25.3 C
Bucureศ™ti
joi, 3 octombrie 2024
AcasฤƒSpecial"Magnetii" fura tot ce le iese in cale

„Magnetii” fura tot ce le iese in cale

Trenurile care tranziteaza Valea Jiului nu mai circula in siguranta din cauza hotilor de fier vechi, asa-numitii „magneti” care fura tot ce gasesc. Chiar si garniturile de rang superior (accelerat, rapid etc.) opresc acum in toate haltele pentru a se informa daca pot sa circule mai departe.

Bandele de hoti, bine organizate, au devenit extrem de active si actioneaza chiar si ziua in amiaza mare, iar politistii de la Transport Feroviar nu mai fac fata. Pericolul deraierii unui tren sau al ciocnirii garniturilor este foarte ridicat. Oficialii sustin ca valoarea pagubelor inregistrate este de cateva sute de milioane de lei.

Dispar pana si stalpi de beton

Complexul Feroviar Petrosani inregistreaza pierderi uriase din cauza „magnetilor” care actioneaza in Valea Jiului. Hotii fura tot ce gasesc de-a lungul liniei ferate, de la cabluri de cupru care realizeaza continuitatea functionarii instalatiilor electrodinamice, la linii de cale ferata sau macazuri.
In plus, acestia au inceput sa se specializeze in sustragerea stalpilor de beton pentru curent, pentru ca acestia au un miez de metal de circa 80 de kilograme greutate. „Se fura tot, cabluri de cupru, sine de cale ferata cu gramada, macazuri, absolut tot ce poate fi valorificat”, a declarat seful statiei CFR Petrosani, Ion Dobrica. Potrivit acestuia, din cauza ca nu mai exista siguranta traficului feroviar, trenurile inregistreaza intarzieri frecvent si chiar si acceleratele sau rapidurile sunt obligate sa opreasca in fiecare halta, pe tronsonul Merisor-Livezeni, pentru ca mecanicii sa se poata informa daca pot sau nu sa circule mai departe.

Siguranta feroviara, in pericol

Autoritatile din domeniu atrag atentia ca „magnetii” pun in pericol siguranta celor care circula cu trenul sau a garniturilor de marfa. „Furturile prelungesc cu aproape o ora timpii de mers ai trenurilor in Complexul Feroviar Petrosani. Din cauza furturilor tot mai numeroase, chiar si trenurile de rang superior opresc in statii in care nu aveau itinerariu. Din lipsa conditiilor tehnice de circulatie, pana si trenurile rapide opresc in toate haltele dintre Merisor si Livezeni. Pana si un metru de cupru furat distruge un angrenaj complet”, a mai afirmat Dobrica.
Oficialii se tem de ce anume s-ar putea intampla in cazul unei ciocniri a trenurilor, care circula „pe orbeste” si nu mai stiu daca au cale libera sau nu. In plus, deraierile ar putea deveni ceva constant daca furturile vor continua in acest ritm.

Doar patru politisti TF pentru cateva bande de hoti

In plus, grav este si faptul ca hotii au devenit tot mai impertinenti si chiar agresivi, iar Politia TF nu mai face fata. Cu efective mici in comparatie cu necesitatile, politistii nu mai lucreaza „de la egal la egal” cu bandele de hoti care au ajuns sa opreasca trenurile de marfa incarcate cu carbune, pe care le jefuiesc, in ciuda faptului ca acestea sunt insotite de paznici inarmati pana la iesirea din Valea Jiului. De remarcat este si faptul ca, desi numarul hotilor este intr-o continua crestere, politistii de la TF sunt tot mai putini. La ora actuala, la Politia Transport Feroviar sunt doar patru angajati, impreuna cu seful acestei institutii, care trebuie sa supravegheze tronsoanele Subcetate-Barbateni si Subcetate-Strambuta. „Cu doar patru angajati nu putem face fata bandelor tot mai numeroase. Nu avem cum sa ne impartim pe cei peste 80 de kilometri de cale ferata pe care trebuie sa-i pazim”, a afirmat comandantul Politiei TF Petrosani, comisarul Stefan Babat.
In aceste conditii, speranta celor de la Statia CFR Petrosani ramane doar in buna-credinta a oamenilor. „Nu stiu cine sau ce ne-ar mai putea ajuta. Cred ca doar societatea, ca altfel pana la urma ne taiem singuri craca de sub picioare”, a spus cu amaraciune seful Garii CFR, Ioan Dobrica.

Cele mai citite

Decret privind Codul vamal, semnat de preศ™edintele Iohannis

Preศ™edintele Iohannis a mai semnat ศ™i decretul de eliberare din funcศ›ie a unui procuror de la Parchetul de pe lรขngฤƒ Judecฤƒtoria Sighiศ™oara Preศ™edintele Romรขniei, Klaus...

Fonduri suplimentare pentru familiile tinere: Programul FamilyStart primeศ™te 45 milioane de lei รฎn plus

Ministerul Familiei, Tineretului ศ™i Egalitฤƒศ›ii de ศ˜anse a anunศ›at o suplimentare de 45 milioane de lei pentru programul guvernamental FamilyStart, destinat sprijinirii familiilor tinere...

CE contestฤƒ la Curtea de Justiลฃie a Uniunii Europene (CJUE) legea suveranitฤƒลฃii din Ungaria

Comisia Europeanฤƒ a anunลฃat joi cฤƒ dฤƒ รฎn judecatฤƒ Ungaria la Curtea de Justiลฃie a Uniunii Europene (CJUE) pentru a contesta legea de protejare...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ