16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRugova, pe ultimul sau drum

Rugova, pe ultimul sau drum

Presedintele provinciei Kosovo, Ibrahim Rugova, a fost condus, ieri, pe ultimul sau drum de peste o suta de mii de albanezi din regiune, de zeci de oficialitati si personalitati straine si locale. Funeraliile presedintelui Rugova au avut „caracter national si de stat”, desi Kosovo este inca oficial provincie a Uniunii Serbia-Muntenegru.
Numerosi albanezi indoliati au apreciat la microfoanele reporterilor internationali ca ceremonia a semnificat pentru ei „un fel de moment al fondarii noului stat”. Mohammed Hamiti, pana recent purtatorul de cuvant al defunctului lider kosovar, a facut o ultima declaratie, spunand ca presedintele provinciei va fi inmormantat „precum un presedinte adevarat”.
Incepand cu noaptea de miercuri spre joi, zeci de mii de albanezi sositi la Pristina din cele mai indepartate sate ale regiunii au rezistat ore in sir la temperaturi de minus 15 grade, pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Ibrahim Rugova, decedat, sambata, de cancer pulmonar. Dupa ce membrii familiei s-au recules pentru ultima oara la capataiul lui Ibrahim Rugova, trupul sau neinsufletit a fost scos din cladirea Parlamentului si depus pe un afet de tun, fiind transportat, insotit de trupe de elita ale UCK, prin centrul capitalei, pana la Sala Sporturilor. Aici a avut loc ceremonia oficiala, la care au asistat aproximativ 30 de delegatii straine si numerosi responsabili europeni, printre care Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa si securitate comuna, Javier Solana. Romania a fost reprezentata de secretarul de stat pentru afaceri europene in MAE, Lucian Leustean. Cererea presedintelui sarb Boris Tadici de a asista la funeraliile presedintelui provinciei Kosovo a fost respinsa de familia Rugova – au mai informat marile agentii de presa.
Inhumarea a avut loc in cursul dupa-amiezii, in complexul monumental „Mormantul martirilor”. Mormantul lui Ibrahim Rugova este din granit negru, fiind incercuit de 61 de copaci plantati in cursul noptii – cate unul pentru fiecare an trait de cel care a devenit simbolul aspiratiilor albanezilor kosovari spre independenta.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă