21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecial20.000 de oameni la festivitatile de la Cluj

20.000 de oameni la festivitatile de la Cluj

Arhiepiscopia ortodoxa din Cluj a devenit mitropolie de sambata, cand este sarbatoarea Buna-Vestire. Ceremonia festiva a fost condusa de patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Preafericitul Teoctist. Circa 20.000 de persoane au asistat la ceremonia de ridicare a Arhiepiscopiei ortodoxe a Vadului, Feleacu-lui si Clujului la rangul de mitropolie.
Festivitatile au inceput de vineri, cand la Cluj-Napoca a fost adusa de la Manastirea Nicula icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Isus. Tot vineri noaptea, cand au aflat ca la festivitati va participa si presedintele Romaniei, Traian Basescu, angajatii Primariei au asfaltat gropile strazilor din centrul orasului Cluj-Napoca, au tuns copacii din fata catedralei si au spalat carosabilul cu sampon.
Credinciosii au putut sa se inchine toata noaptea dinaintea festivitatilor icoanei aduse de la Nicula, in catedrala ortodoxa. Liturghia imparateasca a inceput la ora 10.00 si a fost oficiata de catre patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist Arapasu, care i-a inmanat noului mitropolit Bartolomeu Anania insemnele functiei dobandite si i-a daruit o icoana ferecata in argint a Bunei-vestiri.
Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania, a prezentat multimii programul sau de ierarh. Intre prioritatile sale se numara dialogul cu intelectualitatea laica. De aseme-nea, el doreste sa impuna o disciplina mai severa in noua sa mitropolie. Preotii din Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului au primit inclusiv noi in-structiuni de oficiere a liturghiei, care schimba pe alocuri textul slujbei.

Contestatii la adresa noii mitropolii

Adversarii infiintarii mitropoliei de la Cluj i-au acuzat insa pe ierarhii din Sfantul Sinod ca ar fi rupt Transilvania in doua din punctul de vedere al cultului ortodox. La Sibiu au existat chiar si demonstratii de strada impotriva divizarii vechii mitropolii. Mitropolitul din Sibiu, Laurentiu Streza, s-a alaturat protestatarilor, dar in Sfantul Sinod al BOR si in Adunarea Bisericeasca a Patriarhiei a votat alaturi de patriarhul Teoctist Arapasu. El a fost insa prezent la festivitatile de la Cluj, care nu au fost tulburate in nici un fel.
De asemenea, au existat contestatari din randul unor intelectuali clujeni. Unii au afirmat ca infiintarea noii mitropolii ar fi mai degraba rezultatul ambitiilor personale ale arhiepiscopului din Cluj, Bartolomeu Anania, nemultumit de faptul ca alegerile pentru ocuparea scaunului de mitropolit, care a devenit vacant prin moartea lui Antonie Plamadeala, a fost ocupat de Laurentiu Streza, si nu de arhiepiscopul din Alba Iulia, Andrei Andreicut, sustinut de ierarhii ardeleni.
A existat si o situatie stanjeni-toare pentru patriarh. Si asta in contextul in care in Cluj au facut valva memoriile cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu, publicate sub titlul „Credinta noastra este viata noastra”. Acesta a murit prizonier intr-o manastire ortodoxa, dupa ce a trecut prin temnite cum ar fi cea de la Sighetu Marmatiei.
Iuliu Hossu arata ca actualul patriarh, pe atunci doar episcop-vicar, a fost unul dintre emisarii patriarhului Justinian Marina, cel care facea presiuni asupra ierarhilor greco-catolici arestati de Securitate si internati in vila patriarhala de la Dragoslavele pentru a trece la cultul ortodox.

Cele mai citite

O rădăcină indiană cu proprietăți de „ibuprofen natural”

Condimentul cu efecte antiinflamatorii și antioxidante este considerat un superaliment de către nutriționiști Rădăcină exotică, originară din India, turmericul a devenit renumit pentru efectele sale...

Cluj-Napoca: Marcel Ciolacu a testat un nou model de mașină electrică

Premierul Marcel Ciolacu a testat la Cluj-Napoca un prototip de maşină electrică produs integral în România. Testul a avut loc în timpul vizitei pe...

Ucraina dezvăluie că Rusia plănuiește un atac asupra instalațiilor nucleare din țară

Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sîbiga, a declarat sâmbătă că Rusia plănuieşte lovituri asupra instalaţiilor nucleare din Ucraina înainte de sosirea iernii şi a...
Ultima oră
Pe aceeași temă