17.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialUn militar roman a fost spulberat de o masina-capcana

Un militar roman a fost spulberat de o masina-capcana

In Irak, un militar roman din Compania de Politie Militara din Nassyria si-a pierdut viata in timpul unei misiuni de patrulare, dupa ce o masina-capcana a explodat asupra grupului de militari in care se afla. Caporalul Bogdan Hancu (28 de ani) facea parte dintr-o patrula mixta romano-italiana. Soldatul iesean era casatorit si a fost angajat din anul 2003 la UM 1094 Iasi, iar in 2005 a fost detasat la Compania 265 Politie Militara Bucuresti. Pe 15 ianuarie 2006 a fost trimis la prima sa misiune in Irak, urmand ca misiunea sa sa se incheie pe 15 iunie 2006. Pentru Bogdan Francu misiunea s-a terminat mult prea devreme…

Romanii antreneaza politistii irakieni

Compania 265 Politie Militara Bucuresti are 100 de militari dislocati in Irak la Camp Mittica, in apropiere de An Nassyria, in sudul Irakului. Ieri, 25 de oameni s-au imbarcat in patru vehicule si au pornit in misiune. Langa un cap de pod, masina-capcana a explodat. „Militarul care si-a pierdut viata azi-dimineata (ieri – n.r.) se afla in misiune cu compania de politie militara din luna ianuarie. Facea parte dintr-o patrula mixta italiano-romana, care efectua o misiune de monitorizare si antrenare a politiei irakiene. Patrula a fost atacata in jurul orei 8.00, iar in urma exploziei unei masini-capcana, mai multi militari, printre care si cel roman si-au pierdut viata, altii fiind raniti. In acest moment, o comisie mixta italiano-romana cerceteaza imprejurarile in care s-a produs incidentul”, a precizat reprezentantul biroului de presa al MApN col. Mircea Dan. In deflagratie si-au mai pierdut viata trei soldati italieni, iar un altul a fost grav ranit. Politistii romani si carabinierii italieni aveau o misiune de monitorizare si antrenare a politiei civile irakiene. Ieri dimineata, chiar cu o jumatate de ora inainte ca aceasta patrula sa treaca prin acel loc, un convoi romanesc de TAB-uri al Batalionului 280 Infanterie a trecut exact prin fata aceleiasi masini-capcana.

Jale si lacrimi la Corpul 10 Armata Iasi

Fiu de militari, Bogdan Hancu a ramas in armata dupa ce si-a efectuat stagiul militar. Cea mai mare dorinta a sa era sa devina ofiter ca parintii sai. Col. (r) Marcel Hancu si lt.-col. (r) Carmen Hancu, parintii lui Bogdan, s-au pensionat de la Corpul 10 Operational Iasi, dupa cariere stralucite in Armata Romana. Fiul a dorit sa-si urmeze parintii si pentru a urca mai rapid treptele ierarhice a urmat calea cea mai grea. „Bogdan era un profesionist desavarsit. A fost antrenat special la Compania 265 Politie Militara si, pentru merite deosebite, a fost trimis in Irak. Era un militar deosebit. Disciplinat si hotarat. Pacat!”, a povestit maiorul Danut Caldararu, ofiterul cu relatiile publice de la Corpul 10 Armata Iasi. Vestea mortii lui Bogdan Hancu a ajuns ca un trasnet la bunica tanarului, Maria Oancea (90 de ani), cardiaca. Telefonul batranei a sunat ieri dimineata, vestea sosind ca un trasnet. Femeia a lesinat, o vecina sarind in ajutorul ei. Doua masini ale Armatei au adus vestea si la locuinta parintilor din Bulevardul Alexandru cel Bun nr. 32. „I-am zis ca-i pericol in Irak. Mai bine se ducea in Afganistan, dar si acolo au murit militari romani. Razboiul nu iarta”, povestea in hohote de plans Carmen Hancu, mama caporalului iesean.

Bogdan voia sa devina tata dupa misiune

Bogdan Hancu se casatorise cu Ionela, contabila la o firma din Iasi, pe 22 octombrie 2005, dupa doi ani de cand se cunoscusera. Ionela si Bogdan voiau sa devina parinti dupa terminarea misiunii. Parintii au vorbit la telefon cu militarul roman chiar miercuri seara si stiau ca trebuie sa plece in misiune joi dimineata. „Nu a plecat in Irak pentru bani. Castigau foarte bine aici si el, si Ionela, dar a facut-o exclusiv pentru cariera sa militara. Noi nu am putut sa-l oprim, pentru ca am trecut prin incercari asemanatoare. Dar ni se rupe inima. Era atat de tanar!”, povestea cu chipul impietrit de groaza colonelul Marcel Francu. Sotii Bogdan si Ionela Francu ar fi dorit sa aiba o fetita, pentru ca sora lui Bogdan avea deja un baietel si parintii sai trebuiau sa aiba si o nepotica. Tanarul, nascut in iunie 1978, a urmat un liceu cu profil real din Iasi, dupa care a facut si studii postliceale sanitare. Conform celor declarate de ofiterii de presa ai MApN, toti militarii romani sunt asigurati. Familia lui Bogdan Hancu va primi 80.000 de euro de la societatea de asigurare, precum si 100 de solde despagubiri date de Ministerul Apararii Nationale, plus un numar de solde in functie de vechime. Sotia lui Bogdan va primi pensie de urmas, precum si un ajutor suplimentar pentru inmormantare, in valoare de doua solde. Transportul in tara al sicriului va fi asigurat de MApN, care va asigura ceremonialul militar la sosirea corpului in tara, dar si la inmormantare. Prin ordin al ministrului Apararii Nationale, Bogdan Hancu a fost inaintat in gradul de sublocotenent post-mortem.

Guvernul exprima condoleante

Premierul Tariceanu si Guvernul Romaniei au transmis ieri profunde condoleante familiei militarului roman ucis in Irak, Bogdan Hancu, membru al efectivelor care actioneaza in cadrul Fortelor Multinationale dislocate in aceasta tara. Executivul de la Bucuresti a condamnat atacul terorist comis in Irak caruia i-a cazut victima soldatul roman si a anuntat ca este solidar cu familia acestuia.

Basescu, alaturi de familia indoliata

Presedintele Traian Basescu regreta profund pierderea suferita de familia caporalului Bogdan Hancu care si-a pierdut viata in Irak. „Prin curajul de a face parte din trupele romanesti de mentinere a pacii in zonele fierbinti ale lumii, caporalul Bogdan Hancu se inscrie in randul eroilor Romaniei, care isi pun viata in pericol zi de zi, actionand acolo unde terorismul reprezinta o realitate cotidiana, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. Presedintele Romaniei este alaturi de familia indurerata, in pierderea ireparabila pe care a suferit-o, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Papa a deplans moartea militarilor in Irak

Papa Benedict al XVI-lea si-a exprimat „marea sa durere” privind moartea celor trei militari italieni si a unuia roman. Suveranul Pontif s-a rugat pentru sufletele celor patru militari si pentru familiile lor. Monseniorul Giovani Lajolo, ministru pentru afaceri straine de la Vatican, a calificat atentatul dela Nassiriyah drept „un act barbar”.

Cele mai citite

Fotbaliștii nu sunt mulțumiți de noul format al Ligii Campionilor și vor să protesteze!

Noul format al Ligii Campionilor UEFA a generat o reacție puternică din partea fotbaliștilor de top, care se simt copleșiți de volumul crescut de...

Liderul U Cluj pregătește un transfer impresionant!

Liderul Superligii, U Cluj, dorește să își prelungească statutul de echipă neînvinsă după 9 etape și să întărească compartimentul ofensiv printr-un transfer surpriză. U Cluj,...

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...
Ultima oră
Pe aceeași temă