In sfarsit, sindicatele si-au dat seama ca nu se poate trai numai cu salarii mari, daca locul de munca este unul poluat, ce determina pensionarea „pe caz de boala” a angajatilor.
Rapoartele organizatiilor internationale se pare ca i-au cam speriat pe liderii sindicatelor din intreaga lume, decisi sa dezbata aspectele de protectia mediului. Premiera mondiala: Programul Natiunilor Unite pentru Mediu gazduieste in aceste zile, in Kenya, prima „Mare Adunare Sindicala” referitoare la forta de munca si protectia mediului. Directorul executiv al PNUE, Klaus Toepher, a precizat ca gestionarea judicioasa a mediului poate sa genereze noi locuri de munca in intreprinderi mai respectuoase, mai prietenoase fata de mediu. Reducerea dependentei de carburantii fosili trebuie analizata cu mai multa responsabilitate de catre reprezentantii industriei. Energia alternativa, eliminarea risipei resurselor naturale, reducerea poluarii, ameliorarea normelor de protectia mediului, toate acestea pot contribui la imbunatatirea conditiilor de munca. Sindicalisti din lumea intreaga participa la o adunare istorica organizata la Nairobi. „Muncitorii, sindicalistii au vointa politica necesara pentru schimbarea situatiei in vederea prezervarii si restaurarii mediului”, a declarat secretarul general al Confederatiei internationale a sindicatelor libere. Se stie ca muncitorii sunt primele victime ale poluarii, ei aflandu-se in prima linie. „Conditiile de munca decente reprezinta cheia dimensiunii sociale, a dezvoltarii durabile”, a subliniat secretarul general al sindicalistilor din intreaga lume. La Nairobi s-au intalnit nu numai sindicalisti de pe toate continentele, dar prezenti au fost si delegati trimisi de guverne, organizatii neguvernamentale, sectorul privat, alte grupuri interesate de conditiile de munca si protectia mediului.
Sindicalistii le cer patronilor sa investeasca mai mult in tehnologii noi pentru reducerea poluarii si a consumului redus de resurse naturale. Nu stim daca in Kenya sunt prezenti si sindicalisti romani, cunoscuti mai degraba pentru optiunea lor pentru un loc de munca poluat (salariu sa fie!) decat sa ii oblige pe patroni sa respecte legislatia de protectia mediului. Toate protestele sindicalistilor romani au avut pana acum un singur scop: leafa, chiar daca trebuie data apoi la doctor. N-am auzit de vreo greva, mars organizate de sindicalistii de la Copsa Mica, Baia Mare, Zlatna sau de aiurea, invocandu-se poluarea grava care le macina sanatatea si le scurteaza viata. Poate dupa „adunarea istorica” de la Nairobi se va schimba si mentalitatea sindicalistilor romani.