22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialBaschetul a luat "fata" sporturilor de echipa

Baschetul a luat „fata” sporturilor de echipa

Calificarea echipei feminine de baschet a Romaniei la turneul final al Campionatelor Europene de anul viitor, de la Chieti (Italia), este o performanta remarcabila mai ales in conditiile in care fetele noastre au reusit sa se mentina in elita continentala. La prima vedere poate parea o intamplare ca nationala feminina, cu baza de selectie extrem de saraca, a reusit pentru a doua oara consecutiv sa obtina calificarea la un turneu unde au ramas „pe dinafara” tari cu campionate interne puternice ca Ungaria, Polonia, Grecia sau Ucraina. Mai mult, baschetul nostru feminin se afla in ascensiune, in ciuda pseudoanonimatului in care se desfasoara intrecerile interne, cu numai patru echipe de club contand in lupta pentru titlul national. „Acum nu ne mai multumeste doar participarea, ca la editia trecuta, ci ne propunem ca, indiferent de adversarele cu care vom pica in grupa, sa ajungem macar in primele opt. Cred ca acest lucru este realizabil mai ales in conditiile in care actualele componente ale lotului joaca impreuna la nationala de patru ani si formeaza o echipa sudata. De asemenea, exista o motivatie in plus. Cu cat Romania va ajunge mai sus in clasamentul european, cu atat fiecarei jucatoare ii va creste cota si o data cu aceasta oportunitatea de a obtine contracte internationale mai valoroase (n.r. – deocamdata cinci din cele 12 componente ale lotului national activeaza la cluburi din strainatate)”, a spus Carmen Tocala, presedintele Federatiei Romane de Baschet, care a lucrat, in calitate de antrenor, cu aceasta generatie de la nivel de tineret.
De fapt, sarbul Predrag Vasici, actualul antrenor principal al nationalei, a preluat „stafeta” de la liderul FRB demonstrand ca este capabil sa continue cu succes ceea ce a inceput Carmen Tocala. Vizavi de Vasici, primul strain din istoria baschetului romanesc care a preluat conducerea nationalei feminine, au existat initial cateva semne de intrebare in conditiile in care in campania de calificare Romania urma sa intalneasca Serbia. Din fericire, conducerea FRB a mizat pe experienta si valoarea tehnicianului si a castigat.

Baschetul romanesc „scoate capul” pe plan international
Atat performanta baschetului nostru feminin, cat si a celui masculin, chiar daca acesta din urma evolueaza inca in divizia a doua valorica, au atras atentia forurilor internationale de specialitate asupra Romaniei. Pe langa felicitarile protocolare, conducerea federatiei mondiale a propus ca Romania sa organizeze editia din 2009 a Campionatului Mondial feminin de tineret. „Fara falsa modestie, organizarea la Sibiu a Campionatului European de juniori a fost un succes. Chiar daca a fost vorba doar de divizia a doua valorica, recordul de audienta pe care l-am inregistrat pe toata perioada competitiei a scos Romania din anonimat. De fapt, in urma reusitei de la Sibiu, FIBA – World ne-a oferit organizarea Mondialelor din 2009”, a precizat Carmen Tocala.

Performante de rasunet, recompense zero de la stat
In ciuda saltului urias pe care l-a realizat Romania pe plan extern, cel putin din punct de vedere al imaginii, statul nu s-a „autosesizat” pentru a-i recompensa financiar pe autorii acestui succes. „Agentia Nationala pentru Sport nu are fonduri, iar de la Guvern nu am primit nimic. Zilele acestea vom face o nota de fundamentare, in atentia primului ministru Calin Popescu Tariceanu, in care vom solicita acordarea unor recompense, si sper sa gasim intelegere”, a declarat optimista Carmen Tocala. „Comparativ cu celelalte sporturi de echipa putem spune ca avem rezultatele cele mai bune obtinute cu cel mai mic buget. Este adevarat ca Florian Gheorghe (n.r. – presedintele ANS) a fost printre putinii care au crezut in revigorarea baschetului romanesc si ne-a sprijinit, dar pentru anul viitor avem nevoie de mai multi bani pentru a continua cu succes ce am inceput”.
Bugetul initial pentru 2006, de 13,5 miliarde de lei, la care s-a adaugat o suplimentare de 7 miliarde pentru organizarea CE U18, s-a dovedit insuficient in comparatie cu necesitatile. Tinand seama ca anul acesta s-au cheltuit 29 miliarde de lei, din care 3,5 miliarde doar la senioare, pentru 2007 „nevoile” se anunta mult mai mari, in fapt direct proportionale cu obiectivele. Conducerea FRB „indrazneste” sa spere nu numai la un loc in primele opt echipe ale Europei ale nationalei de senioare, dar si la intrarea reprezentativei de seniori in prima divizie continentala. Daca pana acum Guvernul s-a dovedit „insensibil” la succesele baschetului romanesc, poate de acum incolo isi va schimba optica.

Cele mai citite

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...
Ultima oră
Pe aceeași temă