Romania nu are „timp de pierdut pentru a ancheta speculatiile” potrivit carora ar fi gazduit inchisori ale CIA, a declarat ministrul de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, citat de AFP. La finalul unei intalniri cu secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, ministrul roman s-a intrebat la ce bun o ancheta, din moment ce „nu exista nici o dovada factuala” privind existenta respectivelor inchisori in tara noastra. „Oricine are timp de pierdut pentru a ancheta in acest caz va fi binevenit in Romania”, a spus Ungureanu.
La randul sau, Davis a explicat ca, imediat dupa aparitia acuzatiilor in presa americana, a primit raspuns din partea autoritatilor romane, insa dupa noul val de afirmatii, referitoare la alte state europene pe teritoriul carora este banuita existenta unor astfel de inchisori secrete, a decis sa ceara tuturor statelor membre ale Consiliului Europei raspunsuri si garantii legale ca asemenea lucruri nu se pot intampla. Davis a precizat ca toate tarile au termen pentru a raspunde pana pe 21 februarie 2006, ulterior el urmand sa faca un raport pe care il va transmite Comitetului de Ministri al Consiliului Europei (a carui presedintie prin rotatie este asigurata pana in luna mai de catre Romania).
Raportorul Comisiei Juridice si pentru Drepturile Omului a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), elvetianul Dick Marty, admite ca nu exista dovezi care sa ateste existenta unei retele de inchisori secrete, dar apreciaza ca „indicii serioase” confera credibilitate acuzatiilor formulate de Human Rights Watch. „Nu este vorba despre inchisori mari, nici despre tabere cum este cea de la Guantanamo, ci de mai multe centre mici ce gazduiesc unul sau mai multi detinuti izolati”, crede Marty. El si-a anuntat intentia de a-si procura fotografii din satelit ale bazelor aeriene „suspecte” de la Szymany (Polonia) si Mihail Kogalniceanu (Romania). In opinia sa, serviciile secrete ale tarilor implicate „pot face multe pe la spatele guvernelor”, care ar fi posibil sa nu fi fost la curent.
Comisarul pentru Drepturile Omului de la Consiliul Europei, Alvaro Gil Robles, a declarat ieri ca a vazut in septembrie 2002, intr-o baza militara americana din Kosovo, un fel de copie a centrului de detentie de la Guantanamo, fapt care l-a „socat”. Zona imprejmuita cu garduri inalte era „o reconstituire a centrului de la Guantanamo la o scara mai mica”, isi aminteste Robles despre baza Bondsteel, creata pentru operatiuni NATO sub egida ONU, din apropierea localitatii Ferizaj, la sud de Pristina. El povesteste ca printre prizonierii de acolo erau „mai multi barbosi care citeau Coranul” si ca un general francez impreuna cu care a vizitat baza parea „nelinistit in legatura cu soarta detinutilor”.