8.4 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialConcedierile bine negociate ii pun la zid pe angajatori

Concedierile bine negociate ii pun la zid pe angajatori

Pragul Inspectoratului Teritorial de Munca este zilnic trecut de angajati care vin sa-si faca dreptate. Ei reclama faptul ca nu le sunt respectate drepturile si clauzele prevazute in contractul de munca.

Desi fisa postului este clara in unele situatii, angajatorii interpreteaza prevederile acestui act dupa bunul plac. Eugen Bola, inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta, spune ca fata de anii trecuti, salariatii au inceput sa se informeze despre drepturile ce le au si in unele cazuri, pe buna dreptate, sa-si revendice drepturile: "Este un semn ca salariatii constanteni au inceput sa fie mult mai atenti la ce acte semneaza la angajare si astfel sunt evitate drumurile prin tribunale”.

Conflictul de munca, inevitabil

La polul opus, insa, sunt foarte multi salariati constanteni care reclama faptul ca angajatorul ii tine peste program fara a le plati orele suplimentare sau ca patronul alege sa se descotoroseasca de ei fara un motiv intemeiat. In aceste cazuri, apar automat conflictele de munca intre angajati si angajatorii nemultumiti. Atat patronii, cat si angajatii, in astfel de situatii nu mai doresc decat o intelegere avantajoasa pentru ca salariatul sa nu-l reclame la Inspectoratul Teritorial de Munca. Angajatii trebuie sa fie foarte vigilenti pentru a se proteja si pentru a nu fi aruncati ca o masea stricata, in momentul in care patronul da semne ca s-a saturat de fata respectivului salariat. In multe situatii, angajatii sunt nevoiti sa apeleze la serviciile unor avocati specializati in dreptul muncii, pentru a nu cadea in capcanele angajatorului, care are la dispozitie o serie de tertipuri pregatite pentru a se scapa de anumiti angajati.

Razboiul cu patronul

Si din partea angajatilor trebuie sa existe onestitate pentru ca avocatul in dreptul muncii sa poata castiga razboiul cu patronul. Astfel, angajatul trebuie sa fie foarte atent ce prevede fisa postului, sa nu-si dea semnatura pe formularile neclare din fisa postului si sa stie de la capul locului ce atributii are. Nerespectarea acestor drepturi prevazute in contractele de munca, fise de post, toate duc la declansarea conflictelor de munca. In multe situatii, aceste conflicte de munca, odata declansate, se sting numai dupa ce se achita sume mari de bani pentru incheierea unei intelegeri amiabile.
Daca patronul exagereaza si calca legea din zelul de a-si pune propriul angajat la punct, risca sa se aleaga cu amenzi usturatoare si controale in cascada. Eugen Bola, inspectorul sef al ITM Constanta, a declarat ca in conditia in care angajatul ia la cunostinta despre riscurile specifice postului, conditiile de acordare a preavizului, salariul de baza etc., acesta din urma poate refuza semnarea contractului de munca, daca considera ca nu este avantajat de prevederile lui. De asemenea, subliniaza Bola, in contract trebuie sa apara si perioada de proba a salariatului, durata normala a muncii. Orice modificare a respectivului contract de munca, in timpul executarii, impune incheierea unui act aditional si, mai mult, salariatului trebuie sa i se comunice in scris obligatiile suplimentare. Si salariatul isi asuma niste obligatii in momentul semnarii unui contract de munca. Chiar daca multi dintre ei uita ca au si obligatii, fisa postului si disciplina in munca trebuie respectate pentru a nu se ajunge la conflictele de munca. De cealalta parte, patronul trebuie sa afiseze in locuri vizibile regulamentul de ordine interioara. De asemenea, el are dreptul, potrivit Codului Muncii, sa aplice sanctiuni disciplinare cand salariatul nu-si respecta obligatiile. Salariatul poate introduce actiune in instanta daca considera ca i s-a aplicat sanctiunea disciplinara in mod neintemeiat, si vorbim aici de litigiul de munca. In aceasta situatie, angajatorul este obligat sa justifice prin toate inscrisurile pe care le detine sanctiunea disciplinara.

Cele mai citite

Armistițiu în Liban: Evaluarea pierderilor economice și umanitare, costuri de miliarde de dolari

Conflictul dintre Israel și Hezbollah din Liban s-a încheiat miercuri dimineață printr-un armistițiu, însă pagubele provocate de luni de confruntări sunt imense. Potrivit estimărilor, pierderile...

Datoria publică a României depășește pragul de 900 miliarde de lei, atingând 54,4% din PIB

Planul fiscal pe șapte ani, avizat de Comisia Europeană estimează pentru 2024, un deficit bugetar de 7,9% din PIB Datoria publică a statului român a...

SUA a reușit să convingă Israelul și Hezbollah să implementeze o încetare a focului timp de 60 de zile

Israelul și Hezbollah urmează să implementeze miercuri o încetare a focului timp de 60 de zile, ca parte a unui acord propus de Statele...
Ultima oră
Pe aceeași temă