Exilat la Pontus Euxin, poetul latin Ovidius isi deplangea in scrierile sale soarta. El descria tinutul dobrogean ca pe unul arid, batut de vanturi aprige, fara sfarsit. Tocmai vantul, care biciuie si acum statuia poetului din zona peninsulara, poate fi transformat intr-un avantaj pentru locuitorii acestor tinuturi.
Situat intre Marea Neagra si Dunare, judetul Constanta este locatia ideala pentru amplasarea centralelor eoliene. Exista deja vizonari care isi imagineaza intreaga zona ca pe o noua Olanda, intesata de elice care sa ajute la producerea unei energii „curate” si ieftine. Judetul pe teritoriul caruia se afla Centrala Nuclearelectrica trebuie, spun specialistii, sa dea tonul in ceea ce priveste energia alternativa.
Americanii investesc in port
Prima initiativa in acest domeniu i-a apartinut conducerii Administratiei Porturilor Martime Constanta. Aceasta a imaginat un parteneriat public-privat in care compania pune la dispozitie cateva platforme din incinta portuara iar investitorii privati construiesc eolienele. Directorul general al CNAPMC, Mircea Banias, spune ca licitatia a avut deja loc, urmatorul pas fiind semnarea contractului.
Castigator a fost consortiul format de firma bucuresteana Rocura, partenerii companiei americane General Electric. Potrivit planurilor initiale, vor fi amplasate intre 12 si 15 turbine eoliene, o parte din ele pe digul de larg iar o parte in portiunea de faleza dintre Poarta 6 si Poarta 7. Investitia va fi finalizata, potrivit caietului de sarcini, in cel mult 24 de luni.
Primarii urmeaza modelul austro-belgian
Impresionat de centralele eoliene pe care le-a vazut in spatiul Schengen, in special in Germania, Austria si Belgia, primarul din Adamlicisi, Emilian Burcea, a luat o decizie curajoasa. „Vreau sa intru pe internet sa vad unde pot gasi aceste eoliene pentru a le costrui si la noi”, spune el.
Din pacate, primaria din localitate nu are resurse financiare pentru a acoperi astfel de investitii. Solutia este tot un parteneriat public-privat, care va fi benefic ambelor parti, mai ales ca zona este una dintre cele mai potrivite din Dobrogea pentru astfel de activitati. „Imparatul Traian a construit monumentul triumfal in zona localitatii Adamclisi datorita faptului ca aici se afla cea mai inalta colina din judet. In plus, la noi bate tot timpul vantul”, spune primarul comunei.
O suta de mii de becuri pe ora
O astfel de centrala eoliana poate produce aproximativ 500 de kilowati pe ora. Cantitatea este importanta daca luam in considerare ca un bec folosit in locuinta consuma numai intre 50 si 100 de wati pe ora.
Cu alte cuvinte, cu o singura centrala se pot alimenta intre 50.000 si 100.000 de becuri. Pentru o localitate din zona rurala a Constantei, pentru care fiecare leu conteaza, ar fi o extrem de importanta sursa de economii. Singurul inconvenient este reprezentat de costul ridicat al centralei eoliene, care variaza in jurul valorii de 200.000 de euro pe bucata.
Modelul romanesc de 100 de dolari
O centrala eoliana nu trebuie sa fie insa neaparat scumpa. Inventivitatea romanului nu are margini, astfel ca in cateva zone din judet se pot vedea minicentrale eoliene „de casa”. Un astfel de exemplu se intalneste la intrarea in localitatea Cumpana. Aici un locuitor si-a construit doua centrale, pe care le foloseste pentru uzul casnic. „Am transformat energia, prin convectoare, la 220 de volti”, spune el. Energia astfel obtinuta este folosita pentru a alimenta televizorul, aparatul de radio si toate becurile din casa. „Am facut una si pentru vecinul meu, sa il ajut si pe el”, spune inventatorul fara brevet. Costul total al unei centrale ajunge la… trei milioane de lei vechi, suma in care nu este inclusa insa si mana de lucru. „Am construit ultima centrala anul trecut, in toamna. Materialele le-am luat mai mult de la fier vechi. De meserie sunt mecanic, nevoia insa ne invata”, spune constanteanul.
Obligatii europene
Nu numai nevoia ar trebui sa fie resortul care sa indemne autoritatile sa ia in calcul din ce in ce mai mult producerea de energie din surse neconventionale. Potrivit angajamentelor semnate cu Uniunea Europeana, tara noastra s-a obligat sa utilizeze pana in anul 2010 o cota de energie produsa din surse regenerabile de 33% din consumul intern.