Patronul firmelor care au efectuat lucrarile de constructii la mai multe blocuri ANL din orasele Bistrita si Beclean, Ioan Purcsca, ce a fost cercetat pentru evaziune fiscala, a ajuns sa se numere printre beneficiarii lucrarilor contractate in 2005 de Consiliul Judetean pentru refacerea infrastructurii dupa calamitati.
Potrivit Parchetului de pe langa Tribunalul din judet, in luna august 2004, procurorii l-au cercetat pe Purcsa, care, in calitate de administrator la SC „Purcsa Prod” SRL Bistrita, SC „Pur Impuls” SRL Beclean si la SC „Lunep Construct” SRL Beclean, a fost suspectat de infractiunile de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si evaziune fiscala.
Anchetatorii au sustinut atunci ca patronul s-ar fi facut vinovat de substituire de motorina si a altor produse petroliere pe care le-ar fi vandut printr-o statie de benzina. Tot atunci, el a intocmit mai multe facturi fiscale in care a consemnat operatiuni nereale si a inregistrat in contabilitate cheltuieli inexistente, avand drept consecinta neplata TVA in suma de peste 500 de milioane lei vechi.
Firmele lui Purcsa au construit trei blocuri ANL in Bistrita, doua situate pe strada Tiberiu Brediceanu si unul pe strada Zefirului. Pentru aceste lucrari, administratorul a incasat peste 40 de miliarde lei vechi de la stat. Locuintele au fost realizate prin programul de constructie de locuinte al Guvernului, din fondurile ANL, destinat tinerilor sub 35 de ani.
In ciuda acestor informatii si a procesului pe care omul de afaceri din Beclean il mai are pe rol, Consiliul Judetean i-a incredintat, in 2005, mai multe lucrari finantate din bani publici. Folosind procedura de licitatie prin negociere cu o singura sursa, institutia condusa de Gheorghe Marinescu (PSD) a atribuit lucrarea de refacere dupa calamitati a strazilor din satul Silivasu de Campie firmei „Pur Impuls” SRL Beclean pentru suma de 166 de milioane lei vechi fara TVA. Contractul a fost semnat la sfarsitul lunii octombrie. Trebuie mentionat ca firma omului de afaceri din Beclean a fost singura care a depus oferta la licitatie.
Aceasta nu a fost, insa, singura lucrare incredintata omului de afaceri, cunoscut drept un apropiat al fostului partid de guvernamant. In aceeasi zi in care a semnat documentul pentru refacerea strazilor din Silivasu de Campie, SC „Pur Impuls” SRL Beclean a mai contractat si lucrarea de refacere a strazii „Dupa Vale” si aparare de mal podet in localitatea Beudiu, prin aceeasi procedura de negociere cu o singura sursa. Pretul lucrarilor contractate a fost de peste 83 de milioane lei vechi fara TVA.
O alta firma preferata de Consiliul Judetean pentru executarea unor lucrari din bani publici a fost, in 2005, SC „Dimex Company 2000” SRL Rebra, condusa de Ioan Neculai Scurtu. Prin procedura negocierii cu o singura sursa, firma a obtinut dreptul de a reface strada „Dupa Vale” si a de a curata albia paraului Dipsa, in localitatea cu acelasi nume. Pentru toate acestea, firma a incasat peste 300 de milioane lei vechi fara TVA.
Tot „Dimex Company”, in parte-neriat cu SC „Contruct Perom” SRL Bistrita, a mai incasat de la CJ peste 16 miliarde lei vechi pentru reabilitarea unei portiuni din drumul comunal 41 si din DN 17D – Runcu Salvei. Mai mult, o suma de aproape 4 miliarde lei vechi fara TVA a intrat in conturile firmei pentru pietruirea unui alt tronson intre Blajenii de Jos si Tarpiu. La sfarsitul anului 2003, SC „Dimex Company 2000” SRL avea datorii la stat de peste 10 miliarde lei vechi.
Reprezentantii Consiliului Judetean sustin, insa, ca licitatiile s-au desfasurat in baza legii si ca nu exista suspiciuni in privinta cheltuirii banilor publici. In privinta celor doua companii, conducerea institutiei a mentionat ca ele au depus cele mai avantajoase oferte si ca acesta este motivul pentru care au fost preferate.