6 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialCompania "Sade", acuzata ca a intarziat lucrarile la santierul ANL Floresti

Compania „Sade”, acuzata ca a intarziat lucrarile la santierul ANL Floresti

Scandalul proiectului ANL din comuna clujeana Floresti continua. Presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, da vina pe firmele care au contractat lucrarile de construire a locuintelor pentru tineri pentru intarzierea proiectului. El a afirmat, insa, ca nu poate penaliza aceste firme deoarece ele au semnat contracte direct cu Ministerul Integrarii Europene sau cu Ministerul Transporturilor si Lucrarilor Publice, in timp ce Consiliul Judetean si Consiliul Local Floresti sunt doar beneficiari ai proiectelor.
Reactia presedintelui CJ vine la o zi dupa ce ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely, a declarat ca ar putea retrage 31 de miliarde lei din suma totala de 50 de miliarde lei alocata Consiliului Judetean pentru amenajarea drumului de acces in cartierul Cetatea Fetei din Floresti.
Nicoara sustine ca lucrarile au mers atat de incet deoarece firmele nu si-au respectat termenele. El a adaugat ca Regia Autonoma a Drumurilor Judetene a realizat terasamentul drumului de acces, insa lucrarea a fost deteriorata de angajatii firmei „Sade”, care nu terminasera lucrarile de canalizare.
Printre societatile cu intarzieri s-ar numara, potrivit presedintelui CJ, SC „Electrica” SA, SC „Distrigaz Nord” sau „Romtelecom”. Nicoara a adaugat ca spera ca lucrarile sa fie finalizate peste doua saptamani.
Cartierul ANL din Floresti a fost construit in comuna si nu in Cluj-Napoca din cauza conflictelor dintre fostul primar PRM al municipiului, Gheorghe Funar, fosta conducere PSD a Consiliului Judetean si fosta echipa de conducere social-democrata a Ministerului Transporturilor.
In momentul in care Consiliul Judetean si Consiliul Local au decis pornirea acestui proiect, autoritatile din Floresti se obligau sa ofere terenul necesar pentru construirea cartierului, iar autoritatile judetene trebuiau sa finanteze lucrarile de infrastructura.
Apartamentele urmau sa fie construite pe cheltuiala Agentiei Nationale pentru Locuinte. Protocolul semnat intre aceste institutii prevedea ca alesii locali din Floresti vor avea dreptul sa imparta 30 la suta dintre apartamente, iar Consiliul Judetean trebuia sa se ocupe de repartizarea a 70 la suta dintre locuinte. Numai ca intre cele doua institutii au izbucnit o serie de conflicte.
Un armistitiu intre consilierii judeteni si cei din Floresti a fost incheiat abia dupa interventia prefectului PD, Mihail Hardau, care a amenintat ca va ataca o serie de acte in contencios-administrativ si ca va amana, astfel, repartizarea apartamentelor.
CJ a fost amendat de catre Consiliul pentru Combaterea Discriminarii, deoarece alesii judeteni au stabilit un set de criterii de repartizare care ii avantajeaza net pe angajatii institutiilor de stat, in detrimentul tinerilor care lucreaza in companii private. Sanctiunea a fost contestata, insa, in instanta de catre juristii Consiliului Judetean.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă