Oamenii de afaceri din Constanta au fost sfatuiti de catre vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Dragos Seuleanu, sa investeasca in Statele Unite ale Americii si in Republica Moldova.
Optiunea pentru SUA a fost explicata prin faptul ca aceasta tara este un adevarat imperiu. CCIR a purtat discutii oficiale, la nivelul Departamentului Comertului si Departamentului de Stat, pentru a facilita patrunderea oamenilor de afaceri pe piata. „Cel mai important este ca exista comenzi imense ale Guvernului american, in special catre Pentagon si Departamentul Energiei, pe care le putem accesa si noi”, spune Seuleanu. Acesta a precizat ca, desi pentru romani pare de domeniul stintifico-fantastic sa participe la licitatii organizate de Pentagon, nu trebuie sa uitam ca institutia organizeaza licitatii pentru obiecte din cele mai diverse, cum ar fi sosete, bocanci, calculatoare. Romania are si avantajul unor relatii politice bune cu SUA, unde s-au implicat militar, cum ar fi Bosnia, Kosovo, Afganistan sau chiar Orientul Mijlociu. „Putem sa mergem pe terte piete impreuna, prin crearea unor societati de tip joint-venture. Putem sa facem bani impreuna”, a conchis vicepresedintele CCIR.
Business cu gust de feteasca regala
In ceea ce priveste relatia cu Republica Moldova, Seuleanu spune ca vremea podurilor de flori a trecut si ca a venit vremea afacerilor. Desi perceputa ca o tara saraca, Moldova se schimba, Chisinaul rivalizand cu marile orase europene. Daca germanii si italienii fac afaceri acolo, de ce nu ar face si romanii? Solutia sunt tot societatile joint-venture, pentru ca, fara un partener local, e greu sa patrunzi pe piata de dincolo de Prut. Birocratia, mentalitatea si ritmul de lucru mai domol sunt piedici in calea dezvoltarii afacerilor, dar imensa piata a fostului spatiu sovietic este un avantaj imens, mai ales ca din Moldova se poate exporta aici fara taxe. In ceea ce priveste frica de racketii care atacau in plina strada, Seuleanu spune ca aceste probleme s-au rezolvat de catre presedintele Voronin, fost militian. Un sfat binevenit: in tara vecina conteaza foarte mult contactul personal. Oamenii raspund mai greu la telefon si mai greu la e-mail sau la fax. La un pahar cu vin insa, unde trebuie neaparat sa toastati, ca sa fiti politicosi, increderea se leaga mult mai repede. Printre oportunitatile de afaceri se numara agricultura ecologica sau dezvoltarea industriei energetice ecologice, care se poate obtine din sfecla de zahar. Solutia ideala pentru un om de afaceri din Constanta ar fi sa se asocieze atat cu o firma din Statele Unite ale Americii, cat si cu una din Republica Moldova. Va capata astfel o credibilitate imensa pe fosta piata sovietica, acolo unde, spune Seuleanu, in viziunea locuitorilor, un american este egal cu o mie de europeni.