, potrivit unor surse autorizate, solicitarea ministrului de Externe este menita sa grabeasca investigatiile, Colegiul de Studiere a Arhivelor fiind obligat sa-i cheme mai repede pe Nastase, Geoana si Melescanu la audieri.
In legatura cu trecutul celor trei personaje care au ocupat functia de ministru de Externe circula o multime de legende, care nu fac decat sa alimenteze o necesara verificare de catre CNSAS a informatiilor din arhivele fostei Securitati. Datele oficiale, facute publice de ei insisi in legatura cu trecutul lor, sunt zgarcite, dar pot sugera o anumita relatie cu fostele structuri ale aparatului totalitar.
Actualul presedinte al PSD Mircea Geoana nu lasa sa se intrevada din trecutul sau pana in 1989 decat faptul ca a lucrat din 1983 pana la Revolutie ca inginer adjunct sef de brigada la Trustul ENERGOMONTAJ Bucuresti. Imediat dupa Revolutie, inginerul absolvent de mecanica a intrat in diplomatie.
La fel de zgarcit in informatii este si Teodor Melescanu, care spune ca intre 1966 si 1989 a fost diplomat in MAE. Insa, in toiul regimului comunist, Melescanu si-a facut studiile in Elvetia, la Institutul de Inalte Studii Internationale de la Geneva.
Adrian Nastase a fost inainte de Revolutie cercetator la Institutul de Cercetari Juridice si profesor la ASE, iar in 1984 a devenit membru al Societatii Franceze de Drept International. Tot in '84, in conditiile in care granitele Romaniei erau inchise, el a devenit si director al Institutului International pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.
Cristian Diaconescu, actual purtator de cuvant al PSD, a intrat in diplomatie in '90. Inainte de Revolutie a fost judecator la Judecatoria Sectorului Agricol Ilfov, intre '83-'85, si apoi la Judecatoria Sectorului 4, din '84 pana in 89, cand a devenit inspector de specialitate in Ministerul Justitiei.
De asemenea, vor fi verificati Petre Roman si Adrian Severin, si ei fosti sefi ai diplomatiei romanesti.
Petre Roman, revolutionarul cu pulover, fiu al cunoscutului comunist Valter Neulander, si-a facut studiile in Franta, la Toulouse, iar dupa Revolutie a devenit primul premier al Romaniei postcomuniste.
Adrian Severin a studiat si el in perioada comunista la Londra, unde a absolvit Academia de Studii Economice. Intre 1978 si 1989 a fost consilier juridic la Romconsult si lector la Academia Stefan Gheorghiu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă