Decizia Marii Britanii de a limita accesul pe piata muncii al romanilor si bulgarilor dupa 1 ianuarie 2007 provoaca dezbateri pe aceasta tema si in alte state membre ale UE care pana acum aveau o pozitie favorabila fata de Romania si Bulgaria, scrie „EU Observer”.
„Am sustinut politica portilor deschise, dar situatia este complicata intrucat multe tari europene au anuntat ca nu vor acorda acces liber muncitorilor romani. Vom incerca sa rezolvam aceasta problema impreuna cu alte tari ale UE”, a declarat premierul italian, Romano Prodi, la o conferinta privind imigratia. „Vom examina aceasta problema indeaproape intrucat romanii alcatuiesc cea mai mare comunitate de straini din Italia”, a adaugat Prodi.
O eventuala schimbare in politica Italiei fata de imigrantii din Romania ar putea influenta atitudinea in aceasta problema a Spaniei si Greciei, destinatiile principale ale imigrantilor romani, respectiv bulgari, apreciaza „EU Observer”.
In cadrul conferintei despre imigratie care a avut loc la Roma a fost lansat si dosarul „Imigratie 2006”. Potrivit datelor statistice din acest dosar, in Italia se afla legal 270.845 de romani, reprezentand 11,9 la suta din totalul strainilor, care provin din 150 de tari. Dintre romani, 191.033 se afla in Italia pentru a munci, 19.547 avand carte de sejur permanent, care le da dreptul la obtinerea cetateniei. Dupa marocance, romancele sunt pe locul al doilea la numarul de nasteri in Italia, o romanca avand, in medie, 1,7 copii nascuti in aceasta tara.
Ambasadorul britanic la Sofia neaga evidenta
Impunerea de restrictii pentru cetatenii romani si bulgari pe piata muncii din Marea Britanie nu reprezinta o discriminare, a declarat ambasadorul britanic la Sofia, Jeremy Hill, intr-un interviu acordat postului de televiziune bTV, citat de Novinite. Prin aceasta masura, Marea Britanie doreste doar sa evite presiunea care s-ar putea crea din cauza unui nou val masiv de muncitori imigranti, a precizat ambasadorul, adaugand ca situatia actuala va putea fi regandita. Unii bulgari vor putea in continuare sa isi gaseasca de lucru in Marea Britanie, dar piata muncii este o problema prea sensibila pentru moment, a declarat Hill.