16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialAl doilea suspect, arestat in Liban

Al doilea suspect, arestat in Liban

In cazul incercarii de atentate cu "valize-bomba”, al doilea prezumtiv atentator a fost arestat joi, 24 august, in Liban.
Jihad Hamad, libanez, 20 de ani, deja a fost dat in urmarire pe 31 iulie, impreuna cu primul suspect, Youssef Mohamad El Hajdib (21 de ani).
In aceeasi zi, in doua trenuri regionale din Germania s-a descoperit in doua valize cate o bomba. Anchetatorii au facut publica, pe 18 august, o caseta video inregistrata la gara din Koln, in care cei doi tineri apar pe peron cu valizele in mana. A doua zi, Youssef Mohamad E.H. – primul suspect – a fost arestat la gara din Kiel. Pe 22 august, la Koln, o incercare de arestare a celui de-al doilea atentator, reintors in Germania, a dat gres.
Este cert, au declarat anchetatorii, ca atentatul deja fusese pus la cale de cateva luni.
In spatele celor doi tineri s-ar afla o organizatie terorista cu ramificatii in Germania. In plus, cei opt frati ai lui Youssef Mohamad E.H., cat si tatal sau fac parte din organizatia Hizb ut-Tahrir. In locuinta din Koln a celui de-al doilea suspect arestat la Beirut politia criminala a gasit chitantele a doua butelii de gaz.
Procuratura Federala Generala din Karlsruhe a transmis ieri ca "impotriva lui Jihad Hamad a fost emis un mandat de arestare pentru tentativa de crima si apartenenta la o grupare terorista”. In momentul de fata anchetatori germani se afla in Beirut, pentru a accelera extradarea sa in Germania.
Atentatorii libanezi constituie un caz aparte. Au locuit putin timp in Germania, faceau parte din gruparea terorista Hizb ut-Tahrir, interzisa in Germania. Potrivit unui interviu publicat ieri de Spiegel – Online, cu specialistul in stiinte orientale Ralph Gahdban, profesor la Universitatea Evanghelica din Berlin: "Organizatia este condusa din Iran. O serie de libanezi care traiesc in Germania sunt sub influenta acestei organizatii”.

Cele mai citite

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă