Una dintre firmele familiei deputatului PSD de Teleorman Teodor Nitulescu, SC JGV Rocriss SRL, este acuzata de inselaciune de producatorul italian de utilaje agricole Landini. Impiedicat sa investeasca in Romania din cauza birocratiei si coruptiei, grupul Landini suporta acum si o factura de peste un milion de euro in contul unor utilaje luate si neachitate de JGV Rocriss SRL.
Inselatorie pe fata
Lansata in afaceri in domeniul agriculturii inca din mandatul 2000-2004, cand Teodor Nitulescu ocupa functia de prefect al judetului Teleorman, SC JGV Rocriss SRL a achizitionat in anul 2002 de la grupul Landini 10 combine Laverda si alte utilaje agricole in valoare de 1,3 milioane de euro. Contractul a fost incheiat pe data de 13.06.2002, fiind semnat de sotia lui Teodor Nitulescu, Mariana Nitulescu. Potrivit intelegerii, combinele luate in leasing trebuiau achitate de JGV Rocriss SRL in 8 rate. Firma sotilor Nitulescu nu a achitat decat 3 rate, incetand din 2003 orice plata. Pentru ca mai aveau de incasat 825.000 de euro italienii de la Landini au somat de repetate ori firma lui Nitulescu sa-si respecte obligatiile financiare, insa nu au primit nici un raspuns. In aceste conditii producatorul de utilaje agricole a incercat sa-si recupereze macar combinele neplatite. Insa nici acest demers nu a avut succes. Sotii Nitulescu au continuat sa le utilizeze fara nici o jena si, culmea, asa cum vom arata, s-au folosit de ele pentru a prejudicia si alte societati. In ceea ce ii priveste pe italienii pagubiti de la Landini, acestia au incercat sa puna sub sechestru utilajele agricole ce le apartin, insa nu au avut succes in Romania. Intrucat prevederile contractului incheiat de Landini cu JGV Rocriss SRL stipuleaza ca orice neintelegeri se vor solutiona la Curtea Europeana de Arbitraj de la Milano, dupa legislatia italiana, familia Nitulescu va trebui sa raspunda pentru neplata celor 850.000 de euro si a penalizarilor in fata judecatorilor italieni.
Un partener jecmanit
Desi italienilor nu li s-a achitat pretul utilajelor, pentru a-si rotunji veniturile familia deputatului Teodor Nitulescu s-a oferit sa presteze servicii cu ele diverselor societati comerciale interesate. Asa ca Nitulescu a ajuns personal sa negocieze cu directorii Comcereal SA Vaslui, pe data de 26 iunie anul curent, incheierea unui contract prin care oferea acestei firme combinele in discutie pentru recoltarea unor culturi de grau si rapita. In schimbul a aproape sase miliarde de lei Nitulescu si directorul sau, Dumitru Lincan, au promis ca vor trimite toate cele 10 combine la Vaslui pe data de 5 iulie. In afara acestei intelegeri, Nitulescu a mai pus o conditie: sa i se achite un avans de 30% din contract. Chiar a emis in acest sens a doua zi o factura fiscala. Cerealcom SA Vaslui a onorat solicitarea firmei lui Nitulescu si i-a achitat, prin ordinul 1231/29.06.2005, suma de 1.856.400.000 de lei. Nu trebuia decat sa astepte sosirea la Vaslui, pe data de 5 iulie, a combinelor lui Nitulescu. Si a tot asteptat. Nici dupa o zi, nici dupa o saptamana acestea nu au mai ajuns. Rugati sa respecte intelegerea, Nitulescu si directorul Lincan de la JGV Rocriss nu au mai raspuns la telefoane si nici la solicitarile scrise. Abia dupa aproape o luna, pe data de 28 iulie, Nitulescu a trimis firmei Comcereal SA o nota prin care se oferea, in sfarsit, sa-si trimita combinele la Vaslui.
Motivul intarzierii: ploile. Insa era prea tarziu. Cerealcom isi incheiase campania de recoltare, fiind nevoita sa contracteze alte utilaje de la alte firme, evident la preturi mai mari.
Cercetat penal
Problema e ca, desi nu a onorat nici acest contract, firma lui Nitulescu nu a vrut sa returneze avansul de aproape doua miliarde pe care s-a grabit sa-l incaseze. Ca atare, firma din Vaslui a depus la fostul PNA sesizarea cu nr. 2038/9.08.2005 prin care a solicitat cercetarea penala a deputatului PSD. Numai ca, desi au trecut mai bine de doua luni, procurorii nu au dat vreun semn ca ar dori sa efectueze cercetari. In lipsa unei reactii din partea PNA, firma Comcereal abia a reusit sa obtina instituirea unui sechestru asigurator pana la concurenta sumei de 1.856.400.000 lei asupra bunurilor detinute de JVG Rocriss
Ce a raspuns firma din Alexandria
Contactat telefonic, deputatul Teodor Nitulescu si-a declinat orice responsabilitate: „Nu e firma mea. E a sotiei”. La firma SC JGV Rocriss SRL am reusit sa vorbim cu Geanta Cristina, directorul economic, care a negat faptul ca societatea pe care o reprezinta a refuzat sa achite contravaloarea combinelor Laverda. „Contractul, care a fost incheiat initial cu firma Sanpaolo Leasint GmbH, a avut de la inceput o serie de vicii. Ei au oferit apoi firmei Landini Romania dreptul de a incasa contravaloarea contractului, insa acestei societati i-a fost retrasa apoi autorizatia de incasare. Noi am efectuat plati in contul Landini Romania, dar banii nu au fost dati mai departe. De aceea le-am si facut plangere penala. Pentru diferenta ramasa de achitat noi nu am mai fost somati si nici nu ni s-a emis factura. Nu suntem de rea-credinta”, a declarat directorul economic al JGV Rocriss SRL, Geanta Cristina.
In ceea ce priveste relatia JGV Rocriss SRL-Comcereal SA Vaslui, directorul Geanta Cristina a sustinut ca nu stie prea bine relatiile contractuale dintre aceste societati. „Stiu doar ca am prestat servicii in 2004 firmei Comcereal si ne-au platit abia anul asta. Referitor la contractul incheiat anul acesta, nu va pot oferi amanunte pentru ca in acea perioada am fost in concediu”.