16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRomania a inregistrat progrese importante in combaterea coruptiei

Romania a inregistrat progrese importante in combaterea coruptiei

Implementarea legii privind accesul la informatiiile de interes public, obligativitatea oficialitatilor de a-si declara averea si veniturile, precum si reformele in domeniul judiciar si al managementului fiscal au contribuit la diminuarea coruptiei in Romania, potrivit unui raport al Bancii Mondiale (BM).
Potrivit institutiei internationale, coruptia s-a redus mai mult in statele in care reformele au avut un caracter intensiv, in timp ce tarile in care reformele au fost mai putin numeroase tind sa ramana in urma.
In opinia analistilor Bancii Mondiale, procesul de aderare la Uniunea Europeana a jucat un rol major in stimularea eforturilor de combatere a coruptiei, indeosebi in tarile candidate la aderare Romania si Bulgaria. „Cele doua state care vor adera la UE, Romania si Bulgaria, au inregistrat progrese importante, desi nivelul coruptiei este inca ridicat. In Romania, aproximativ jumatate dintre firmele intervievate au aratat ca au probleme in ceea ce priveste coruptia in procesul de dezvoltare si functionare a afacerilor”, se arata in raport.
Printre problemele semnalate de analistii BM se numara reforma in justitie si modul in care aceasta a fost intreprinsa in unele dintre statele analizate.
„Guvernele si reprezentantii sistemului juridic sunt constienti de eticheta de corupti. In multe state au fost luate masuri, in incercarea de combatere a fenomenului. In Romania si Rusia, de exemplu, salariile celor din sistemul juridic au fost majorate substantial”, se precizeaza in raport.
Raportul, denumit Anticorruption in Transition 3 – Who is Succeeding And Why? (Combaterea coruptiei in tranzitie 3 – Cine reuseste si de ce?) este al treilea din seria rapoartelor Bancii Mondiale care urmaresc nivelul coruptiei in interactiunea intreprinderilor cu statul incepand din 1999. Datele se bazeaza pe un sondaj privind mediul de afaceri si performanta intreprinderilor. Sondajul a fost realizat in 26 de foste tari socialiste si Turcia, precum si in cinci tari din Uniunea Europeana. Tarile din UE selectate pentru comparatie sunt Germania, Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă