5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialJudecator si faptuitor in dosarul ofiterilor SRI

Judecator si faptuitor in dosarul ofiterilor SRI

General-maiorul SRI Ovidiu Soare si subordonatul sau, colonelul Gheorghe Dumitrache, au fost eliberati din arestul preventiv in baza unei hotarari judecatoresti lovite de nulitate absoluta deoarece judecatorul Adrian Bordea – unul dintre cei noua magistrati care au hotarat eliberarea – a dat declaratii in acest dosar penal in calitate de faptuitor.
Judecatorul Adrian Bordea a fost suspectat ca, pe vremea cand era presedintele Tribunalului Dambovita, la solicitarea ofiterilor SRI, a facut trafic de influenta intr-un dosar in favoarea unor cetateni italieni suspectati de apartenenta la organizatia mafiota „Cosa Nostra”. Potrivit legii, daca un magistrat este implicat in dosarul pe care trebuie sa-l judece, este obligat sa isi anunte superiorii ca nu poate face parte din completul de judecata deoarece este „in situatie de incompatibilitate”. Altfel, hotararea judecatoreasca este vadit nelegala, lovita de nulitate absoluta. In apararea sa, judecatorul Bordea a spus ca nota pe care el a dat-o la DNA poate fi considerata cel mult declaratie de martor, nu de faptuitor. Magistratul suprem a negat faptul ca a facut trafic de influenta in dosarul italienilor.

Parfum de Cosa Nostra

Eliberarea din arestul preventiv a general-maiorului SRI Ovidiu Soare si a subordonatului sau, colonelul Gheorghe Dumitrache, s-a facut in baza unei hotarari judecatoresti nelegale. Mai exact, magistratul suprem Adrian Bordea, unul dintre cei noua judecatori ai completului de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost audiat ca faptuitor de catre procurorii DNA in anul 2005, in dosarul coloneilor de la conducerea SRI Prahova, acuzati de o multime de fapte de coruptie. In dosar erau anchetati Corneliu Paltanea, sef al SRI Prahova, Daniel Bucur, adjunct, Gheorghe Dumitrache, adjunct, si multi altii. Paltanea si Bucur au fost trimisi deja in judecata, iar dosarul „Dumitrache-Soare” este o parte disjunsa de dosarul mare. Potrivit unor surse SRI Prahova, in urma cu cativa ani coloneii Paltanea si Dumitrache ar fi intervenit la judecatorul Adrian Bordea, pe atunci presedintele Tribunalului Dambovita, sa dea castig de cauza unor cetateni italieni suspectati de apartenenta la organizatia mafiota „Cosa Nostra”. Este vorba de celebrul dosar „Blindo Romano”, in care a fost audiat si fostul sef al SRI Virgil Magureanu. „De la acesti cetateni italieni, intre 1993 si 2001, fostul sef al SRI Prahova Corneliu Paltanea a adus in curtea institutiei pe care o conducea urmatoarele tipuri de autoturisme: doua Alfa Romeo, doua BMW, o rulota Fiat Ducato, un jeep Mitsubishi Pajero, un jeep Toyota Land Cruiser, un jeep Mitsubishi Sport, doua autoturisme Mercedes, un jeep Toyota alb, o Toyota Corola, o Toyota Carina, un Mitsubishi Eclipse”, se relateaza in rechizitoriul de trimitere in judecata. In acest dosar trimis in judecata, Gheorghe Dumitrache figureaza ca martor, dar numele sau apare la capitolul „disjungeri”, alaturi de disjungerea privind implicarea cetatenilor italieni in posibile infractiuni.

„Nu stiu in ce dosar am dat declaratie”

Judecatorul Adrian Bordea si-a adus aminte de dosarul „Blindo Romano” de pe rolul Tribunalului Dambovita, dar neaga faptul ca ar fi facut trafic de influenta la rugamintea coloneilor Paltanea si Dumitrache sau a altor ofiteri SRI. In raspunsurilor la intrebarile noastre, judecatorul Adrian Bordea a sustinut: „Anul trecut m-a contactat procurorul Vasile Doana de la DNA, care m-a rugat sa-i dau detalii cu privire la dosarul Blindo Romano, judecat de Tribunalul Dambovita, unde erau facute niste plangeri de un italian – Michelle, prin reprezentantul sau, Virgil Paun. Nu-mi aduc aminte de fratii Pilleri, ca au trecut foarte multi ani de atunci. De Michele Pizzatto si de Paun imi aduc aminte. Eu nu am dat declaratii in dosarul ofiterilor SRI. Nu am fost niciodata la DNA. Nimeni nu mi-a spus ca sunt faptuitor. Anul trecut am scris o nota privitoare la cazul Blindo Romano, pe care i-am trimis-o procurorului Vasile Doana, prin soferul meu. La sediul DNA i-am trimis-o. Putea sa-mi spuna ca sunt faptuitor cand m-am intalnit cu el. M-am intalnit cu el anul acesta. Am baut o cafea cu el. La el in birou. La sediul DNA”. De asemenea, Bordea sustine ca daca ar fi stiut ca a dat declaratii in dosarul care ii privea pe generalul SRI Soare si pe subordonatul sau Dumitrache s-ar fi abtinut. „Nu stiu pentru ce dosar am dat eu acea declaratie, care in nici un caz nu este declaratie de faptuitor. Cel mult e declaratie de martor. Sigur, legea prevede incompatibilitate in astfel de situatii. Este adevarat ca in astfel de situatii hotararea este neleagla”, a mai sustinut judecatorul.

Presedintele completului de judecata recunoaste!

Lidia Barbulescu, vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si presedinte al completului de noua judecatori care s-a pronuntat pentru eliberarea din arest a ofiterilor SRI, sustine ca nu a stiut de acea declaratie data de judecatorul Adrian Bordea in dosarul penal care ii privea pe ofiterii Dumitrache si Soare. „Daca este adevarat ce imi spuneti, ar fi trebuit sa se abtina. Sigur, hotararea este nelegala daca acea declaratie a lui Bordea se afla la dosarul ofiterilor. Bordea a aparut in completul de noua judecatori pentru ca a judecat inainte in completul de cinci si noi aveam nevoie de ei pentru a completa numarul de noua, din cauza pensionarilor de la Curte. Numirile in complet le-a facut presedintele Curtii (Nicolae Popa – n.red.)”, explica vicepresedintele Curtii Supreme de Justitie, care mai este si vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, institutie care se ocupa, intre altele, si de nelegalitatile savarsite de catre magistrati.

Galca, aparatorul din oficiu al ofiterilor SRI

Pana si presedintele CSM, Iulian Galca, a sustinut ca daca a dat declaratie de martor in dosar, Adrian Bordea trebuia sa se abtina. Recunoaste, de asemenea, ca hotararea este nelegala, dar acest lucru nu mai poate fi reparat, iar ofiterii raman in libertate. „Fiind o hotarare data de completul de noua judecatori, hotararea este neatacabila. Legea nu prevede nici o cale de atac in astfel de situatii. Nu se poate face revizuire, nici recurs in anulare, chiar daca hotararea este nula de drept”, ne-a declarat presedintele instantei de judecata a magistratilor care comit greseli in exercitiul functiunii. Domnul Galca nu stie inca daca CSM se va autosesiza in privinta judecatorului Adrian Bordea.

Bordea, judecator bogat

Judecatorul Adrian Bordea este nepotul generalului de Securitate Aron Bordea, acuzat oficial de CNSAS ca a facut politie politica. Surse din SRI Prahova sustin ca generalul de Securitate a fost inainte de 1989 seful ofiterilor SRI arestati pentru fapte de coruptie. De asemenea, se spune ca Aron Bordea, unchiul judecatorului aflat astazi la Curtea Suprema, detine foarte multe informatii de politie politica facute de catre magistrati (judecatori si procurori), unii dintre ei fiind chiar membri ai Consiliului Superior al Magistraturii deoarece Bordea a fost seful Directiei I a Securitatii statului, care se ocupa, intre altele, de racolari de colaboratori, informatori, agenti, rezidenti etc. Desigur, rudele ti le da Dumnezeu si fiecare raspunde pentru faptele sale. Din declaratia de avere rezulta ca nepotul fostului securist este unul dintre cei mai bogati judecatori din Romania. Judecatorul detine terenuri intravilane, forestiere de zeci de mii de metri patrati, aproape toate mostenite. De asemenea, are un apartament, o casa de locuit, un Mercedes si actiuni la o fabrica de alcool.

Raman in liberate!

Generalul SRI Ovidiu Soare si subordonatul sau, Gheorghe Dumitrache, au fost arestati de DNA joi pentru fapte de coruptie. Vineri, un judecator al Curtii Supreme de Justitie le-a dat 29 de zile de arest preventiv. Luni seara, completul de noua judecatori ai Curtii Supreme, din care a facut parte si judecatorul Adrian Bordea, a decis eliberarea ofiterilor SRI. Acum ofiterii sunt liberi si vor ramane liberi, chiar daca se va dovedi ca hotararea de eliberare a fost nelegala.

Cele mai citite

Papa Francisc a anunțat că îl va canoniza pe Carlo Acutis, un adolescent italian decedat în 2006

Papa Francisc a anunțat că îl va canoniza pe Carlo Acutis, un adolescent italian decedat în 2006, în cadrul unui eveniment deosebit, care va...

Mark Rutte, secretarul general al NATO, l-a vizitat pe Donald Trump în Florida

Mark Rutte, secretarul general al NATO, a efectuat o vizită la președintele ales al SUA, Donald Trump, la reședința acestuia din Florida, potrivit surselor...

România și Bulgaria, mai aproape de aderarea completă la Schengen: Anunț oficial al Ursulei von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri un pas important pentru România și Bulgaria în drumul lor spre aderarea completă la...
Ultima oră
Pe aceeași temă